Godinama ratuju za akcije PKB

S. BULATOVIĆ

06. 09. 2019. u 20:35

Годинама ратују за акције ПКБ

Akcionari PKB u petak ispred Privrednog suda Foto Nikola Skenderija

Penzioneri poljoprivredne korporacije Beograd u petak protestovali pred Privrednim sudom. Odloženo ročište, a deo imovine prodat

PENZIONERI Poljoprivredne korporacije Beograd, koji su ostali bez akcija svog preduzeća, okupili su se u petak pred Privrednim sudom. Čekali su ishod završnog pripremnog ročišta u njihovom sporu protiv države i nekadašnjeg preduzeća. Presavili su tabak posle višegodišnje borbe, jer ih je država, odlukom od pre deset godina da društveno pretvori u državno preduzeće, ostavila bez učešća u matičnoj kompaniji. Oni i dalje traže svoj deo, a procenjuju ga na nepunih 12 miliona evra.

Tužbu je podnelo Udruženje "Rit", koje okuplja 3.000 penzionera, nekadašnjih radnika PKB i traže da se proglasi ništavnim Zaključak Vlade kojim je 65 odsto društvene imovine pretvoreno u državnu. Akcije, kako tvrde nadležni, nisu stekli, jer to pravo proizilazi iz društvene, a ne državne imovine.

Pročitajte još - PKB zaboravio na male akcionare

- Mi smo tu firmu iz močvare napravili, radili dan i noć, otkupljivali njive i na kraju ostali bez onoga na šta su svi drugi imali pravo - kaže Milinko Miladinović, predsednik Udruženja "Rit". - Zaposleni svih drugih zavisnih preduzeća, "Imleka", "Frikoma" i drugih su dobili akcije. Nas sad pitaju, a što vi niste uzeli njihove. Pa mi smo hteli akcije svoje firme. Niko nije znao da će biti kako je bilo. I niko od nas nije uzeo druge besplatne akcije.

Pročitajte još - Na prodaju 55 hektara PKB Korporacije

Penzioneri PKB tražili su od suda i privremenu meru kako bi se zabranila dalja prodaja imovine preduzeća. Sud im je zahtev odbio, jer javni poziv za prodaju zemljišta u Komarevoj humci u Surčinu nije bio dovoljan dokaz da postoji takva namera. U međuvremenu, 55 hektara je prodato i upisan je novi vlasnik "BG sportski centar Kovilovo", koji je u vlasništvu firme "Konstantin d grejt", koja poseduje hotel i druge objekte izgrađene na ovoj zemlji, ali neuknjižene.


Foto Nikola Skenderija

- Mi smo se na tu odluku suda žalili i žalba je pred Privrednim apelacionim sudom - objašnjava Saša Gemaljević, advokat penzionera PKB. - Sudija je zato, pošto spisi predmeta nisu kod nje, odložila završno pripremno ročište, nezavisno od toga što su ti papiri po prijemu skenirani. Insistirao sam da u zapisnik uđe da je PKB otuđio deo imovine, 55 hektara u Kovilovu, što ukazuje na postojanje namere tuženog da osujeti potraživanja bivših radnika. Novo ročište je zakazano za 18. oktobar.

PRED VLADOM

PENZIONERI PKB u petak su posle ročišta u Privrednom sudu prošetali i do zgrade Vlade Srbije. Protestovali su i pred njenim vratima, jer odavno čekaju odgovor nadležnih na njihov zahtev da ih primi premijerka Ana Brnabić. Niko iz Vlade ih nije primio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije