SJAMEN - OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA


NA Međunarodnom sajmu za investicije i trgovinu (CIFIT 2019), koji se u kineskom gradu Sjamenu održava od 8. do 11. septembra, na prostoru od 50.000 kvadratnih metara, predstavnice će oko 8.000 izlagača iz celog svega, među kojima i više od 20 kompanija iz Srbije. A naša zemlja će na najvećem skupu tog tipa biti - počasni gost.


Zamenik generalnog direktora Organizacionog komiteta CIFIT-a Jeoven Vong je naglasio da je Srbija veoma važna zemlja u Inicijativi "Pojas i put", kao i da sve više kineskih kompanija želi da investira u našu zemlju:


- Predložio bih vašim privrednicima da iskoriste sve mogućosti koje vam se pružaju na ovom sajmu, na kojem će biti održano mnogo različitih seminara i simpozijuma sa ciljem da unapredimo saradnju.


On je naveo da je Srbija pre više decenija uspostavila dobre ekonomske veze sa Kinom i istakao da mnoge kineske kompanije žele da uspostave jače veze sa Srbijom:


- To je zato što se vaše poslovno okruženje veoma unapredilo. Mnogo kineskih kompanija je zainteresovano za investiranje u Srbiju, tako da očekujem da će biti postignuti konkretni rezultati i nova saradnja u oblasti privrede između naših zemalja.


Državni sekretar Ministartsva privrede Milun Trivunac izrazio je očekivanje da će tokom CIFIT-a privrednici iz Srbije sklopiti nova partnerstva sa kineskim i drugim kompanijama:


- Srbiji je učinjena velika čast time što je počasni gost na jednom od najvećih sajmova investicionih mogućnosti i trgovine.


Na CIFIT-u će učestvovati srpske kompanije iz oblasti poljoprivrede, industrije, građevinarstva, kao i vinarije i putarske kompanije. O investicionim potencijalima naše zemlje govoriće i predstavnici četiri velike kineske kompanije koje posluju u Srbiji.


- To su CRBC, Linglong, Ziđin koji je iz provincije Fuđijan i koji je investirao u RTB Bor, zatim HBIS koji je investirao u Železaru Smederevo - naveo je Trivunac.


Srpsku delegaciju na sajmu će predvoditi potpredsednik Vlade i ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, koji će 8. septembra otvoriti Srpski paviljon na sajmu. Govoriće i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije.


Manifestacija se održava 22. put, a pre Srbije počasni gosti sajma bile su zemlje poput Češče, Bahreina, Italije, Gruzije... Prošle godine sajam je posetilo oko 120. 000 ljudi.