Gotovo milijardu evra u 5.000 kilometara regionalnih puteva, najavljena gradnja auto-puta Vožd Karađorđe(FOTO+VIDEO)

Novosti online/ agencije

nedelja, 18. 08. 2019. u 15:30

Готово милијарду евра у 5.000 километара регионалних путева, најављена градња ауто-пута Вожд Карађорђе(ФОТО+ВИДЕО)

Foto Tanjug

Deonica auto-puta od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd
DEONICA auto-puta "Miloš Veliki" od izuzetne je važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 km, Ub-Lajkovac dužine 12,5 km gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati i Lajkovac-Ljig duzine 23,98 km. Tako će sa deonicom Ljig-Preljina u saobraćajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd - Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra sa brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka gde je najduži most dugačak preko 580 metara a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 km odbojne ograde.

Deonica prolazi kroz aluvijum više reka pa je zato izgrađeno skoro osam miliona kubika nasipa koji su na nekim mestima visoki i po 12 metara. Činjenica da je ugrađeno skoro 1,7 miliona kubika drobljenog kamenog agregata i 700.000 tona asfalta samo po sebi govori da je izgradnja bila obiman građevinski zahvat. Na ovoj deonici su i 36 pločasta propusta, 91 cevast propust, 44 regulacije vodotokova ukupne dužine oko 22 kilometra, petlje kod Uba, Lajkovc i Ljiga, kao i četiri naplatne rampe.Ugrađeno je više od 80 kilometara cevovoda za odvođenje atmosferskih voda, kao i 95 separatora koji prečišćavaju tu vodu zbog zaštite životne sredine.Tunel "Brančić" kod Ljiga zbog loše geologije bio je najveći graditeljski izazov na ovoj deonici i puštanje saobraćaj dočekuje sa najsavremenijom opremom koja će iz novoizgrađenog tehničko-operativnog centra obezbediti stalno praćenje i upravljanje saobraćajem od petlje Ljig do izlaska iz tunela.


PROČITAJTE JOŠ:

*GRAĐANI O "MILOŠU VELIKOM": Svaki novi put ostvarenje snova (FOTO)

* POTPISAN UGOVOR: Kinezi prave deo auto-puta “Miloš Veliki”

* PATROLA "NOVOSTI" NA TRASI "MILOŠA VELIKOG: Tunel sa 88 kamera i asfalt kao na pisti (VIDEO)

* Vučić: Nema bolje ni lepše ideje nego da novi auto-put nazovemo po čoveku koji je utemeljio i izrodio savremenu srpsku državnost

* AUTOPUT "MILOŠ VELIKI" SPREMAN ZA SAOBRAĆAJ: Od Obrenovca do Čačka za sat vremena (FOTO)
MIHAJLOVIĆ: NEKA NAM JE SVIMA SREĆAN AUTO-PUT

Ministarka saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je "Miloš Veliki" spreman za otvaranje: "Neka nam je svima srećan auto-put".

Čitavu trasu novoizgrađenog auto-puta proći će i predsednik Srbije sa saradnicima, izvođačima radova, razgovaraće sa radnicima i meštanima. Mesto odakle će krenuti na taj put jeste Obrenovac.

Foto: P. Milošević


VUČIĆ U 16 ČASOVA KREĆE OD OBRENOVCAVELIKI BROJ POLITIČARA NA OTVARANjU

Foto: P. Milošević


Među prvima su stigli Miroslav Čučković, gradonačelnik Obrenovca i Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda, te ministar finansija Siniša Mali.Na otvaranje je stigao i Milorad Grčić, direktor EPS.GRADONAČELNIK RADOJIČIĆ: „MILOŠ VELIKI” SPAJA SRBIJU BRŽIM I BEZBEDNIJIM PUTOVANjEM

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić kaže da je danas važan dan zbog puštanja u saobraćaj autoputa “Miloš Veliki”, na deonici od Obrenovca do Ljiga.

''''Danas smo svi ponosni na autoput Miloš Veliki, na put koji zaista spaja Srbiju, kao i na uspeh neimara koji su ovaj autoput izgradili. Od danas će se od Beograda do Čačka stizati znatno brže i bezbednije. Novi autoput značajan je i za privredu naše zemlje, jer omogućava lakši i sigurniji protok robe'''', objasnio je Radojičić i zaključio da se danas obeležava kraj realizacije uspešnog projekta - izgradnje autoputa ''''Miloš Veliki'', ali i početak novih uspeha.Istakao je još jedan momenat, za koji veruje da je važan, a to je da je danas potpisan ugovor za izgradnju deonice od Novog Beograda do Surčina.

''''Slavimo uspeh, ali se na njemu ne zaustavljamo. Ovo je važna godina zbog ovolikog broja realizovanih velikih investicionih projekata - posebno infrastruktunih što je pre svega rezutat zajedničkog rada predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije'''' rekao je gradonačelnik.

GRAĐANI: OTVARANjE AUTO-PUTA OSTVARENjE SNA

Izgradnja i otvaranje autoputa "Miloš Veliki", na deonici od Obrenovca do Ljiga, veoma je značajna jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, kažu građani Obrenovca uoči večerašnjeg puštanja u saobraćaj te deonice i dodaju da je svaki novi put ostvarnje snova za sve vozače.

