PODACI NEVAŽNI, A KAZNE PAPRENE: Kontrola primene novih PDV obrazaca

S. B.

ponedeljak, 08. 07. 2019. u 15:02

ПОДАЦИ НЕВАЖНИ, А КАЗНЕ ПАПРЕНЕ: Контрола примене нових ПДВ образаца

Ilustracija / Depositphotos

Razlog više je što je prvog dana jula počela kontrola i kažnjavanje i za netačno iskazane podatke koji ne utiču na iznos poreske obaveze

PROŠLA je godina kako se primenjuje novi obrazac koji prati poresku prijavu poreza na dodatu vrednost, a računovođe i dalje apeluju na nadležne da ga izmene. Razlog više je što je prvog dana jula počela kontrola i kažnjavanje i za netačno iskazane podatke koji ne utiču na iznos poreske obaveze. Razloga za grešku je, upozoravaju računovođe, pregršt. Iako nema uticaja na iznos obaveze, na one koji pogreše će imati, jer zaprećena kazna iznosi od 100.000 do dva miliona dinara.

Pravilnik je predvideo da se u prvoj godini primene novog obrasca ne kažnjavaju netačno iskazani podaci koji nemaju uticaj na iznos poreske obaveze. Ta godina je istekla.

- Proveravaju se i kažnjavaju netačno unete osnovice koje ne utiču na tačnost iznosa poreza na dodatu vrednost - objašnjava Snežana Mitrović, koja je na čelu profesionalnog udruženja Računovodstvena komora Srbije. - Inspektor može da vas kazni, a taj podatak nema nikakav efekat na državni budžet.

PROČITAJTE JOŠ: KREDITI ZA ENERGETSKU EFIKASNOST: Prozori i izolacija uz povraćaj gotovine

Mogućnost greške je ogromna, upozorava Mitrovićeva i dodaje da to proizvodi veliku pravnu nesigurnost. Greška podleže poreskom, čak i krivičnom poreskom prekršaju.

- Nijedna zemlja u Evropi nema poreski obrazac sa 155 polja. Najviše ih je 45. Mi dve godine molimo nadležne da metodologija unosa podataka PDV evidencije bude zasnovana na unosu ulaznih i izlaznih računa i da se uredi izveštavanje kroz novu PDV prijavu do 45 polja - kaže Mitrovićeva.

RAZLOZI

NETAČNO mogu biti uneti podaci kod storno računa za promete koji nisu oporezivi u Srbiji, kod evidencije datih i vraćenih avansa, promene namene datog avansa... Struka se od početka bunila protiv POPDV obrasca jer je preobiman, i odudara od poreske prakse u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

буки

08.07.2019. 15:59

Значи, сваки пут када треба да попунимо неки образац мораћемо да ангажујемо адвоката. Такође нам је потребан адвокат да провери правну исправност докумената које смо добили од државних органа, јер многи који тамо раде немајући појма пишу свашта и уздају се у незнање грађана. Да ли и ти државни службеници буду кажњени за погрешно издато на пример пореско уверење, или и они греше опет о нашем трошку?

Mirjana

09.07.2019. 19:55

Voljela bih da nadležni kažu barem jedan argument zbog kojega bi PDV evidencija trebala da se vodi u obrascu koji sadrži 155 polja (najviše u Evropi),a da još pri tom tabela nije računski tačna. Taj obrazac nije prihvatljiv ni za računovođe ni za poresku kontrolu nui za privrednike koji treba da plate taj silni rad oko formiranja u delovima nevažne evidencije. Znači nema svrhe za njegovu primenu sve dok se ne napravi obrazac po uzoru na obrzac iz Evrope.