ŽETVA ječma i pšenice je počela, a ukoliko vreme posluži poljoprivrednike, očekuje se da bi za desetak dana moglo sve i da se završi. Bar tamo gde oranice nisu pod vodom. Na samom početku žetve, prinosi su očekivani, ističu naši stručnjaci, i kreću se od 4,4 do 6,2 tone po hektaru.

- Prvo se počelo sa skidanjem ječma, ali je tokom proteklog vikenda krenula i pšenica, naročito u Sremu - objašnjava Vukosav Saković, predsednik Udruženja "Žita Srbije". - Nekako je uobičajeno da su prvi prinosi nešto manji, jer se radi o ranim sortama, koje, inače, manje rađaju ili su u pitanju lošije njive. To još ništa ne mora da znači, kakav će biti krajnji rod, jer je suviše rano za neke ozbiljnije zaključke.

Prema rečima Sakovića, dobar deo Banata ima problem sa žetvom zbog ogromnih količina padavina u poslednjih mesec dana, pa je voda još na poljima. Negde je i zemlja toliko raskvašena da kombajni, koji su teške mašine, ne mogu da uđu na parcele. To će sigurno biti i jedan od razloga što će žetva u Banatu biti produžena.

PROČITAJTE I:Stranci ugasili srpske traktore


Uz to, postoji i opravdana bojazan kod poljoprivrednika da bi to odlaganje moglo da bude praćeno kišama i ostalim vremenskim nepogodama.

- Odgovornost što je voda još u njivama sigurno snosi i JVP "Voda Vojvodine", jer ne uključuju dovoljno sisteme za odvodnjavanje, tamo gde ima problema sa vodom - smatra Saković. - Svakako, zasada ima dovoljno mehanizacije i vreme da im posluži, pa će u narednih desetak dana žetva sigurno biti gotova, u delovima gde je to moguće. Nažalost, dok je vreme odgovaralo prolećnim usevima, lokalno je bilo problema sa gradom i vetrom, ali ova godina je puna iznenađenja kada je vreme u pitanju. Svakako, potencijal za rod je dobar i očekuju se dobri prinosi.


VRUĆINE SMETAJU

TEMPERATURE koje su trenutne, gde živa na termometru prelazi 35 stepeni nisu poželjne. U kratkom periodu ne mogu doneti neku štetu prolećnim usevima, jer u zemlji ima trenutno dovoljno vlage, ali na duži period nisu dobre. Zasada, prolećni usevi, soja, kukuruz, suncokret, izgledaju dobro, objašnjava Saković.