STIGAO VUČIĆ: HVALA SVIMA KOJI SU DANAS DOŠLI

Novi auto-put je na ponos cele Srbije i sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić po dolasku na naplatnu rampu Obrenovac na auto-putu "Miloš veliki" koje će večeras biti pušten u saobraćaj.

On je izrazio zadovoljstvo što su na otvaranje autoputa „Miloš veliki" doputovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnik srpskog anroda u Crnoj Gori Andrija Mandić.„Ovo što radimo radimo da bismo se spojili sa braćom u Crnoj Gori. Veoma je važno ovo što smo radili i to je za ponos cele zemlje", kazao je Vučić.

Kazao je da je više puta helikopterom obilazio autoput dok se gradio.


Ocenio je da ćemo naredna četiri meseca imati čep na Ostružnici i u Bariču, ali da će se, nakon 18.decembra, pre Svetkog Nikole, otvoriti put do Surčina.

Ukazao je da je video petlju koja se gradi i da ćemo na tom putu imati i jedan najlepši i najmonumentalniji most preko Save i Kolubare.„Imaćete tada suštinski autoput Beogard- Čačak", rekao je Vučić na naplatanoj rampi Obrenovac, koja je prva tačka obilaska autoputa "Miloš Veliki" na deonici od Obrenovca do Ljiga koja će večeras svečano biti puštena u saobraćaj.

Predsednika su tu dočekali ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, kao i kineska ambasadorka Čen Bo i predstavnici kineske kompanije CRBC koja je učestvovala u izgradnji.

Foto P. Milošević


Veliki broj medijskih ekipa će zajedno sa predsednikom, u otvorenim autobusima, po prvi put obići deonicu autoputa "Miloš Veliki" dugog 62,7 kilometara.DODIK I PREDSEDNIK UŠLI U NAPLATNU RAMPU

Vučić i Dodik su ušli na naplatnu rampu. Srpski član Predsedništva BiH se našalio dok je ulazio u kabinu pitajući da li im nedostaju radnici pa ih zovu unutra.AUTO-PUT OD PONOĆI DOSTUPAN PUTNICIMA

Kako smo nezvanično saznali, auto-put Miloš Veliki će večeras od ponoći biti otvoren za putnike.PREDSEDNIK NAJAVIO AUTO-PUT "KARAĐORĐE"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas izgradnju Šumadijskog autoputa.

Vučić je, obilazeći novi autoput „Miloš veliki“, novinarima kazao da će večeras u govoru povodom puštanja u saobraćaja tog auto-puta obelodaniti trasu i druge detalje novog projekta - autoputa koji će nositi ime „Vožd Karađorđe“.

Prema njegovim rečima, to će biti Šumadijski autoput koji će povezati severnu i centralnu Šumadiju.

Istakao je da će taj autoput biti od velikog značaja za taj deo naše zemlje.

- 15. oktobra otvaramo deonicu od Niša do Gradine, što je jako važno za tranzit kroz Srbiju - kaže predsednik. Dodaje da se pre kraja naredne godine kreće u izgradnju nacionalnog stadiona, a da se uskoro kreće na izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.
VUČIĆU NAPLATNA KARTA SA BROJEM 001

Predsednik Aleksandar Vučić danas je prilikom obilaska naplatne rampe Obrenovac, simbolično dobio naplatnu karticu sa brojem 001.

Naplatna rampa Obrenovac je prva tačka koju je predsednik Vučić danas obilšao, na autoputu "Miloš Veliki", na deonici od Obrenovca do Ljiga koja će večeras svečano biti puštena u saobraćaj.

Vučić je zahvalio na kartici i poželeo uspeh u radu svima koji će biti na usluzi vozačima na novom autoputu.ZAŠTO SE AUTO-PUT ZOVE MILOŠ VELIKI?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ponosan što novi auto-put nosi naziv po Milošu Obrenoviću, koji je, ističe, uradio mnogo za našu zemlju - ostavio slobodnu Srbiju, prvi Ustav, škole, muzeje.

Upitan da prokomentariše to što pojedincima iz opozicije smeta što je novi auto-put poneo naziv Miloša Obrenovića, Vučić je kazao da se ne obazire na takve komentare, jer, kako navodi, "ako se obazirete na svaki kamenčić na putu, onda do cilja nikada nećete stići".

"Smeta im što auto-put nosi naziv Miloša Obrenovića, smeta im sve što je vredno, da im ne smeta to, smetalo bi im nešto drugo. Oni bi voleli da se auto-put zove E-763, kako se inače zove, to meni ne znači ništa, ali ime Miloša Velikog mnogo znači", rekao je Vučić odgovarajći na pitanja novinara na putu od Obrenovca do Uba.

Predsednik je podsetio da je Miloš Obrenović posle propasti Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod, podigao Drugi srpski ustanak, doneo prvi Ustav - Sretenski ustav, a osim toga, iako nepismen, ostavio je škole, muzeje...

