ZAJEDNIČKA CARINA SRBIJE I SEVERNE MAKEDONIJE: Jedan prelaz mnogo zbrke

Z. R.

30. 08. 2019. u 22:02

Iako je cilj zajedničke carine Srbije i Severne Makedonije bio da se smanje gužve i čekanja, to se nije dogodilo. Signalizacija još nije urađena, žale se vozači

ЗАЈЕДНИЧКА ЦАРИНА СРБИЈЕ И СЕВЕРНЕ МАКЕДОНИЈЕ: Један прелаз много збрке

Foto D. Stojaković

SRBIJA i Severna Makedonija od ponedeljka su uvele zajedničku carinu na graničnom prelazu Preševo - Tabanovce. Novi način organizacije trebalo je da smanji gužve i čekanje, ali to se zasad nije dogodilo.

Prema rečima čitaoca "Novosti", na integrisanom graničnom prelazu Preševo - Tabanovce potrebno je još mnogo uraditi da bi se osetila prednost ovakvog poteza.

- Osim zajedničkih kontejnera u kojem sede granični policajci, bukvalno ništa od vertikalne i horizontalne signalizacije nije urađeno. Ostale su stare oznake, koje sugerišu da autobusi prilikom izlaska iz Severne Makedonije i ulaska u Srbiju treba da idu u desnu traku - navodi naš sagovornik. - Međutim, oni moraju da idu u krajnju levu liniju, što stvara priličan haos kada se prepreče između putničkih vozila.

Kako tvrde naši vozači, autobusi u međudržavnu zonu uglavnom uđu u desnu traku, pa moraju da se kroz gužvu probijaju ulevo. Dodatni haos prave i teretna vozila, koja zauzimaju po dve desne trake.

- Dobra stvar je što su na srpskoj granici postavljeni novi displeji koji obaveštavaju vozače koje trake su otvorene za prolaz - ističe naš sagovornik. - Ali to poboljšanje kvare stari indikatori, koji nisu demontirani i koji svi pokazuju signal "iks", kao da su prolazi zatvoreni. Tek ispod njih trostruko manji novi signalizatori pokazuju da je linija otvorena.

U "Putevima Srbije" kažu da nisu nadležni za postavljanje signalizacije na graničnim prelazima. Za taj posao je zadužena Direkcija za imovinu.

Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo - Tabanovce, preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe.

Nova procedura bi trebalo da bude znatno lakša za 22 srpske kompanije koje izvoze u Severnu Makedoniju. One su dobile status ovlašćenog privrednog subjekta, što znači da same završavaju deo carinske procedure.

ZAJEDNIČKA KONTROLA

NA graničnom prelazu Preševo - Tabanovce sa srpske strane granice je postavljeno šest kućica iz kojih će policajci i carinici kontrolisati automobile i autobuse. Za putnike koji iz Srbije putuju u Severnu Makedoniju kontrolu obavljaju srpski carinici na severnomakedonskom prelazu, a za putnike koji putuju ka Srbiji makedonska granična služba će obavljati kontrolu na srpskom prelazu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Skomi

30.08.2019. 23:14

Danas smo prosli granicu za. 5 minta, bilo je 5-6 kolona po 40-50 vozila, znaci funkcionise, svaka cast.

Godza

30.08.2019. 23:16

Ja sam doputovao iz Grcke tog dana kada je pocela a radom takva kontrola,odlicna stvar...zadrzavanje na punktu i kontrola pasosa sa obe strane ukupno minut ! Bar nama te noci....e sad kad je u redu 200 vozila svakako se mora dugo cekati. Mi smo bili deseti...

Dado

30.08.2019. 23:56

Preko dva sata cekao u guzvi bio sam na 1200m od granice u koloni u desnoj traci, problem je nastao jer su ubrzo vozila mahom stranih tabli presla u pomocnu zaustavnu traku vozit i napunila je do iza mene onda su se iz nje neki ubacivali u moju traku a najgore je sto sam tek pred starim makedonski punktovima video poslije sat ipo cekanja da se leva traka suzava u desnu i zbog tog obe se jedva krecu dok je ona zaustavna pomocna bukvalno jedina do srpske strane brza. Policija je trebala radit

sima cukic

31.08.2019. 06:25

@Marko - ko nauci da ide u opanke njemu cipele ne valjaju srpska posla svaku novinu samo kritikuje jer nezna za bolje

Ap0qalypto

31.08.2019. 07:33

Cekali smo u 3 ujutru, sat i po vremena, za 100m. Ja sam oduševljen, šokiran bolje rečeno kako je ovo sad dobro.