Plaćanje putem mobilnog bankarstva sve popularnije

Tanjug

petak, 19. 07. 2019. u 16:50

Плаћање путем мобилног банкарства све популарније

Foto Tanjug

Ukupna vrednost transakcija ostvarenih ovim putem veća je za više od sto puta nego 2013. godine
Broj korisnika mobilnog bankarstva u Srbiji porastao je u proteklih pet do šest godina više od 15 puta, a prema podacima Narodne banke Srbije, ukupna vrednost transakcija ostvarenih ovim putem veća je za više od sto puta nego 2013. godine.

U prošloj godini ostvareno je ukupno 17.445.567 transakcija prenosa novčanih sredstava upotrebom mobilnog bankarstva, koje su pokrenula fizička i pravna lica, u vrednosti od oko 198,1 milijardi dinara.

U NBS objašnjavaju za Tanjug da je, poređenja radi, u 2013. godini ostvareno ukupno 588.836 istih transakcija čija je vrednost iznosila oko 1,8 milijardi dinara.

PROČITAJTE JOŠ -Vlada dodelila oko četiri miliona evra za projekte 150 ustanova i organizacija u Srbiji

Prvo tromesečje ove godine, beleži blizu 1,5 miliona korisnika platnih usluga putem mobilnog telefona, a broj korisnika mobilnog bankarstva, dodaju, prebacio je 15 puta podatke od pre pet do šest godina.

Kada je reč o sistemu instant plaćanja u Srbiji, od njegovog uvođenja ukupno je izvršeno 3,6 miliona transakcija vrednih više od 54,2 milijarde dinara.

Iako banke i druge platne institucije nisu obavezne da omoguće instant plaćanja, u toku su pripreme tehničko-tehnoloških rešenja koje će zainteresovanim bankama omogućiti da ponude uslugu ovog načina plaćanja.

Prema statistici koju vodi NBS, najveći iznos pojedinačnog instant plaćanja koje je izvršeno u ovom platnom sistemu Centralne banke je 300.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije