LAŽNIM sniženjima je stigao kraj. Trgovac više neće smeti da kupce mami velikim popustima, ako takvih nema u radnji. Velika sezonska sniženja imaće vreme i rok trajanja, a brojke o popustima moraće i da se potvrde i konkretnim cenama - pre i posle sniženja. To je bio i cilj novog zakona o trgovini koji je u utorak stupio na snagu, a kojim se jasno određuje šta se može nazvati rasprodajom, šta su sezonska sniženja, a šta je akcijska prodaja.

- U slučaju prodaje robe sa sniženom cenom, trgovac je dužan da jasno istakne i sniženu i prethodnu cenu - naglašavaju u Ministarstvu trgovine. - Rasprodaja robe je prodaja po nižoj ceni u odnosu na prethodnu cenu, ali samo u slučaju da trgovac prestaje da radi, ako prekine poslovanje u određenim objektima ili odluči da više ne prodaje određenu robe. Trgovac je dužan da fizički izdvoji robu koja je predmet rasprodaje od robe pod redovnim uslovima.


PROČITAJTE JOŠ: Tabaković: Strane direktne investicije dostigle dve milijarde

Sezonska sniženja po novom propisu organizuju se dva puta godišnje. Mogu da počnu u periodu između 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula i da traju najviše 60 dana po sezoni. Akcijska prodaja je ograničena na 31 dan, a tokom trajanja trgovac mora da istakne i prethodnu i sniženu cenu, kao i procenat sniženja, osim ako akcija ne traje do tri dana.

- Ovim zakonom je stvoren prostor da se otklone sve mogućnosti da se kupac dovede u zabludu, jer su doneta rešenja iz evropske i međunarodne regulative - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača. - Jasno se određuju pojmovi sniženja i akcijske prodaje i razlozi zašto seu cene niže. Imali smo salve sniženja kojima su trgovci samo pokušavali da privuku kupce. Isticali su sniženja kojih u radnjama nije bilo ili je na takvim velikim popustom bilo tek nekoliko artikala.

Prema njegovim rečima, ovaj zakon ide u korist potrošačima i oni bi trebalo aktivno da učestvuju i prijavljuju sve sumnjive akcije tržišnim isnpektorima. Kako kaže, zaprećene su veoma visoke kazne od 30.000 do 50.000 dinara za male trgovine, ali i do tri miliona dinara za velike trgovinske sisteme.


TAJNI KUPAC

NOVI zakon o trgovini daje mogućnost tržišnim inspektorima da budu tajni kupci. Kada "obavi prikrivenu kupovinu" i prikupi dokaze za nepravilnosti, onda može da reaguje.

- To je mana ovog zakona - kaže Bogosavljević. - Jer, inspektor u ulozi tajnog kupca može biti u konfliktu interesa sa svojim poslom.


PROČITAJTE JOŠ: Putarina kroz Srbiju košta 2.130 dinara

BAR PETINA NA MAKSIMALNOM POPUSTU

AKO na izlogu piše da su cene snižene i do 70 odsto, onda tako mora i da bude. Po novom zakonu o trgovini, cene bar petog dela asortimana moraju da budu snižene do maksimalnog procenta popusta, odnosno u ovom slučaju do 70 odsto. Zabranjeno je oglašavanje prodajnih podsticaja za robu koje ima u tako maloj količini da je očigledno da se time namerava privlačenje kupaca radi navođenja na kupovinu druge robe, osim ako nije naznačena jasno raspoloživa količina na dan početka prodajnog podsticaja - piše u novom zakonu.