Mali: Pripremamo budžet za 2020, možda i 300 miliona za puteve

Tanjug

09. 07. 2019. u 17:15

Мали: Припремамо буџет за 2020, можда и 300 милиона за путеве

Siniša Mali Foto Tanjug

Ministar financija je naveo da država želi da gradi još više puteva, kako bi se na taj način Srbija povezala s regionom i Evropom, za šta su obezbeđena značajna sredstva za narednu godinu u budžetu

Ministarstvo finansija uveliko priprema budžet za 2020. godinu, izjavio je resorni ministar Siniša Mali i naveo da će veliki deo novca iz državne kase biti opredeljen za javne investicije, odnosno za putnu i železničku infrastrukturu.

"Očekujemo da za to bude izdvojeno skoro 300 miliona dinara, što je najveća svota koja je za tu namenu određena u budžetu poslednjih godina", rekao je Mali za Srpsku ekonomiju, povodom godišnjice preuzimanja funkcije ministra finansija.

On je naveo da država želi da gradi još više puteva, kako bi se na taj način Srbija povezala s regionom i Evropom, za šta su obezbeđena značajna sredstva za narednu godinu u budžetu.

Kaže da je danas, nakon što su konsolidovane javne finansije, najveći izazov naći nove izvore rasta i da se zato radi na smanjenju opterećenja za privredu, novim zakonima, a - zajedno sa Svetskom bankom - i na "Novoj agendi rasta".

Pročitajte još - Siniša Mali: Realno je da i dogodine rastu zarade i penzije

Jedna od stavki u projektovanju budžeta, svakako će biti, kaže, i novac za održavanje izbora na proleće naredne godine.

Odgovarajući na pitanje da li će u budžetu biti opredeljen možda i novac za održavanje referenduma o KiM, Mali kaže:

"Politika i ekonomija jesu povezane, ali nije na meni da komentarišem pitanja kao što je referendum o Kosovu. Što se tiče izbora, oni su redovni i svakako nas očekuju na proleće, tako da je jasno da će to biti jedna od stavki u budžetu za 2020. godinu, što je i naša zakonska obaveza".

Dodaje da ne može da se bavi pitanjem "koliko košta nerešen status Kosova" jer nema zvanične podatke, ali da je jasno "da nas košta i da će nas koštati, i to u svakom smislu, kako u finansijskom tako i u nekom drugom, možda važnijem".

Navodi i da će u septembru biti novo povećanje minimalne cene rada, da ono neće biti malo povećanje, a navodi, takođe, da još jedno povećanje plata može da se očekuje u javnom sektoru.

Da bi se mere države koje se preduzimaju, odrazile na čitav ambijent u zemlji i sprečio odlazak mladih i obrazovanih ljudi, potrebno je, kaže, malo više vremena i ukazuje da je država svesna problema odlaska mladih.

Vlada, dodaje, osniva Agenciju za cirkularne migracije, kako bi konkretnim merama motivisala mlade i uticala na njih da se vrate u zemlju, a jedna od već donetih mera je, kaže, oslobađanje mladih preduzetnika od plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja.

Pročitajte još - Siniša Mali: Zatekao sam nered, sad gradimo metro

Govoreći o izgradnji metroa u Beogradu, Mali kaže da se nada da će uskoro biti završena finansijska konstrukcija za taj, ističe, veoma važan i skup projekat.

"Upravo zbog njegove veličine, Republika će pomoći Beogradu u finansiranju, jer Grad to ne bi mogao sam da iznese. U prethodnoj studiji izvodljivosti francuske kompanije ''Ežis'' procenjeno je da će prve dve linije koštati četiri milijarde evra. To je ogroman novac, ali ovo je ipak dobar trenutak za tako nešto jer imamo zdrav budžet i stabilne finansije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Mr. Black

10.07.2019. 02:03

Ti ako ne sagradis metro brate niko nece. Samo je na tebe sve cekalo eto vec skoro 100 godina. Samo nemoj mnogo da razmisljas nego brate iskopiraj neki koji vec radi - onaj Becki nije los. Ako precrtas planove do 7% niko nece primetiti.

majstor

10.07.2019. 06:05

vratite plate bar na nivo iz 2014.g. ovo sto radite sa radnicima je mizerija

Bokica

10.07.2019. 06:33

300 miliona dinara= 2,5 mil evra. To je 1 km auto puta. Reklo bi se da imate grešku u tekstu...

жељко

10.07.2019. 07:28

А колико за сређивање водотокова који сваке године ''однесу'' пола милијарде евра? Важно је да направимо путеве да се Турци из Немачке лепо возикају!!!

električar

10.07.2019. 08:04

A gde su dugovi radnicima bivših preduzeća "u restrukturiranju" ? "Još jedno povećanje plata može da se očekuje u javnom sektoru" ... A gde je "još jedno" povećanje penzija, odvajaju polako penzionere od javnog sektora, oni "mogu" najduže da čekaju ? Ne dobijaju više ni zahvalnost ...