"Zbog toga sam srećan i ponosan što je novi auto-put dobio naziv po Milošu Obrenoviću", naglasio je.Govoreći o novom auto-putu, Vučić kaže da je zadovoljan i zahvalan ljudima koji su radili da taj put doživi finalizaciju - Ministarstvu infrastrukture, Ministarstvu finansija, celoj Vladi Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić...

Ističe da je izgradnja puteva tek početak i najavio da će 15. oktobra biti otvoren istočni krak Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, odnosno do Gradine.

"To je veliki deo, važan za istok Srbije i tranzit, za privlačenje Turaka, Bugara i svih ostalih iz sveta da idu tim putem. Borimo sa Rumunima i Bugarima za turiste i putnike", naveo je Vučić.

Predsednik je podsetio da je danas sa kineskim investitorima održan dobar sastanak i da je potpisan ugovor za izgradnju deonice Novi Beograd - Surčin, koji će prolaziti pored Nacionalnog stadiona čija izgradnja, kaže Vučih, počinje sledeće godine.
Miloš Obrenović

Sledeće nedelje, navodi Vučić, počinje izgradnja auto-puta prema Bosni i Hercegovini, koji će raditi turske kompanije, a do kraja septembra, kaže predsednik, očekuje početak radova na izgradnji Moravskog koridora, koji će biti veza između Koridora 10 i Koridora 11.

Do marta sledeće godine biće završen put Batočina - Kragujevac, čime će, kaže Vučić, Kragujevac biti spojen sa auto-putem Miloš Veliki.

"Ostaje izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin. Kineske kompanije pokazale su interesovanje za tu izgradnju. Zatim ćemo raditi Fruškogorski koridor sa mostom preko Kovina", kazao je Vučić.

Najavio je da će se raditi put od Rume do Šapca i od Šapca do Loznice, put od Slovca do Valjeva, odnosno Lajkovca, ali i autoput Požarevac - Gradište, a zatim i brza saobraćajnica od Gradišta ka Golupcu i Donjem Milanovacu.

"Onda nam ostaje najteža i jedna od najvažnijih deonica koja svima znači, to je prema Crnoj Gori", naveo je Vučić.

PREDSEDNIK NA PRVOJ TAČKI OBILASKA, DOČEKAO GA GLUMAC NENAD JEZDIĆ

Delegacija je stigla na naplatnu rampu Ub, gde je predsednika dočekao glumac Nenad Jezdić u ulozi kneza Miloša Obrenovića. Vučić će na ovom mestu razgovarati sa predstavnicima kompanija koje su gradile ovu deonicu kao i lovcima i ribolovcima iz Fazanerije Ub.
MANDIĆ: DANAS JE SRBIJA BLIŽA CRNOJ GORI

Lider opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić ocenio je danas da je otvaranje autoputa „Miloš Veliki“ istorija ne Srbiju, već Srbije i Crne Gore.

Mandić je, u izjavi novinarima tokom obilaska novog autoputa zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rekao da je od danas Beograd bliži Baru, Srbija bliža Crnoj Gori.

Upitan kada će Crna Gora izgraditi svoj autoput prema Srbiji on je kazao da bi se u Crnoj Gori radovali da to može da bude već sutra, ali ne može.

„Ovo su sanjale generacije građana Crne Gore. Migracioni tok je išao vekovima iz Crne Gore, a ovaj put će pomoći da najmanje dve Crne Gore koje žive van današnje Crne Gore počnu da se vraćaju svom zavičaju. Ovo je velika šansa“, konstatovao je on.DODIK: OVAJ AUTO-PUT ĆE PRIVUĆI INVESTICIJE

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da veruje da će autoput "Miloš Veliki" privući investicije i omogućiti ljudima da lakše komuniciraju, kao i da će povezati Srbe iz RS sa Beogradom i Srbijom.

"Nadam se da će ovaj auto-put privući investicije i omogućiti ljudima da lakše komuniciraju. Od Beograda do Čačka je bilo potrebno tri i nešto sata, sada će to biti smanjeno na malo više od sat vremena, to je velika promena", rekao je Dodik, koji je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrima, ambasadorkom Kine i drugima obišao auto-put "Miloš Veliki:.Dodik je rekao da auto-put vodi i u pravcu Višegrada i dalje prema Trebinju, što je i relacija na kojoj Srbi u RS komuniciraju sa Beogradom.

On kaže da je predsednik Vučić uspeo da održi dinamiku izgradnje puteva u Srbiji, te istakao da je Srbima u RS važno da Srbija napreduje.

On je naveo i da ta deonica treba da približi ne samo Višegrad Beogradu, već i Sarajevo Beogradu.

Dodik je naglasio da će krajem meseca u Rači početi izgradnja mosta koji bi trebalo da bude deo autoputa koji će povezati Banjaluku i Beograd.POKLON DRES FUDBALSKOG KLUBA "JEDINSTVO"

Predsednika su dočekale i članice ženskog odbojkaškog i fudbalskog kluba sa Uba, kao i fudbaleri ubskog FK Jedinstvo.

Predstavnici kluba podsetili su da su u tom mestu i klubu ponikli fudbaleri, reprezentativci Jugoslavije i Srbije Ratko Čolić, Dragan Džajić, Dušan Savić, braća Nemanja i Uroš Matić, Radoslav Petrović..., imena koja se, kako su rekli, i van Srbije spominju uz poštovanje.

