POSLOVI NESPOJIVI SA DELATNOSTIMA CARINIKA: Na skeneru i brat špediter

E. R.

27. 07. 2019. u 21:00

ПОСЛОВИ НЕСПОЈИВИ СА ДЕЛАТНОСТИМА ЦАРИНИКА: На скенеру и брат шпедитер
Pravilnik o poslovima koji su nespojivi sa delatnostima carinika od 1. avgusta. Kazne za službenike čiji je rođak vlasnik firme koja "posluje" sa Carinom


SRPSKI carinik mogao bi da bude disciplinski kažnjen i degradiran, čak i otpušten ako se utvrdi da je član njegove uže porodice vlasnik špediterskog preduzeća ili bilo koje firme koje ima veze sa radom carine.

To se najavljuje Pravilnikom o delatnostima i poslovima koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika, koji stupa na snagu 1. avgusta. U carinskoj službi Srbije zaposleno je 2.842 službenika, a nova pravila se odnose na sve njih, bez obzira na to da li su zaposleni na neodređeno ili određeno vreme. Stručnjaci, međutim, ističu da je ovaj pravilnik samo slovo na papiru, jer većina carinika nije i neće biti direktno upućena na poslove sa rođakom špediterom, ali jesu njegove kolege.

- Ovaj pravilnik je donet na osnovu Zakona o carinskoj službi i njime se bliže se određuju delatnosti koje su u vezi sa radom Uprave carina, odnosno poslovi koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika - naglašava se u Pravilniku.

Pročitajte još - Carinik uhapšen u trenutku krađe 106 hiljada evra

Dokumentom su precizirani i poslovi koji su "zabranjeni" za najbliže članove porodica carinskih službenika. To su spoljnotrgovinsko poslovanje, odnosno firme koje se bave uvozom i izvozom, zatim međunarodna špedicija, ali i "savetovanje i zastupanje pravnih i fizičkih lica po pitanjima i u postupcima iz nadležnosti Uprave carina, van okvira utvrđenog zakonom".

- Poslovi koji su nespojivi sa obavljanjem službene dužnosti carinskog službenika jesu poslovi preduzetnika, plaćeni ili neplaćeni poslovi koji su zabranjeni posebnim zakonom - naglašava se u Pravilniku. - Svi poslovi koji su u vezi sa poslom koji carinski službenik obavlja na svom radnom mestu.

Takođe, tu su i poslovi koji bi mogli da pokolebaju carinika da svoj posao radi savesno i pošteno. Ako se utvrdi da je član uže porodice vlasnik ili suvlasnik preduzeća koje je ima veze sa radom carine, zaposleni na carini može disciplinski odgovarati zbog teže povrede službene dužnosti, propisane Zakonom o carinskoj službi i Zakonom o državnim službenicima.

- Donosi se rešenje kojim se utvrđuje i da se carinski službenik premešta na odgovarajuće radno mesto ili da u Upravi carina nema odgovarajućeg radnog mesta na koje bi službenik bio premešten - piše u Pravilniku. - Odgovarajuće je slobodno radno mesto koje odgovara stručnoj spremi carinskog službenika koji se premešta. Na radno mesto koje ne odgovara njegovoj stručnoj spremi službenik se može premestiti samo uz svoj pristanak.

Pročitajte još - Uhapšen carinik, krio pare od pljačke

ORUŽJE KAO OBAVEZA

OD 1. avgusta na snazi će biti i Pravilnik o uslovima i načinu nošenja oružja i municije carinskih službenika. Zakonom o carinskoj službi precizirano je koji carinski službenici imaju pravo da nose oružje, novim pravilnikom definišu se, između ostalog, uslovi i način nošenja i zaduživanja oružja. Zakonom je propisano da samo carinski službenici koji obavljaju poslove suzbijanja krijumčarenja, obaveštajne poslove i poslove unutrašnje kontrole imaju pravo i obavezu da nose oružje i municiju.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Apis

27.07.2019. 22:05

carinici su oduvek bili najveci olos. pocev od kertesa kada su na tone svercovali uz znanje milosevica i njegove bagre. danas je samo druga bagra na vlasti. naravno i novinari.