Pumpe na Koridoru tek dogodine

Z. Radović

16. 08. 2019. u 18:04

Na novoizgrađenom auto-putu od Obrenovca do Čačka planirana je izgradnja pet benzinskih stanica. Lokacije ucrtane u planovima. Od kompanija zavisi da li će se graditi na svim lokacijama

Пумпе на Коридору тек догодине

Foto M. Labudović

SVI vozači koji krenu ka Čačku novim auto-putem iz Obrenovca trebalo bi da napune rezervoare, jer na razdaljini od 103 kilometra nema nijedne benzinske stanice. Prve pumpe na Koridoru 11 trebalo bi da budu otvorene tek sledeće godine. Ni u Grdeličkoj klisuri vozači neće moći pre da sipaju gorivo, kao ni na ostalim novim deonicama auto-puteva u Srbiji.

Potencijalna mesta za pumpe su ucrtana u prostornim planovima na početku izgradnje ovih trasa, ali nadležni kažu da su propisi takvi da se prvo mora otvoriti saobraćajnica da bi se tražile dozvole za prateće objekte.

Na potezu od Obrenovca do Čačka, prostornim planom područja posebne namene infrastrukturnog koridora Beograd - Južni Jadran, deonica Beograd - Požega, predviđeno je po pet odmorišta u oba smera kretanja, u okviru kojih bi se gradile benzinske pumpe. Tako je u svakoj opštini kroz koju prolazi Koridor predviđena izgradnja po dve benzinske stanice.

Na odmorištu kod Obrenovca, planirana je i izgradnja baze za održavanje "Puteva Srbije" u kojoj bi trebalo da se zaposli 40-60 radnika. Predviđena je takođe i izgradnja parkirališta, benzinske pumpe, restorana, kafea i prodavnice prehrambene robe, prodavnice delova za vozila, kao i informacionog centra.

Sledeća benzinska pumpa gravitira opštini Ub, a kod petlje Lajkovac predviđeno je da postoji odmorište, gde je planirana i izgradnja manjeg motela kapaciteta 20-40 ležajeva. Na području opštine Ljig biće izgrađena još jedna benzinska pumpa. U blizini denivelisane petlje Preljina, u prostornom planu je "ucrtano" odmorište sa svim pratećim sadržajima, kao i motel kapaciteta od 50 do 60 ležajeva.

Nebojša Pavlović, savetnik u Ministarstvu građevinarstva, za "Novosti" kaže da se sve aktivnosti u vezi sa otvaranjem ugostiteljskih i drugih objekata sprovode preko Javnog preduzeća "Putevi Srbije".

- Potencijalni investitori se javljaju, dobijaju uslove i ulaze u proceduru koja je njima izuzetno poznata sa drugih saobraćajnica - objašnjava Pavlović. - Moraju da otkupe zemljište od vlasnika, da izrade projekat i da dobiju građevinsku i ostale dozvole. Očekujemo da sve te aktivnosti budu realizovane tokom 2020. godine i da bude izgrađena prateća infrastruktura. Procedura je ista za sve deonice i sve će biti opremljene po evropskim i svetskim standardima, kako stajalištima, odmorištima, motelima, restoranima, tako i benzinskim pumpama.

Pavlović napominje da je interesovanje kompanija veliko, jer na deonici od 103 kilometra nema nijedne benzinske pumpe, a to je dovoljno dugačka trasa da čini potencijalno isplativom svaku takvu investiciju.

NA JUGU 23 OBJEKTA

NI na 75 kilometara novog auto-puta na južnom kraku Koridora 10 još nije izgrađen nijedan prateći objekat. Neke manje deonice otvorene su za saobraćaj još pre tri godine, a od ovog leta automobili su krenuli i kroz Grdeličku klisuru. Na potezu od Niša do granice sa Makedonijom predviđena je izgradnja 23 benzinske stanice u oba smera. Od toga, 11 u smeru ka granici i 12 u smeru ka Beogradu. Osim postojeće pumpe kod motela "Predejane", do koje vozači stižu tako što se isključuju sa auto-puta, na ovom potezu planirane su i benzinske stanice kod mesta Dekutince, Vranja i Levosoja.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Анти Антифа

16.08.2019. 18:13

До тад,повезите ташту и комшу пензионера а пасионираног гледаоца телевизије хомо боје,да гурају