Oni su se zahvalili na izgradnji nove deonice jer na većinu gostovanja moraju da prolaze upravo tim pravcem, pa će im ta putovanja ubuduće biti znatno olakšana.

Poklonili su predsedniku dres i obeležje kluba i pozvali ga da poseti njihov stadion.Vučić im se zahvalio i ponovio da će deonica od Surčina do Obrenovca biti završena do Svetog Nikole, sa mostom preko Save i Kolubare, čime će biti olakšan put iz njihovog kraja i ka Novom Sadu, Šidu, ali i Mađarskoj, Italiji...

"Sada je to velika prilika, zovite investitore, da ljudi mogu da rade", poručio je predsednik.

Glišić je rekao da se investitori raspituju, da u industrijskoj zoni već radi jedna fabrika, ali da postoji interesovanje tri firme.

Takođe, predsednik se zahvalio i kineskim radnicima, koje je zatekao na toj deonici.SURČIN-OBRENOVAC GOTOV DO SVETOG NIKOLE

"Surčin- Obrenovac ćemo završiti do Svetog Nikole onda će sve biti mnogo lakše", kazao je predsednik.MANDIĆ: VELIKA POBEDA, VENČAVAMO SRBIJU I CRNU GORU

Lider crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta Andrija Mandić istakao je danas da novi autoput „Miloš veliki“ venčava Srbiju sa Crnom Gorom, i svakako sa morem.

Mandić je, u svom obraćanju kod isključenja za Ub, podsetio da je kralj Nikola, nakon oslobođenja Bara, rekao da je Crna Gora dobila izlaz na more, i da se time Srbija venčava sa morem.

„Danas će ovaj put biti deo koji će venčati Srbiju sa Crnom Gorom i svakako sa morem. Verujem da će Luka Bar i železnička pruga Beograd-Bar biti glavni oslonac za ekonomski oporvak Crne Gore“, kazao je on dodajući da su se preci uvek znali gde treba da se oslone i gde treba da se kreću.

Izrazio je žaljenje što se u Crnoj Gori vodi antisrpska politika i što niko neće da kaže da se gradi autoput Bar-Beogard, već govori samo o Bar-Boljare.
„Taj autoput bio bi besmislen ako se ne nastavi tamo gde je i glavni put Crne Gore ka Evropi, a to je Beograd“, istakao je Mandić.

Kazao je da je veoma srećan što može da bude deo važnog istorijskog trenutka, kada Srbija ostvaruje još jednu veliku ekonomsku pobedu.„Radujemo se jer znamo da to nije samo pobeda Srbije, već svih nas. Kada su pre mnogo decenija Srbija i Crna Gora spajane železnicom jedan naš čuveni srpski književnih iz Crne Gore dao je predlog da želi da finansira metar pruge koji spaja Srbiju i Crnu Goru. Ovo nije metar, već imamo 100 kilometara autoputa koji ide ka Crnoj Gori“, naglasio je Mandić.

PREDSEDNIK STIGAO NA PETLjU LAJKOVAC-VALjEVO

Posle kraćeg putovanja delegacija je stigla na petlju Lajkovac-Valjevo gde će biti predstavljen turistički potencijal ovog kraja. Na auto-putu se zaigralo kolo. Kulturno umetničko društvo oduševilo sve prisutne.

Ovu "stanicu" obeležila je vesela atmosfera i prigodan kulturno-umetnički program lokalnog KUD-a..

Predstavljen turistički potencijal koji se otvara novim auto-putem. Planina Divčibare postaće bliža, a turisti će moći da se upoznaju sa krajem u kom su se vodile najžešće borbe tokom Kolubarske bitke.


- Za ljude iz ovih krajeva, kroz koje prolazi autoput "Miloš Veliki", ovo znači život! Mnogo je lepa naša Srbija, sada će imati priliku da je obiđu i vide, samo još bogatija da bude. Velike stvari se dešavaju za Srbiju, mnogo će drugačije izgledati, ljudi će moći da žive od svog rada. - rekao je predsednik.

Predsednik Vučić je rekao da se neće od noćas naplaćivati putarine, već od 1.septembra. Tom prilikom je rekao da je održavanje auto-puta kroz Grdelicu veoma skupo.

"Putarina od Obrenovca do Čačka koštaće oko 420 dinara.


VUČIĆ: MI NAŠE SNOVE OSTVARUJEMO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, tokom obilaska auto-puta "Miloš Veliki" da se obraća i da je zahvalan onim građanima koji vole Srbiju više od svega, a onima koji je mrze Srbiju poručuje - pobedićemo ih lako.

VALjEVO NE SME DA OSTANE SLEPO CREVO

Sledeće godine počeće izgradnja auto-puta od Slovca do Iverka, što će značiti pre svega građanima Valjeva i okolnih mesta, najavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao u razgovoru sa glumcem Nenadom Jezdićem tokom obilaska auto-puta Miloš Veliki, koji povezuje Obrenovac i Ljig, a koji će večeras biti svečano pušten u saobraćaj.

