SVEČANIM otkrivanjem ploče na Aerodromu "Nikola Tesla", predsednici Srbije i Francuske, Aleksandar Vučić i Emanuel Makron, označili su zvaničan početak radova na modernizaciji beogradske vazdušne luke. Taj posao poveren je francuskom koncesionaru, kompaniji "Vensi erports".

Ovim simboličnim gestom čelni ljudu dveju država nagovestili su i dalje jačanje ekonomske saradnje kroz dolazak novih kompanija iz ove zemlje u Srbiju. Ulaganje u aerodrom je najveća francuska investicija: "Vensi" je već jednokratno uplatio 501 milion evra, a obavezao se da će uložiti ukupno 732 miliona evra.

Drugi važan ugovor je o javno-privatnom partnerstvu za izgradnju postrojenja za preradu komunalnog otpada i sređivanje deponije "Vinča", koja je dodeljena konzorcijumu "Suez-ITOĆU". Francuzi priželjkuju da budu partner i u izgradnji beogradskog metroa.


PROČITAJTE JOŠ: Makron i Vučić prošetali sa građanima do Knez Mihajlove (FOTO+VIDEO)

- Od 2010. svake godine trgovinska razmena Srbije i Francuske raste od sedam do deset odsto - objašnjava Sanja Ivanić, direktor Francusko-srpske privredne komore. - Prošle godine smo premašili milijardu evra spoljnotrgovinske razmene. Prema podacima za prvih šest meseci ove godine, rezultat će biti još bolji, jer smo prešli pola milijarde evra. U Srbiji posluje 120 francuskih preduzeća i ona upošljavaju 11.000 radnika. Polovina od njih su proizvodna preduzeća. Dosta ih je u automobilskoj i prehrambenoj industriji. Interesuju se za veliki broj sektora. Nadamo se da će ova poseta privući još inevstitora. Mi navijamo da se gradnja metroa poveri Francuzima.

Među velikim investicijama francuskih kompanija je i ulaganje "Mišlena" od 367 miliona evra u pirotsku fabriku, dok je "Agrikol grupa" u Srbiju "donela" 264 miliona evra. U beočinsku cementaru "Lafarž" je uložio 160 miliona evra. Peti na listi je "Tarket" sa investiranih 160 miliona evra.

Francuski investitori su od 2010. uložili 1,5 milijardi evra, najviše u automobilsku i prehrambenu industriju. A posle Makronove posete očekuje se novi krug ulaganja.


NATPIS NA PLOČI

NA ploči, koju su Vučić i Makron otkrili na aerodromu "Nikola Tesla", piše:

"Dana 15. jula 2019. godine, predsednik Republike Srbije, Nj. e. Aleksandar Vučić i predsednik Republike Francuske, Nj. e. Emanuel Makron obeležili su početak radova na modernizaciji Aerodroma 'Nikola Tesla", koju sprovodi kompanija "VINCI Airports".