Usvojene preporuke za nacrt Zakona o kontroli državne pomoći

Tanjug

petak, 19. 07. 2019. u 12:58

Усвојене препоруке за нацрт Закона о контроли државне помоћи

Ministarstvo finansija,foto P.Milošević

Ministarstvo finansija usvojilo je preporuke NALED-a, Centra za evropske politike i portala Juropian Vestern Balkans (EVB) koje se tiču nacrta Zakona o kontroli državne pomoći
Ministarstvo finansija usvojilo je preporuke NALED-a, Centra za evropske politike i portala Juropian Vestern Balkans (EVB) koje se tiču nacrta Zakona o kontroli državne pomoći.

Ove tri organizacije su, piše portal EVB, u okviru projekta Pripremi se za učešće, koji finansijski podržava EU, izradile analizu koja ukazuje da postojeće ustrojstvo Komisije za kontrolu državne pomoći otvara prostor za uticaj na "(ne)postupanje Komisije".

Zabrinutost trenutnim načinom rada Komisije izrazila je i EU u svom godišnjem izveštaju o napretku Srbije.

PROČITAJTE JOŠ -
Ljajić: Paušalno oporezivanje smeštaja već dalo dobre rezultate

Među preporukama je i biranje članova Komisije u Skupštini Srbije, iz redova stručnjaka za pravo i ekonomiju, sa nezavisnom stručnom službom i transparentnijim finansiranjem, potom obezbeđivanje finansiranja iz budžeta Republike Srbije, sa posebne linije kao kod Državne revizorske institucije ili Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Povodom donošenja novog Zakona o kontroli državne pomoći, u okviru projekta "Pripremi se za učešće", Centar za evropske politike, NALED i portal Juropian Vestern Balkans pripremili su ranije kratak pregled politike sa predlozima za unapređenje organizacionog modela Komisije za kontrolu državne pomoći, u skladu sa preuzetim obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Projekat finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji u okviru Programa podrške civilnom društvu (CSF) koji ima za cilj jačanje demokratija i procesa integracije u EU kroz osnaživanje civilnog društva da aktivno učestvuje u donošenju odluka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije