KOMISIJE za procenu štete još utvrđuju koliko će poljoprivrednike koštati nevreme koje je protutnjalo kroz Srbiju proteklog vikenda. U Dragačevu, kod Čačka, najviše su stradali zasadi kupine, ali i jabuke i pozne sorte šljive, koje još nisu ubrane. U Kraljevu i okolini grad je obrao voćnjake, a vodena bujica oštetila je i lokalne puteva nanevši veliki količinu blata i mulja.

Po rečima Milana Lukića, direktora Instituta za voćarstvo u Čačku, štete se kreću od 50 do čak 100 procenata i postoje zasadi u kojima je u potpunosti uništen rod kupine za ovu godinu.

- Zasadi drvenastih vrsta voća nisu uništeni, ali pošto je ovo vreme stvaranja cvetnih pupoljaka za sledeću godinu, kada biljka koristi najveće količine hranljivih materija, to se može negativno odraziti na stvaranje roda za narednu godinu - napominje Lukić. - Preporuka proizvođačima je da što je pre moguće nakon dejstva grada obave tretiranje svojih zasada kako bi sprečili ulazne infekcije i pojavu oboljenja. Jedina i apsolutna potpuna zaštita od grada su protivgradne mreže.

Pročitajte još - Proglašena vanredna situacija u pojedinim opštinama nakon nevremena

ZRENjANIN

NEVREME je zahvatilo i selo Melence kod Zrenjanina, gde je pojedinim poljoprivrednicima i povrtarima led potukao zasade sa paradajzom i ostalim povrtarskim kulturama.

PIROT

- Ima šteta i na zasadima i u baštama. Poprilične probleme ima pirotska Elektrodistribucija. Kako nam je kazao direktor Zoran Đorđević, oluja je izazvala veliki broj sitnih kvarova, ali i probleme na jednoj trafostanici. - Imamo dosta pokidanih vodova na elektromreži niskog napona, umršenih kablova za napajanje i nekoliko polomljenih stubova. Zbog toga je nekoliko sela oko Dimitrovgrada ostalo bez struje. Od petka su sve ekipe na terenu, ali još uvek nemamo novčanu procenu štete.

Pirot

KRALjEVO

U STUDENIČKOM kraju grad je oštetio voćnjake, a bujica je oštetila i lokalne puteva nanevši veliki količinu blata i mulja.

- Kada nadležne službe budu završile svoj deo posla, imaćemo precizne podatke o šteti koja možda nije velika kao u nekim drugim krajevima, ali svakako nije zanemarljiva - kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

PROKUPLjE, BLACE

JAK vetar čupao je drveće, ali i brojne zasade voća na području ove opštine u kojoj se stanovništvo bavi mahom poljoprivredom. I dok u ovoj opštini rade na proceni štete i obilasku oštećenih domaćinstava, i u prokupačkoj opštini još uvek se ne zna vrednost štete pričinjene usled nevremena, ali u gradskoj upravi ističu da građani još prijavljuju štetu koju im je nevreme nanelo.

- Osim crepova i krovova na kućama stradale su i poljoprivredne mašine, ali pre svega poljoprivredni usevi i voće - kažu nam u gradskoj upravi grada Prokuplja.

Pročitajte još - NEVREME U SRBIJI: Dvoje povređenih posle udara groma kod Vlasine

KRUŠEVAC

POSLEDICE strašnog olujnog nevremena koje je pogodilo Kruševac i okolinu 2. i 3. avgusta još uvek se sumiraju, a budući da je šteta naneta pre svega na privatnim objektima, u ovom trenutku ne može da se preciznije navede konačan iznos. Prema saznanjima "Novosti", od četiri do pet miliona dinara "koštaju" posledice u oštećenjima lokalnih, makadamskih puteva.

- Udari vetra iznosili su od 115 kilometara na čas, bili su praćeni grmljavinom i kišom koja je izručila oko 50 litara po kvadratu, a nevreme je pogodilo grad Kruševac, ali i naseljena mesta Buci, Modrica, Veliki Šiljegovac, Mali Šiljegovac i Čitluk - navodi se u izveštaju Odeljenja za poslove odbrane grada u koji smo imali uvid.

BEZ STRUJE

PREMA obaveštenju Dispečerskog centra Elektrodistribucije Kruševac, došlo je do ispada iz elektromreže dalekovoda 35 KV Parunovac - Modrica i bez električne energije su mesta Modrica, Dvorane i druga naselja koja gravitiraju TS Modrica. Zbog ispada dalekovoda 35 KV Veliki Šiljevovac - Ribarska Banja, bez električne energije je naseljeno mesto Veliki Šiljegovac. Stradalo je oko 300 kvadrata krovnog pokrivača od lima na zgradi Sportskog centra.

U ZRENjANINU OŠTEĆENI PLASTENICI

PREMA informacijama Gradskog štaba za vanredne situacije Zrenjanin, još nije bilo nikakvih zvaničnih prijava štete većeg obima. Kako "Novosti" saznaju, najviše oštećenja od nevremena načinjeno je na privatnim parcelama, u staklenicima i povrtnjacima...