On je naveo da će auto-put značiti mnogo za život ljudi u Valjevu, Lajkovcu, Ubu, ali i Osečini, Oglađenovcu...Predsednik je istakao da će na taj način i Valjevo postati novi turistički centar.

"Valjevo ne sme da ostane slepo crevo", poručio je Vučić i dodao da će Valjevo možda i pre Požege dobiti autoput, jer je to manja deonica i neće biti toliko problema sa eksproprijacijom.

Govoreći o Osečini i Peckoj, Vučić je rekao da bi trebalo uraditi tunel prema Ljuboviji, sto je važno i zbog spajanja sa Bratuncem i Republikom Srpskom.

Predsednik je najavio i da će 15. oktobra biti otvoreno novih 84 kilometra auto-puta od Niša do Gradine, te ocenio da će Srbija da izgleda potpuno drugačije nakon što putevi budu otvoreni.Vučić je u razgovoru sa glumcem Jezdićem, koji ima imanje u selu kod Valjeva, rekao da Srbija izdvojila 200 miliona za selo i da bi trebalo omogućiti poljoprivrednicima da žive od sela.

"Nećemo od toga dobiti previše mi kao država, padaće nam udeo poljoprivrede u BDP, rašće softverska industrija, IT sektor, ali će poljoprivrednici moći da žive. Zato ćemo dati ogromne subvencije", rekao je Vučić.

Dodao je i da u centralnoj Srbiji ima mnogo zemlje koja se ne obrađuje, te dodao da će država dati subvencije da se ona obrađuje, da se na njoj gaji stoka...Govoreći o komasaciji, Vučih je rekao da će 120 miliona evra biti uloženo u to, ali da će prvo morati da bude promenjen Zakon o nasleđivanju.

"Ako bismo sad izvršili komasaciju, za 30 godina bi morala nova", rekao je Vučić.


DODIK: VELIKI DAN ZA SRBIJU I SRBE, MA GDE ŽIVE

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik čestitao je predsedniku Srbije i vladi na velikom poduhvatu koji predstavlja auto-put "Miloš veliki".

"Došao sam putem koji je izgradio Vučić. Ovo je veličanstven dan, veliki događaj za Srbiju ali i za sve nas Srbe ma gde da živimo. Mi smo zagledani u Srbiju i njene uspehe jer što je ona jača i nama će biti lakše", rekao je Dodik, koji zajedno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrima, kineskim partnerima i drugima obilazi auto-put.

Kako je rekao i RS sarađuje sa Kinom i u toku su razgovori u vezi sa gradnjom autoputa Banjaluka-Prijedor.Prema Dodikovim rečima put "Miloš veliki" zasnovan je na željama mnogih, ali svojim pravcom treba da omogući lakšu komunikaciju između Srbije i RS.

"Zahvalan sam jer bez ovog približavanja ne bismo mogli da se očuvamo kao zajednica. RS očekuje velike poslove u vezi sa izgradnjom puta od Kuzima do Doboja. Napravićemo poveznicu koju željno očekujemo i koja će početi u Banjaluci a završiti u Beogradu. Svi putevi vode u Beograd", rekao je on.

Dodik kaže da veliki putevi služe da ljudi dolaze, a mali da odlaze.

"I to se dešavalo s našim narodima gde god nije bilo komunikacije. Ovaj put će služiti da ljudi što lakše ovde dođu, upoznaju lepote i potencijale kraja, da privuče investitore", zaključio je on.NA PUTU KA TUNELU BRANČIĆOkupljeni novinari i delegacija koja je krenula iz Obrenovca nastavili su put ka tunelu Brančić gde će predsednik obići Operativni centar za upravljanje saobraćajem i prisustvovati prezentaciji i degustaciji nacionalnih jela i pića povezanih autoputem "Miloš Veliki".TUNEL BRANČIĆ - RAK RANA NAŠIH GRADITELjA

Predsednik Vučić je prošao kroz tunel Brančić. Na tom mestu su graditelji imali najviše problema. Vučić je rekao delegaciji da će na ovom mestu piti domaće vino. Kod tunela Brančić postoji operativni centar.


- Ja sam malo umoran. Sad sam srećan i ponosan. Predivno izgleda. Brančić izgleda bolje nego tuneli u Švajcarskoj. Ovo je trebalo pre 70 godina da se izgradi. Mi možemo da zakasnimo sa radovima, ali ćemo ipak nešto uraditi. Smejao sam se komentarima da šleper ne može da prođe korz ovaj tunel. Svaki dan sam slušao nešto što bi upropastili sreću ovih ljudi.DA LI JE BREGOVIĆ SLAGAO?

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje da prokomentariše to što su nedavnu izjavu muzičara Gorana Bregovića, koji je u jednoj emisiji pohvalio rad srpskog predsednika, pojedinci iz opozicije kritikovali, je odgovorio pitanjem- da li je Bregović nešto slagao kada je rekao da u Srbiji vidi nove puteve i fabrike.

