HEKTARI NA DAR: Subotica dala zemlju firmi Bojsen

J. L.

28. 08. 2019. u 15:02

ХЕКТАРИ НА ДАР: Суботица дала земљу фирми Бојсен

Nemci ulažu skoro 60 miliona evra

Na više od 10 hektara u Privrednoj zoni "Mali Bajmok", nići će fabrika za izduvne sisteme u automobilskoj industriji

NEMAČKA kompanija "Bojsen Abgassistem" dobila je od grada Subotice na dar građevinsko zemljište. Na više od 10 hektara u Privrednoj zoni "Mali Bajmok", nići će fabrika za izduvne sisteme u automobilskoj industriji, u kojoj će kako je ranije najavljeno posao naći 507 radnika.

Po rečima gradonačelnika Bogdana Labana ovo je najveća strana investicija u Subotici, a njena izgradnja će uskoro početi.

- Kompanija "Bojsen" ima svoje proizvodne pogone na svim kontinentima, a u Subotici će otvoriti 500 novih radnih mesta. Vrednost ove investicije je skoro 60 miliona evra, izgradiće se 40.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora - najavio je gradonačelnik Laban.

Iako je podržala odluku da se "Bojsenu" da besplatno zemljište u industrijskoj zoni, opozicija smatra da pažnja treba da se usmeri na domaće ulagače.PROČITAJTE I: Naturalna razmena pšenice i kukuruza- Trebalo bi da idemo u pravcu da se u Subotici zapošljavaju radnici sa visokom i višom stručnom spremom, a ne samo manuelna radna snaga, jer zbog malih plata najveći broj mladih odlazi - smatra Jene Maglai, lider Pokreta za građansku Suboticu. - Jedna domaća firma sa sedištem u Subotici plaća veći porez na dobit od kompletne "zone", jer preduzeća koja tamo posluju svoju dobit prebacuju na matična preduzeća u državama iz kojih su došle.


PRODUKTIVNOST GRADA

- Dolaskom ove nemačke kompanije neće se samo podići produktivnost Subotice, nego i okolnih mesta, jer će se privreda cele regije nasloniti na ovu veliku kompaniju koja proizvodi auspuhe za velike automobilske kuće - rekao je gradonačelnik Laban.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Milan

28.08.2019. 17:53

Ne razumem opoziciju kojoj smetaju strana ulaganja. Neko dodje i bukvalno vam da odmah 60 miliona dolara i vi kazete da to ne valja jer ce dobit da iznesu iz zemlje! Pa cekajte, jel bolje da daju sada 60 miliona i iznose dobit ili da niko ne da nista i nikakva nova radna mesta? Oni nece da iznesu tudju dobit nego svoju dobit. I drugo, niko ne garantuje da ce oni biti profitabilni. Sto se niko u inostranstvu ne buni kad Srbija hoce da ulozi tamo?!

Mikk

28.08.2019. 18:24

Najteze je dobiti dovoljno manuelnih poslova... Inzenjeri i doktori uvek lakse nadju sebi posao u sistemu ili kroz osnivanje svog preduzeca... Maglai prica kao da je Subotica ili Beograd mesto gde inzenjeri i doktori rastu na granama. Potpuno zaobilazi da je vecina gradjana i Subotice nema visoko obrazovanje...Ja msm. Da Vucic moze ovim tempom najmanje dva mandata istu politiku da vodi.. pa i "manuelne" investicije da dovodi... Kolko li nam jos bre hvali za smanjenje stope siromastva...

SUZANA

28.08.2019. 19:17

Ma, samo vi POKLANJAJTE zemlju kome stignete!! Mislim, ŠTA ĆE NAMA ZEMLJA? Možda treba drugima, ali nama- NE! Sve poklonite! Evo, možete i mene! RASPIKUĆE!