Planirali 500, pokrenuto 513 zadruga

S. BULATOVIĆ

07. 08. 2019. u 20:30

Планирали 500, покренуто 513 задруга

Ministar Krkobabić u sredu u Bačkom Petrovcu Foto Promo

Ministar Krkobabić u Bačkom Petrovcu o programu ravnomernog razvoja. Južnobački okrug je dobio blizu 87 miliona dinara za sedam zadruga

PROGRAM sprovođenja mera ravnomernog regionalnog razvoja predstavljen je u sredu u Bačkom Petrovcu. Od početka projekta "500 zadruga u 500 sela" formirano ih je čak 513. Pomognut je do sada rad 94 zadruge, a Južnobački okrug je dobio blizu 87 miliona dinara za sedam zadruga.

- Nadam se da će i ove godine biti kvalitenih projekata iz ovog okruga - rekao je Milan Krkobabić i podsetio da je ove godine opredeljeno za zadruge u Srbiji još 667 miliona dinara. - Ovde u Bačkom Petrovcu osnovana je prva zadruga u Srbiji 1846. godine, a danas ovde vidimo jednu zadrugu koja je stožer ratarske proizvodnje ovog kraja, uspešno se suprotstavlja konkurentima na tržištu i izvozi. Ovo je obrazac za Vojvodinu, ali i ostatak Srbije.

Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava je trenutno u toku i traje do 15. avgusta za stare i novoformirane zadruge i do 1. septembra za složene zadruge. Iznosi su u odnosu na prethodnu godinu ostali nepromenjeni - do 7,5 miliona dinara za novoformirane, do 15 miliona dinara za stare zadruge i do 60 miliona dinara za složene zadruge.

Pročitajte još - Krkobabić obećao zadrugama 700 miliona dinara

Radnom sastanku u opštini Bački Petrovac prisustvovali su predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Dragan Škorić, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radislav Jovanov, agroekonomski analitičar Branislav Gulan, rukovodstvo opštine Bački Petrovac, poljoprivredne službe opština Južnobanatskog okruga, kao i vlasnici poljoprivrednih gazdinstava, direktori i članovi zadruga pomenutog okruga.

Pročitajte još - Zadruge su spas za srpsko selo

"ZLATNO ZRNO"

MINISTAR Milan Krkobabić je obišao ZZ "Zlatno zrno" jednu od dve zadruge u ovoj opštini koja je dobila bespovratna sredstva iz programa Vlade Srbije. Ovoj zadruzi, osnovanoj 2000. godine, koja ima 13 članova i čak do 450 kooperanata, dodeljeno je 15 miliona dinara za nabavku četiri silo ćelije za skladištenje žitarica i sušaru. To je samo deo investicije od 65 miliona dinara, koje je zadruga uložila u tehnološki iskorak svog poslovanja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)