VUČIĆ U OPERATIVNOM CENTRU

Stanica: tunel Brančić, dug 945 metara. U njemu je 88 kamera koje prate saobraćaj u dve tunelske cevi, a sve se kontroliše iz tehničko-operativnog centra. Vučić je obišao Operativni centar, gde je kratko razgovarao sa zaposlenima.ERDOGAN DOLAZI U SRBIJU, ZAJEDNO MOŽEMO MNOGO DA POSTIGNEMO

Predsednik Aleksandar Vučić potvrdio je danas da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doći u posetu Srbiji i da će zajedno prisustvovati početku radova na izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo.

Vučić je u razgovoru sa novinarima tokom vožnje novim autoputem "Miloš Veliki", rekao da će to biti dobra, prijateljska poseta i da je Erdogan iskren prijatelj."Hvala mu što dolazi u Srbiju i srećni smo kad možemo da ga ugostimo. Verujem da mnogo toga zajedno u budućnosti možemo da uradimo", rekao je Vučić i izrazio zahvalnost turskim investitorima u Srbiji i nadu da će ih biti još više.

Na pitanje da li je tačno da će on i Erdogan prisustvovati zajedno početku radova na auto-putu Beograd - Sarajevo, Vučić je odgovorio:

"Bilo bi logično. Doći će, biće u redu to".


ŽELjKO JOKSIMOVIĆ: 40 GODINA SAM ČEKAO AUTO-PUT

Muzičar Željko Joksimović pozdravio je danas otvaranje auto-puta Miloš Veliki, na deonici od Obrenovca do Ljiga, navodeći da je više od 40 godina sanjao o tome da iz Valjeva, gde je rođen, auto-putem ide Beograd.

NISAM PIJANAC, ALI VOLIM DA POPIJEM, MILE JE ODLIČAN DOMAĆIN

Posle obilaska Tehničko-operativnog centra iz kojeg se kontroliše signalizacija i sva dešavanja unutar tunela, delegaciju su dočekali specijaliteti iz ovog dela Srbije.

Vučić je probao nekoliko sorti vina iz ovog kraja.

- Nisam pijanac, ali volim da popijem - rekao je predsednik.

-Mile je odličan domaćin. Toma Nikolić i ja smo bili kod njega. On ima dobru šljivu. Jel tako Mile - obratio se Vučić Miloradu Dodiku.


CENTRALNA TAČKA U LjIGU

Foto: P. Milošević


Intoniranjem himne "Bože pravde" i obraćanjem Nenada Jezdića u ulozi kneza Miloša kod petlje Ljig počela je centralna tačka na celodnevnom događaju otvaranja "Miloša Velikog".

Predsednik Vučić se obraća okupljenim građanima.

- Sedamdeset godina sanjali smo ovaj san. Hvala svima kojima nije bilo teško da na ovaj vreo dan dođete da zajedno dođemo i otvorimo autoput koji nosi ime po Milošu Obrenović, Milošu Velikom.

Foto: P. Milošević


- Među najboljima smo na svetu. Ovaj auto-put je novi viši kvalitet života za građane Srbije. Imali smo muka i problema. Treba li da se prisetite puta o hrastu. Zove me Toma Nikolić i pita me šta ću da radi. Pa kako šta ću, izgradiću auto-put. Bilo je mnogo teških odluka. Danas to izgleda lako. Nas samo do Požege nas košta više od milijardu evra. Imali ste poverenje u naš. Politiku koja nije obećavala kule i gradove. Za tri meseca će plate biti preko 500 evra u proseku. I bićemo još snažniji.

- Imali smo dug sastanak o novom investicionom planu. Doneli smo odluku da u svakoj opštini završimo vodi u kanalizaciju. Uložićemo gotovo milijardu evra u 5.000 kilometara regionalnih puteva. Danas moram da se zahvalim kineskim prijateljima. Sve što su obećali, sve su ispunili. Čekamo da dođe Si Điping da ga dočekamo kao niko na ovom svetu.

SRBIJA I KINA-ČELIČNI PRIJATELjI

Foto: P. MiloševićSrbija i Kina su čelični prijatelji zahvaljujući angažmanu i naporima predsedniak Si Đinpinga, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Odgovarajući na pitanje kineskog novinara, on je pohvalio rad kompanije "Šandong" na dve deonice auto-puta "Miloš veliki".

"Imali su težak posao, posebno posle poplava, rešili su sve probleme i najkomplikovaniji deo - tunel Brančić. Beskrajno sam zahvalan, verujem u dalje uanpređenje saradnje sa Kinom", rekao je Vučić i poželeo kineskim firmama što više posla u Srbiji.ISPUNIĆEMO KARAĐORĐEV SAN

- Danas smo doneli odluku da izgradimo auto-put "Vožd Karađorđe. Uložićemo u pruge. Uradićemo prugu do pPreševa i posle Preševa. Pokazaćemo svetu kako izgleda kad se Srbi pomire. Izgradnjom puta ispunićemo Karađorđev san. Sve ćemo to uraditi a da ne ugrozimo budućnost naše dece.


Foto: P. MiloševićAUTO-PUT UZ VATROMET PUŠTEN U SAOBRAĆAJ

Novi autoput "Miloš Veliki", na deonici od Obrenovca do Ljiga, svečano je večeras otvoren za saobraćaj.

