Netfliks vredi više od BDP-a pet balkanskih zemalja

Tanjug

01. 08. 2019. u 20:15

Нетфликс вреди више од БДП-а пет балканских земаља

Free image Pixabay

Tržišna kapitalizacija Netfliksa vredi više od udruženog BDP-a Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Hrvatske
Ukupan bruto domaći proizvod (BDP) pet balkanskih zemalja manji je od trenutne vrednosti kompanije Netfliks, pokazuje istraživanja portala Hau mač, koji je poredio tržišnu kapitalizaciju pojedinih najvećih svetskih kompanija na američkoj berzi sa BDP-om zemalja u razvoju.

Pročitajte još: Netflks će snimiti seriju prema romanu 100 godina samoće

Netfliks, jedan od najpoznatijih servisa za onlajn gledanje filmova i serija, vredi ukupno 166,38 milijardi dolara.

Tržišna kapitalizacija Netfliksa vredi više od udruženog BDP-a Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Hrvatske, s obzirom na to da objedinjeni BDP tih pet država ukupno iznosi 149,29 milijardi dolara, piše portal Investitor.me.

Najvrednije kompanije se uglavnom bave tehnološkim ili finansijskim delatnostima, a Majkrosoft jedini premašuje vrednost od bilion dolara.

Pročitajte još: NETFLIKS UVODI NOVINU: Od sada sami odlučujete kako će da se završi vaša omiljena serija

Visoka tržišna kapitalizacija ovih kompanija dolazi još više do izražaja u poređenju sa BDP-om zemalja u razvoju, naročito istočne Evrope, Afrike i Latino Amerike. Pojedine kapitalizacije su vrednije i u poređenju sa dosta većim državama, kao što su Argentina i Rusija.

Najvrednija kompanija na svetu je Majkrosoft, sa tržišnom kapitalizacijom od 1.058 milijardi dolara. NJegova vrednost je veća od uduženog BDP-a čak devet država istočne Evrope: Estonije, Litvanije, Letonije, Belorusije, Poljske, Ukrajine, Moldavije i Slovačke.

Benk ov Amerika, sa ukupnom vrednošću od 278,21 milijardi, vredi nešto više od BDP-a pet država centralne Azije zajedno: Kazahstana, Uzbekistana, Turkmenistana, Kirgistana i Tadžikistana. Ukupna vrednost BDP-a ovih država iznosi 271,50 milijardi dolara.

Alfabet, matična kompanija Gugla i njenih podružnica, ima širok spektar proizvoda i usluga uključujući pretraživače, Android operativni sistem, servisne kompanije kao što je "G Suite".

Free image Pixabay


Ukupna tržišna kapitalizacija Alfabeta iznosi 786,09 milijardi dolara, što je više od ujedinjenog BDP-a 38 afričkih država. Te države čine više od 70 odsto država afričkog kontinenta, uglavnom pozicioniranih u podsaharaskoj regiji. Neke od tih država su: Lesoto, Bocvana, Namibija, Zimbabve, Malavi i Madagaskar...

Fejsbuk, najveća društvena mreža, ostaje vodeći učesnik u tehnološkom sektoru. Trenutna tržišna kapitalizacija Fejsbuka iznosi 560,62 milijarde dolara, nešto više od BDP-a Argentine, koja je na drugom mestu u Južnoj Americi odmah iza Brazila.

Amazon, vodeća kompanija u internet maloprodajnoj industriji, ukupno vredi 956,55 milijardi dolara. Njegova vrednost je skoro ista kao vrednost udruženog BDP-a devet zemalja Latinske Amerike: Kolumbije, Urugvaja, Paragvaja, Bolivije, Perua, Ekvadora, Venecuele, Gvajane i Surinama. Ukupan iznos BDP-a ovih devet zemalja zajedno iznosi 914,55 milijardi dolara.

Viza, jedna od vodećih firmi za finansijske servise u svetu, ima tržišnu kapitalizaciju u iznosu od 398 milijardi dolara, veću od BDP-a devet zemalja centralne Amerike: Kosta Rike, Paname, Nikaragve, Hondurasa, El Salvadora, Gvatemale, Belizea, Jamajke i Dominikanske Republike.

Ukupna tržišna kapitalizacija kompanije Epl iznosi 939,67 milijardi dolara, što ne nešto više od pola BDP-a Rusije. Rusija ima 12. najveći BDP na svetu.

Tržišna kapitalizacija neke kompanije jednaka je proizvodu njene tržišne cene i ukupnog broja emitovanih akcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ustani Radoje Domanovicu

01.08.2019. 20:35

Hahaha. Baš smo se iznenadili. Pa Pepa Prase zarađuje više ego što je BDP Srbije

Rasa Ilić

01.08.2019. 20:48

A sad zamislite da takva firma radi iz Srbije pa stavite prst na čelo.