POSKUPLjENjE električne energije ponovo će biti na dnevnom redu u oktobru, prilikom sledeće posete misije Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji. Kako je u ponedeljak istakao Sebastijan Sosa, šef Kancelarije MMF (na slici), struja u Srbiji treba da poskupi bar za iznos inflacije, čime bi i dalje njena cena ostala stabilna.

- Kratkoročno gledano, treba povećati cene električne energije - istakao je Sosa. - Na srednji rok, postoji potreba za porastom cene. Srbija će morati da pređe na održive izvore energije. To će morati postepeno da se dešava, pri čemu će morati da se uzmu u obzir i socijalne posledice.

Inače, zvanični podaci pokazuju da je godišnja stopa inflacije u Srbiji dva odsto. Toliko iznosi promena cena u decembru 2018. godine u odnosu na decembar 2017. Stopa inflacije je, godinu pre, bila tri odsto. A tarife električne energije nisu menjane blizu dve godine.

Pročitajte još - Novi prozori od naknada za gas i struju

Povod za konferenciju za novinare šefa Kancelarije MMF u Beogradu bila je odluka Odbora izvršnih direktora MMF o uspešnom završetku drugog razmatranja ekonomskog programa Republike Srbije.

- Privredni rast u Srbiji će do kraja godine biti ubrzan, a MMF zadržava procenu o 3,5 odsto rasta BDP u 2019. godini - istakao je Sebastijan Sosa, ocenivši da je za brži rast neophodan preduslov - održanje makroekonomske stabilnosti, što podrazumeva nisku inflaciju i solidne javne finansije.

KOMERCIJALNA BANKA MMF očekuje da privatizacija Komercijalne banke bude sprovedena kroz transparetno nadmetanje, kao i da uskoro bude objavljen poziv za dostavljanje neobavezujućih ponuda - rekao je Sebastijan Sosa. On je istakao da postoji interesovanje različitih investitora za Komercijalnu banku, čija je privatizacija ključni element reforme srpskog finansijskog sistema.

Međutim, kako navodi, to nije dovoljno.

- Da bi Srbija imala brži rast potrebno je da se sprovedu strukturne reforme, među kojima su prioritet one koje poboljšavaju konkurentnost i povećavaju investicije - objašnjava Sosa.

MMF ocenjuje da je Srbija u prethodnih nekoliko godina zabeležila napredak u rešavanju pitanja problematičnih državnih preduzeća.

- Ostalo je da se reši još budućnost "Petrohemije" i "Resavice" - istakao je Sebastijan Sosa. - "Petrohemija" trenutno beleži boljitak kada je reč o rezultatima, ali srednjoročno može da postane rizik za budžet, kada isteknu aktuelni ugovori tog preduzeća. MMF podržava nameru vlasti u Srbiji da objave tender za privatizaciju "Petrohemije".

Sosa je dodao da "Resavica" dobija podršku Vlade kroz subvencije zbog socijalnih implikacija, te da MMF podržava i nameru vlasti u Srbiji da se nađe plan za zatvaranje nekih rudnika koji nisu održivi, ali da se istovremeno obezbedi program pomoći za ugrožene radnike.