Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, istakli su danas da postoji dobra koordinacija nadležnih službi koja je potrebna za prevenciju širenja afričke kuge svinja i bezbedno poslovanje u tom poljoprivrednom sektoru.

Predsednik PKS i ministar poljoprivrede održali su danas zajednički sastanak sa predstavnicima klanično-prerađivačkog sektora i Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, povodom registrovane pojave afričcke kuge svinja kod tri individualna proizvođača, navodi se u saopštenju PKS.

Čadež je podsetio na dosadašnje aktivnosti PKS kada je u pitanju obuka proizvođača i prerađivača na prevenciji ove bolesti, kao i koordinacija sa uzgajivačima i predstavnicima svih nadležnih institucija.

PROČITAJTE JOŠ -
Afrička kuga stigla i u naše obore

Kroz mrežu regionalnih privrednih komora i u saradnji sa Upravom za veterinu Ministarstva poljoprivrede i nadležžnim veterinarskim specijalističkim institutima – epizootiološkim službama, Udruženje za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS organizovalo je seriju predavanja o afričkoj kugi.

Pripremljen je stručan edukativni materijal, a osim redovne koordinacije sa uzgajivačima svinja, održani su i sastanci sa udruženjima lovaca.

Koordinatorima za poljoprivredu regionalnih privrednih komora prosleđene su brošure za vlasnike svinja i lovce i na mađarskom i rumunskom jeziku, a redovan je i kontakt sa nadležnim službama na graničnom prelazu ka Rumuniji, kao i sa predstavnicima podružnica Veterinarske komore Srbije, radi usaglašavanja aktivnosti.

U narednom periodu, kako se dodaje u saopštenju, planirana je dodatna edukacija i predavanja o ovoj bolesti za proizvođače i prerađivače svinjskog mesa, farmere, veterinare i poljoprivredna gazdinstva, kao i učešće predstavnika PKS u regionalnim centrima za suzbijanje afričke kuge svinja.