Put je otvoren uz vatromet i pesmu "Igrale se delije", a u prisustvu velikog broja građana, predsednika Aleksadnra Vučića, ministara, gostiju iz regiona i Kine, čija je firma radila na izgradnji puta.

Prilikom obilaska trase, predsednik Vučić je istakao da je na taj put Srbija čekala vše od 70 godina i da sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda.VUČIĆ: ZAHVALNI SMO SI ĐINPINGU

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio se večeras Kini, čija kompanija "Šandong" je radila dve deonice auto-puta, predsedniku Si Đinpingu, premijerki Ani Brnabić, ministarki Zorani Mihajlović, kao i Tomislavu Nikoliću, navodeći da su kineski prijatelji uradili sve što su Srbiji obećali i pomogli kad je bilo najteže.

On je na otvaranju autoputa Miloš Veliki zamolio ambasadorku Kine Čen Bo da prenese poruku predsedniku Si Đinpingu da je Srbija čelični prijatelj Kine i da "ga čekamo".

"Čekamo vas, predsedniče, da vas ugostimo onako kako niko u svetu nije. Samo recite kad dolazite, jedino od vas ne privhatamo ne, cekamo a vi sami recite da li vas je neko u svetu dočekao bolje od Srbije", istakao je Vučić.

Foto: P. MiloševićPOSTALI SMO BOLjI DEO SVETA, SVAKIM KILOMETROM TO POTVRĐUJEMO

Predsednik Aleksandar Vučić podsetio je večeras da je viševekovni hrast morao da bude posečen da bi se izgradio autoput Miloš Veliki i istakao da će on biti hrast budućnosti za svu decu, koja treba da ostanu u Srbiji.


Vučić je otvarajući ovu modernu deonicu od Obrenovca do Ljiga, podsetio da ga je, kada je izbio problem oko starog hrasta koji se našao na trasi autoputa, tadašnji predsednik Tomislav Nikolić pitao šta da radi, rekao da je on sam ostao pri stavu da autoput mora da se izgradi.


"I danas imamo autoput, ali on će da bude hrast budućosti za našu decu koja treba da ostanu ovde. To će da dovede fabrike, investitore u Čačak, Požegu, Arilje, Ivanjicu, Ub, Lajkovac, Obrenovac...", rekao je Vučić.


Foto: P. Milošević


MIHAJLOVIĆ: VRATILI SMO VERU, SREĆU I PONOS SRBIJI

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, istakla je danas, povodom otvaranja auto-puta "Miloš Veliki", da projekti poput ovog vraćaju u Srbiju optimizam i veru da smo sposobni za velike stvari.


"Nema veće radosti ni za mene, ni za tim Ministarstva, za srpske i kineske kompanije i radnike, koji su imali veru da ćemo sve ovo uraditi najbolje što možemo, od toga da vidimo sreću na licima naših građana kada vide auto-put ''Miloš Veliki''. I smatram da su upravo to, vera u sebe, sreća i ponos, ono što nam danas najviše treba", rekla je Mihajlovićeva povodom otvaranja novog auto-puta.


Foto: P. Milošević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (90)

Otac Makarije

18.08.2019. 16:04

Ajde neko pametan da mi objasni koju računicu imaju građani starog dela Beograda da idu za Obrenovac pa onda ka Ljigu kad ja sa Voždovca starim putem preko Rakovice i Orlovače za sat vremena u Ljigu....

Nikola

18.08.2019. 16:10

Izgradnjom puteva doprinosimo dolasku novih investitora, povećanju turizma, što za rezultat daje bolji i kvalitetniji život gradjana Srbije.

Janko Vukotic

18.08.2019. 16:10

Ovo je velikidan za nas narod. Veliki dan za celu zapadnu Srbiju. Sad se vidi ko radi za Srbiju a ko se samo setka po Beogradu!

Serbinator

18.08.2019. 16:12

Veliki dan za sve građane Srbije i veliki uspeh za sadašnju vlast predvođena predsednikom Vučićem.

Serbinator

18.08.2019. 16:14

Srbija se raduje ovakvim uspesima, ovako moderni putevi su značajni ne samo za lakši i brži saobraćaj, nego i za poboljšanje ekonomije i privlačenje novih investitora.

andrej

18.08.2019. 16:22

Jako bitna sabraćajnica za nas, ulaganje u infrastrukturu će se višestruko isplatiti...

MOZELI I JEDNO VAZNO SLAVLJE U SRBIJI BEZ DODIKA?

18.08.2019. 16:25

Ajde da je to autoput Beograd Sarajevo, onda bi bilo u redu.

monika

18.08.2019. 16:27

Zahvaljujuci odgovornom radu sadasnje vlasti,ali i ulaganju stranih investicija,Srbija ide napred.Zbog ostvarenih rezultata,imamo razloga da budemo ponosni.

Janko

18.08.2019. 16:45

Bravo, tako se postuju nasi junaci. Proslo je vreme dok su ih se bivsi stideli. Ova vlast se njima ponosi.

Hedona

18.08.2019. 16:47

Čestitam pre svega Aleksandru Vučiću i njegovom timu za razvoj Srbije. Ovo je svakako važno za napredak i dalju budućnost Srbije, na autopu Milša Velikog spaja Srbiju sa Crnom Gorom, BiH, Hrvatskom. Sada če se kraće putovati u Valjevo, Ub ali i da će biti otvorene nove fabrike.

