SRBIJA i Severna Makedonija od ponedeljka su uvele zajedničku carinu na graničnom prelazu Preševo - Tabanovce. Novi način organizacije trebalo je da smanji gužve i čekanje, ali to se zasad nije dogodilo.

Prema rečima čitaoca "Novosti", na integrisanom graničnom prelazu Preševo - Tabanovce potrebno je još mnogo uraditi da bi se osetila prednost ovakvog poteza.

- Osim zajedničkih kontejnera u kojem sede granični policajci, bukvalno ništa od vertikalne i horizontalne signalizacije nije urađeno. Ostale su stare oznake, koje sugerišu da autobusi prilikom izlaska iz Severne Makedonije i ulaska u Srbiju treba da idu u desnu traku - navodi naš sagovornik. - Međutim, oni moraju da idu u krajnju levu liniju, što stvara priličan haos kada se prepreče između putničkih vozila.

Kako tvrde naši vozači, autobusi u međudržavnu zonu uglavnom uđu u desnu traku, pa moraju da se kroz gužvu probijaju ulevo. Dodatni haos prave i teretna vozila, koja zauzimaju po dve desne trake.

- Dobra stvar je što su na srpskoj granici postavljeni novi displeji koji obaveštavaju vozače koje trake su otvorene za prolaz - ističe naš sagovornik. - Ali to poboljšanje kvare stari indikatori, koji nisu demontirani i koji svi pokazuju signal "iks", kao da su prolazi zatvoreni. Tek ispod njih trostruko manji novi signalizatori pokazuju da je linija otvorena.

U "Putevima Srbije" kažu da nisu nadležni za postavljanje signalizacije na graničnim prelazima. Za taj posao je zadužena Direkcija za imovinu.

PROČITAJTE I: JEDNA CARINA ŠTEDI I VREME I NOVAC: Počeo sa radom prvi integrisani prelaz (FOTO/VIDEO)

Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo - Tabanovce, preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe.

Nova procedura bi trebalo da bude znatno lakša za 22 srpske kompanije koje izvoze u Severnu Makedoniju. One su dobile status ovlašćenog privrednog subjekta, što znači da same završavaju deo carinske procedure.

ZAJEDNIČKA KONTROLA

NA graničnom prelazu Preševo - Tabanovce sa srpske strane granice je postavljeno šest kućica iz kojih će policajci i carinici kontrolisati automobile i autobuse. Za putnike koji iz Srbije putuju u Severnu Makedoniju kontrolu obavljaju srpski carinici na severnomakedonskom prelazu, a za putnike koji putuju ka Srbiji makedonska granična služba će obavljati kontrolu na srpskom prelazu.