PREDSEDNIK Aleksandar Vučić rekao je u sredu da investicioni ciklus vrednosti do 10 milijardi evra ima za cilj ubrzani ekonomski rast, koji bi doveo do povećanja primanja i podizanja životnog standarda građana, ali da je važno da taj novac bude planski ulagan.


Vučić je rekao da je 10 milijardi evra ogroman novac, koji država želi da uloži planski, da se tačno zna na šta se troši, tako da se podiže standard i plate i penzije, ali ne tako nam skoči javni dug.


- Nećemo tih 10 milijardi da bacimo u bunar, hoćemo da ulažemo u značajne projekte kao što su metro u Beogradu, putevi i pruge, kanalizacija i vodovod - objasnio je on.


Pročitajte još - DRŽAVA NAJAVLjUJE INVESTICIONI CIKLUS: Ekonomisti poručuju da pažljivo bira u šta će ulagati


Dodao je da su planirane, posebno, investicije van Beograda, gde mora da se pomogne kroz sveobuhvatnu investicionu mrežu da ljudi osete bolji životni standard. Vučić je ukazao da je planirano da investicioni ciklus bude između pet i 10 milijardi evra, a da će "pokušati da se ide na 10 milijardi".


- Ako privredni rast bude 5 odsto, to znači 2,3 milijardi evra na godišnjem nivou. Toliko novca možete da potrošite da ne opterećujete javni dug. Ako pet godina imamo taj rast, to je tih 10 milijardi evra - naveo je Vučić.


Istakao je da će tim ogromnim novcem biti drastično uvećan ekonomski rast Srbije, i da bi to stvorilo uslove za blagostanje građana.


Pročitajte još -Vučić: Pokrećemo investicioni ciklus vredan do 10 milijardi evra


NIJE MOGLO RANIJE


- Zašto pre nismo izašli s ovim planom? Nije bilo moguće jer smo izvlačili zemlju iz bankrotstva. Imali smo pitanje hoćemo li proći program MMF. Danas nam ne treba novac MMF-a, niti bilo čiji koristimo. Imamo svoj novac koji smo uspeli da zaradimo, i možemo da razmišljamo o investicijama - kazao je Vučić.


Vučić je naglasio da će to doneti mnogo posla, da će uslediti nova zapošljavanja, što će podići životni standard građana.