Neša

18.08.2019. 17:25

Za koju godinu, cela Srbija biće premrežena auto-putevima, što otvara velike mogućnosti za dalji ekonomski razvoj svih delova zemlje.

Vladimir

18.08.2019. 17:30

Ovo je izuzetno važan deo autoputa,jer će značajno rasteretiti saobraćaj,a što je jako bitno povezaće veoma važne deonice.

Gloria S.

18.08.2019. 17:35

Divan dan za nasu drzavu.Hvala Predsedniku Vucicu.Moja zemlja nikada nije ovoliko napredovala kao sada!

Jelena

18.08.2019. 20:07

Sjajan autoput, koji će doprineti prilivu novih investicija u našu zemlju, a i građanima će znatno olakšati putovanje.

Tadija

18.08.2019. 22:17

Sve ovo je uradjeno zahvajujuci velikoj podrsci naroda, ostavljamo velike rezultate novim generacijama.

PMaja

18.08.2019. 22:30

Kad iz Makedonije ili Crne Gore udjes u Srbiju vidis da je to civilizacija. Hvala nasem Vucicu, u zadnjih 50 godina niko nije ovako se borio za nasu Srbiju. Ja sam srecna kad zemlja napreduje i ne trebamo gledati samo svoj licni interes. Nama kao pojedincima nemoze preko noci biti bolje, ali ja verujem da nasoj deci hoce.

mesa

18.08.2019. 22:30

autoput Priština-Skoplje, izgradili ga Amerikanci i Turci. Kod nas o tome ni reci. Haradinaj se bar ne hvali i priznaje odakle novac, a ovaj “nas” ja pa ja

Lola

18.08.2019. 22:44

Ovakvi radovi se za vreme opozicije uopste nisu realizovali, ogroman napredak za Srbiju, sve pohvale.

Mare

18.08.2019. 22:56

Infrastruktura je osnova razvoja svake zemlje, neka ih bude onoliko koliko imamo velikana, svaka cast na dosadasnjem uspehu.

Srbija sve lepša I lepša

18.08.2019. 23:12

Svaka Čast Vladi Srbije pogotovu Predsedniku Vućiću Uložene pare na pravo mesto !! Iskrene Čestitke svima koji su radili na autoputu “ Miloš Veliki”

Mina

18.08.2019. 23:20

Samo uz razvijenu putnu infrastrukturu nasa zemlja moze da uspe u privlacenju stranih investitora!

Zoran

18.08.2019. 23:22

Pre neki dan sam išao od Čačaka za Beograd I čini mi se da sam putovao čitav dan, a sad za sat ste tamo. Svaka čast onome ko gradi autoputeve to je budućnost svake države.

Gaga

18.08.2019. 23:46

Za Srbiju je vazan svaki novi izgradjen kilometar autoputa i nastavicemo i u narednom periodu jos vise se ulaze u putnu infrastrukturu.

Pedja

19.08.2019. 05:14

Srbija je jedno veliko gradiliste i za 4-5 godina imacemo sve nove regionalne i vazne putne pravce.

Tanja

19.08.2019. 06:58

Svaka cast na velikom uspehu i ostvarenju cilja kojem se tezilo i veoma mnogo radilo. Postignuti su rezultati vredni svake pohvale.

Srbija

19.08.2019. 07:04

Crna Gora slepo crevo,Srbi letuju u prijateljskoj Grckoj,tako da nam crnorsko more nepotrebno.Crna Gora neprijateljska drzava koja priznala Kosovo i svakodnevo ponizava Srbiju i srpski narod.

Ema

19.08.2019. 07:23

Moderne saobracajnice su i te kako bitne i od visestruke koristi kako za drzavu tako i za gradjane te drzave!

sfdgs

19.08.2019. 07:45

Najvažnije je da svaki dinar ide na pravo mesto, i da se ostvaruje korist za sve nas.

jana

19.08.2019. 07:45

Srbija napreduje! Svaka cast na otvorenom autoputu i na najavi novih! Sad imamo siguran i bezbedan auto-put

SasaRu

19.08.2019. 08:32

Izgradnjom infrastrukture gradimo bolju buducnost Srbije. Bilo je potrebno mnogo rada, odricanja i vizije Aleksandra Vučića da se stvore ovakvi veliki rezultati.

JAna

19.08.2019. 08:36

Auto-put Milos Veliki povezuje sve znacajne pravce iz zivota Milosa Obrenovica, a sada pravce iz zivota svih nas, kao i nase dece

Marija

19.08.2019. 08:55

Koridorima je postavljana osnova mreze puteva , sad tek krece ono najvee i glavno.

Bolence

19.08.2019. 13:28

Svaka čast, putna infrastruktura najvažnijih saobraćajnica kroz Srbiju je jedna od najvažnijih stvari za razvoj cele naše zemlje!

auto krut

19.08.2019. 14:07

hahah sve negativne komentare auto cenzura....pitajte ovog VODJU da li su placeni radovi nasim neimarima za taj auto put, lopuze jedne