JEDNA CARINA ŠTEDI I VREME I NOVAC: Počeo sa radom prvi integrisani prelaz (FOTO/VIDEO)

J. Stojković

26. 08. 2019. u 10:31

ЈЕДНА ЦАРИНА ШТЕДИ И ВРЕМЕ И НОВАЦ: Почео са радом први интегрисани прелаз (ФОТО/ВИДЕО)

Brnabićeva i Zaev juče u Tabanovcima Foto Tanjug

Premijeri Srbije i Severne Makedonije otvorili prvi integrisani prelaz u ovom delu Evrope. Zajednička kontrola prepoloviće čekanje

PREMIJERI Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev označili su danas na Tabanovcima početak rada prvog integrisanog graničnog prelaza u ovom delu Evrope. Zajedno u istom prostoru sada rade srpski i makedonski carinici i policajci, što će prepoloviti čekanje. Prema prvim procenama, zajednička kontrola mogla bi privredi da donese uštede od oko osam miliona evra godišnje.

Srpska premijerka je naglasila da je ovo početak regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

- Ovo nije važan dan samo za Srbiju i Severnu Makedoniju, ovo je potencijalno novi početak za ekonomsku, trgovinsku i regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu. Ali, da bi ovo bio pravi novi početak, nama je potrebna politička hrabrost i vizija, da gledamo u budućnost - rekla je Ana Brnabić.

Premijerka Brnabić je podsetila da danas imamo velike izazove zbog praktične direktne suspenzije CEFTA sporazuma od Prištine i odluke da se uvedu takse na robu iz centralne Srbije i BiH, u novembru 2018. godine.

- Ova odluka je u osnovi uzdrmala sve regionalne sporazume i od tada, kao posledica toga, regionalna saradnja ide silaznom putanjom. Zbog toga je potrebna hrabrost i politička odgovornost i da odemo korak dalje od političkog populizma i da se fokusiramo na interese građana i privrede - rekla je Brnabićeva.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev rekao je da na ovaj način Severna Makedonija i Srbija uspostavljaju zajedničku kontrolu prelazaka putnika i robe, pa pored završetka značajne putne infrastrukture, integrisani granični prelaz predstavlja poslednju fazu u unapređivanju uslova za razmenu robe.

Foto Tanjug


- Prošle godine na ovom graničnom prelazu prošlo je oko 200.000 kamiona, a ove godine se očekuje povećanje od 30 odsto, odnosno oko 260.000 kamiona. Biće ubrzan protok robe i ljudi, a čekanje na granici će se smanjiti za pola, a biće skraćeno i vreme za carinske postupke - naglasio je Zaev.

Prema njegovim rečima, uz digitalizaciju, ušteda za privrednike biće godišnje oko osam miliona evra. On je na kraju zaključio da će ovo biti primer uspešne saradnje dveju zemalja i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i premijerki Ani Brnabić na realizaciji projekta, od kog će koristi imati i privreda i građani.

Foto J. Stojković

SVE ZAVRŠENO ZA GODINU

Početkom septembra prošle godine predsednik Srbije i makedonski premijer sreli su se između srpske i makedonske granice i najavili otvaranje integrisanog prelaza. Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo - Tabanovce, preko kog se odvija promet putnika i svih vrsta robe. Taj sporazum su 12. jula u Beogradu u ime dveju vlada potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije.

Foto Tanjug


Pročitajte još - DVE ZEMLjE - JEDNA KONTROLA: Integrisan granični prelaz između Srbije i Severne Makedonije


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije