Sa dvocifrene inflacije stigli na evropsku

D. I. K.

utorak, 06. 08. 2019. u 21:20

Са двоцифрене инфлације стигли на европску

Jorgovanka Tabaković

Objavljeni rezultati sedmogodišnjeg rada Narodne banke Srbije na čelu sa guvernerom Jorgovankom Tabaković. Dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,7 odsto. Devizne rezerve 12,1 milijarda evropskih novčanica

ZA sedam godina rada, na čelu sa guvernerom Jorgovankom Tabaković, Narodna banka Srbije u potpunosti je ispunila svoje zakonske ciljeve: postigla i očuvala cenovnu i finansijsku stabilnost, zahvaljujući čemu se danas u Srbiji lakše živi, planira i posluje, i donose dugoročne odluke - saopštila je u utorak NBS.

Inflacija je sa dvocifrenih nivoa svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama, i tokom prethodnih šest godina očuvana je na nivou od oko dva odsto, po čemu je Srbija sada u rangu sa razvijenim zemljama.

- Držanjem inflacije čvrsto pod kontrolom očuvana je realna vrednost dohodaka svih građana Srbije i smanjeni troškovi finansiranja privrede, države i stanovništva - ističu u NBS. - Tokom mandata guvernera Jorgovanke Tabaković obezbeđena je relativna stabilnost kursa dinara u odnosu na evro, zbog čega građani više ne gledaju u kursne liste sa strahom od promena.


PROČITAJTE JOŠ - Jačanje NBS na evropskom putu

Dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,7 odsto. U poslednjih sedam godina intervencijama na deviznom tržištu neto je kupljeno 2,85 milijardi evra. Kao garant stabilnosti i za naredni period - devizne rezerve ojačane su na rekordnih 12,1 milijardu evra.

- Vraćeno je poverenje u dinar, tako da je dinarska štednja danas četiri puta veća u odnosu na 2012. godinu i raste ubrzano - ukazuju u NBS, dodajući da se povećava i učešće dinara u javnom dugu, na 27 odsto.

Napominju i da je sačuvana finansijska stabilnost i rešeno nasleđe problematičnih kredita, čije je učešće u ukupnim kreditima na kraju juna spušteno na simboličnih 5,2 odsto.

- NBS će i u narednim godinama nastaviti da ispunjava svoje zakonom propisane ciljeve očuvanja stabilnosti u službi najboljih interesa građana, privrede i države u celini - zaključuju u NBS.


POJEFTINILI KREDITI

- DANAS su kamatne stope na dinarske kredite stanovništvu dva puta niže, a privredi tri puta niže u odnosu na period kada počinje kontinuirani ciklus relaksacije monetarne politike 2013. godine - ističu u NBS. - I time je NBS, na čelu sa guvernerom Jorgovankom Tabaković, povećavala raspoloživi dohodak građana i privrede, podsticala i kreditnu aktivnost i doprinosila rastu investicija i ekonomske aktivnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

neca

07.08.2019. 07:31

Monetarna politika je nesto retko sto covek moze da pohvali, odgovara gradjanima a sad koliko jacanje dinara odgovara privredi nisam siguran.

Ne odgovara ni građanima ni privredi

07.08.2019. 13:15

@neca - jer su plate iste, a cene proizvoda rastu...

Рашо

07.08.2019. 08:47

Нека нам гувернерка открије зашто ми као држава не увећамо масу новца за раст БДП -а него се задужујемо?

Рашо

07.08.2019. 08:47

Нека нам гувернерка открије зашто ми као држава не увећамо масу новца за раст БДП -а него се задужујемо?

stipe

07.08.2019. 13:36

A mi sve siromasniji. Ako povecaju najvece akcize na gorivo u Evropi bice jos vise novca. Tako i moja baba zna ekonomisati. Sve poskupljuj a plate i penzije ce mozda vratiti na nekadasnji nivo