Subvencije se bar petostruko vrate

D. STOJAKOVIĆ

ponedeljak, 29. 07. 2019. u 15:02

Субвенције се бар петоструко врате

Dragan Stevanović / Foto K. Mihajlović

Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede: Za pet godina u 39 firmi uloženo 130 a vratiće nam se 706 miliona evra. Od 23 ugovora, 12 su u prošloj godini potpisala domaća preduzeća

TESTIRAJUĆI efekte državnih subvencija investitorima, analizirano je 39 ulagača, kojima je za pet godina isplaćeno 130 miliona evra, i došlo se do podatka da će se od tih firmi, po isteku pete godine, u državnu kasu slivati 706 miliona evra godišnje po osnovu raznih poreskih zahvatanja. Uz rapidno smanjenje nezaposlenosti, koje je u poslednjih pet godina palo sa 27 na 11 odsto, to je dokaz da se ovakva politika privlačenja investicija i te kako isplatila.

Ovo, u intervjuu za "Novosti", referiše državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović, i dodaje da je od 2006. godine do danas naša država investitorima, kroz sistem subvencija za otvaranje novih radnih mesta, dala više od 500 miliona evra, što je privuklo 2,3 milijarde evra ulaganja u našu privredu.

Kritičari tvrde da su domaći ulagači diskriminisani kada je reč o ovakvoj vrsti subvencija.


PROČITAJTE JOŠ: Kanađani bi da otvore rudnik na Crnom vrhu

- To nije tačno, jer i zakonski su domaći privrednici izjednačeni. Problem je u tome što je njihovo interesovanje za ovakav vid podrške bilo zntno manje, a jedan od problema je i što naši privrednici nemaju kapacitete kao strani. Ipak, u 2018. godini, od 23 potpisana ugovora, čak 12 je potpisano sa domaćim kompanijama. Naši biznismeni su povukli 80 miliona evra, ali statistika je neumoljiva. U ukupno 23 domaće firme korisnice ove podrške, zaposleno je 2.000 ljudi, dok, poređenja radi, samo u jednoj od četiri "Leonijeve" kompanije radi takođe oko 2.000 ljudi. Ali, dobar je trend.

* Sa ovakvim vidom pomoći se nastavlja?

- Da. Ali sada ćemo ući u fazu u kojoj ćemo pomagati ulagačima ne samo za radno intenzivne projekte, nego i za one kapitalno intenzivne, kako bi se naša država što pre uključila u četvrtu i petu idustrijsku revoluciju.

* Kako ide tranzicija? Koliko još firmi treba da se privatizuje?

- Proces privatizacije se nastavlja. Od 2015, kada smo u portfelju imali 560 firmi, spustili smo se na samo 80. Za bar 30-35 preduzeća problem je imovinsko-pravne prirode. Deset je na Kosovu i Metohiji i čekamo rešenje. Radi se konkretno na privatizaciji "Petrohemije", MSK iz Kikinde, "Laste"...

PETROHEMIJA HIP "Petrohemija" u ovom trenutku ima pozamašnu milionsku svotu na računu - kaže Stevanović. - Hoće li je kupiti Rusi ili neko drugi, to je nevažno, ali oni koji imaju gas u boljem su položaju. Sve je u rukama radne grupe Ministarstava privrede i energetike. Najvažnije je da se nađe konačno rešenje.


PROČITAJTE JOŠ: Vladica Tintor: Sve cene operatora na istom portalu

* A koliko država Srbija ulaže u razvoj domaćeg preduzetništva?

- Znatno. Za 2018. godinu predvideli smo budžet od 1,3 milijarde dinara, ali smo isplatili dodatnih 300 miliona. Za ovu godinu predvideli smo 1,7 milijardi dinara za nabavku opreme, za razvoj i za startap, odnosno početnike u biznisu. Očekivali smo da će do kraja godine biti isplaćeno do dve milijarde dinara, ali su MSP već u prvoj polovini godine povukla čak 2,7 milijardi. Svi ovi pokazatelji govore o tome da naš sektor MSP, ali i naša privreda, postaju konkurentniji i kompatibilni sa velikim privredama.STATISTIKA

U 2018. godini indeks poslovanja malih i srednjih preduzeća je bio 1:2,2. Odnosno 10.000 firmi je zatvoreno, a osnovano je 22.000 novih kompanija. U prvom kvartalu 2019, prema rečima našeg sagovornika, taj odnos je porastao na 1:3, odnosno na 10.000 zatvorenih dolazi 30.000 novootvorenih. To su dobri rezultati, jer je 99,5 odsto srpske privrede locirano u sektoru MSP, u kojem je zaposleno oko milion ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Rajko

29.07.2019. 15:37

samo nisi rekao kolike su plate nasim mucenicima,i zasto nije investirano u poljoprivredu da ljudi rade na svojim njivama umesto da motaju kablove,a za pet godina ovi nazovi investitori ce da odu bas kada budu trebali da uplacuju dazbine. Ko ovom poveruje taj nije normalan.

Sremac Mas

29.07.2019. 16:16

Da l da places ili se smejes...Sto ne odete kod vocara da im to sapnete na uvo...Pa nesto od tih stotina milona eu,da im date da ne panu....Za 7 godina pr.penzije ste povecali za 1000dinara.Za 7 god za pr.potrosacku korpu potrebno je 10 000 din vise nego 2012.god.Uspeha stotinu...