Lasta i banje čekaju kupce

S. B.

24. 06. 2019. u 19:41

Ласта и бање чекају купце

Foto N. Fifić

Još 86 neprivatizovanih preduzeća

U POTRAZI za kupcem u Srbiji je ukupno 86 preduzeća. Za najatraktivnije od njih tokom godine će biti oglašene prodaje. Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović je najavio da će u narednom periodu biti raspisani javni pozivi za privatizaciju "Laste", "Petrohemije", "Jat tehnike", "Jat apartmana". Ministarstvo privrede očekuje da će vrlo brzo moći kupcima da ponudi i neku od 11 srpskih banja.

- Tender za 15 do 20 preduzeća iz privatizacionog portfelja će biti raspisan, onda kad se za njih pojave zainteresovani investitori - rekao je Stevanović. - U proteklih nekoliko godina, privatizacioni portfelj od oko 560 preduzeća, sveden je na 85-86. Meni je drago što sa aspekta Ministarstva privrede, privatizacija nije više tema broj jedan. Sada smo počeli da pričamo o nekim drugim stvarima i da budemo malo više kreativni.

Pročitajte još - Za privatizaciju još oko 80 preduzeća

Od ukupno 86 neprivatizovanih firmi, nisu sve u statusu da mogu odmah da budu ponuđene. U slučaju njih oko 30, trenutno se vode sudski procesi. Reč je, pre svega, o imovinskim problemima.

- U portfelju imamo i 11 banja, a očekujemo da ćemo i za njih uskoro početi sa objavljivanjem javnih poziva za privatizaciju - najavio je Stevanović. - Imamo i desetak preduzeća na Kosovu i Metohiji, ali će njihova sudbina biti deo opšteg rešenja za teritoriju južne srpske pokrajine.

"JUGOREMEDIJA"

NIJE bilo zainteresovanih za zrenjaninsku fabriku lekova "Jugoremedija" u stečaju. Zakazana prodaja biće neuspešna, jer niko nije uplatio depozit u roku predviđenim oglasom. Fabrika je nuđena šesti put po početnoj ceni od 800 miliona dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Кочапар

25.06.2019. 14:05

Драго ми је што су Вечерње новости после извесног периода поново писале о приватизацији. Можда би требало навести имена свих 86 предузећа која треба приватизовати и у каквом су стању (у облику наставака). Такође треба писати шта је било са 24 спорне приватизације.