NAJVEĆE aktuelno železničko gradilište u Evropi, izgradnju vijadukta "Čortanovci", posetio je u petak predsednik Republike Aleksandar Vučić i tom prilikom istakao da je taj impozantni objekat, na budućoj brzoj pruzi Beograd - Budimpešta, simbol sveukupnog uspeha i napretka Srbije.

Sa predsednikom Vučićem, radove koje izvodi "RŽD internešenel" s domaćim podizvođačima obišli su ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.Pročitajte još: PREDSEDNIK VUČIĆ ZA "NOVOSTI": Iz kneževih dela zasijala je naša Srbija

- Čestitam našim radnicima i našim ruskim prijateljima. Verujem da će ovaj njihov rezultat biti podstrek za nastavak takvih radova i u drugim delovima naše zemlje, južno od Beograda. Da pomognemo dodatno razvoj i tih manje razvijenih krajeva Srbije - izjavio je Vučić nakon razgovora sa radnicima i rukovodstvom gradilišta na toj železničkoj deonici između Stare Pazove i Novog Sada.

Predstavnici izvođača radova obavestili su predsednika o tome da je do sada na novom vijaduktu, dugom oko tri kilometra, izgrađeno 56 od ukupno predviđenih 59 nosećih stubova, kao i da će dvocevni tunel na toj pruzi imati najmoderniju signalizaciju, u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima.Pročitajte još: Od Ljiga do Preljine saobraćaj se vraća na Ibarsku tokom narednih 10 dana
- Veoma sam srećan što sa našim ruskim prijateljima uspešno ostvarujemo ovaj veliki, impresivni projekat. Rusi ne kasne ni dana, a naši ljudi su zadovoljni načinom na koji "RŽD vodi taj posao - istakao je predsednik i naglasio da će Srbija sve svoje obaveze iz tog partnerstva ispuniti potpuno i na vreme.


- Srbija je pouzdan partner i takva će da ostane. Sada zarađuje više nego ikada, tako da naša ulaganja u infrastrukturu rastu iz godine u godinu. Tako će biti i ubuduće, zahvaljujući pre svega stabilnosti naših javnih finansija.Ambasador Bocan-Harčenko je naglasio da je ovo jedan od vodećih projekata u plodnoj saradnji Srbije i Rusije, ukazujući i na evropski značaj tog građevinskog poduhvata. - Naše dve zemlje rade zajedno u korist naših interesa ali i evropskih sveobuhvatnih interesa - kazao je ambasador i dodao da će ta pruga biti deo koridora koji povezuje južnu sa centralnom i zapadnom Evropom.

Radovi na izgradnji vijadukta i tunela "Čortanovci", u istoimenom mestu na Fruškoj gori, počeli su pre tačno dve godine a rok za njihov završetak je 52 meseca. Ukupna vrednost investicije iznosi 337,6 miliona evra.Predsednik Vučić je najavio razgovore sa Crnom Gorom o planovima za modernizaciju pruge Beograd - Bar. - Moramo da razgovaramo sa Crnom Gorom, da i oni urade svoj deo posla na tom projektu, a mi treba da vidimo kako da pronađemo pare za te radove, u okviru velikog investicionog plana od deset milijardi dolara. To je za nas razvojni projekat, naročito za Užice i južni deo Zlatiborskog okruga.


VUČIĆ NA SKELI

PRILIKOM obilaska radova na vijaduktu u Čortanovcima predsednik Aleksandar Vučić je odlučio da se, mimo protokola, popne montažnim stepenicama na vrh metalne skele visoke skoro 30 metara. Pozvao je i ruskog ambasadora da mu se pridruži u tom poduhvatu, što je Aleksandar Bocan-Harčenko prihvatio. - Jedno je sigurno, padobranac neću biti - rekao je Vučić dok je zajedno sa ambasadorom i još nekoliko osoba silazio niz metalne stepenice. Radnik Ljubiša Ilić iz okoline Vranja je predsedniku uputio podršku. - Slobodno idite, predsedniče, to su Crnotravci pravili - doviknuo je iskusni građevinac.


NOVI RUSKI KREDIT

U PRIPREMI je još jedan međuvladin ugovor o dodatnom kreditu Srbiji, koji će uskoro biti realizovan. - Očekujemo ubrzo potpisivanje i idemo dalje. Jedan od najvažnijih delova nastavka saradnje je izgradnja dispečerskog centra u Srbiji, od izuzetnog značaja za srpske železnice - istakao je ambasador Bocan-Harčenko.