Firmarina može preko interneta

S. B.

09. 09. 2019. u 20:00

Фирмарина може преко интернета

Ilustracija / Foto T. Ćirić

Odnedavno je moguće elektronsko plaćanje za preduzeća. Na portalu svako može da proveri iznos zaduženja, ili pretplate

PREDUZEĆA u Srbiji više ne moraju da šalju zaposlene u opštine kako bi prijavili i platili taksu za isticanje imena firme, poznatu firmarinu. Odnedavno je ovo moguće uraditi elektronski.

Pročitajte još: Mali: Bolji izgled za poboljšanje kreditnog rejtinga je potvrda dobrih rezultata

Izbegavanje opštinskih šaltera je moguće za firme i njihove knjigovođe ukoliko koriste kvalifikovani elektronski sertifikat.

- Ove godine napravljen je iskorak kada je u pitanju rad portala lokalnih poreskih administracija i omogućena je još jedna bitna funkcionalnost, a to je da sva pravna lica mogu elektronskim putem da podnesu prijavu za utvrđivanje komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru - istakao je Mihajlo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-upravu.

Na portalu svako preduzeće može da proveri iznos zaduženja, ili pretplate.

Pročitajte još: PONOSAN NA REFORMU: Ministar Siniša Mali obišao filijalu Poreske uprave na Čukarici i kompaniju „Srboauto“

- Potrebno je samo da se loguje na sistem lpa.gov.rs i podnese svoje podatke, a uvidom u obaveze, može i odmah da elektronski plati - kaže Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED. - Umesto dva sata, sve se završava za pet minuta. Štedi se vreme i lokalnim samoupravama. Očekujemo da u narednoj godini i Svetska banka prepozna ovu reformu u svom izveštaju "Duing biznis".

PORESKE OBAVEZE

KANCELARIJA za IT i e-upravu je početkom ove godine uspostavila Jedinstveni informacioni sistem LPA koji, zahvaljujući centralizaciji podataka, građanima i privredi omogućava kompletan uvid u poreske obaveze na teritoriji Srbije. Mogu elektronskim putem da podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu, kao i da izmire obaveze.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije