Odbor za finansije podržao povećanje putarine za 12 odsto

Tanjug

petak, 21. 06. 2019. u 13:15

Одбор за финансије подржао повећање путарине за 12 одсто

Foto: Tanjug

Milena Tadić iz Ministarstva finansija kazala je na Odboru za finansije da se cena putarine povećava kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva
Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je danas predlog izmena Zakona o korišćenju javnih dobara kojima se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto, kao i predlog zakona kojim se omogućava početak izgradnje Moravskog koridora.


Milena Tadić iz Ministarstva finansija kazala je na Odboru za finansije da se cena putarine povećava kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva.


Ona je napomenila da se izmenama Zakona o korišćenju javnih dobara delimično postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje autoputeva.


PROČITAJTE JOŠ: POSKUPLjUJU PUTARINE: Evo koliko će koštati put od Subotice do Preševa


Miodrag Poledica iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da se predloženim zakonom o izgradnji Moravskog koridora obezbeđuje pravni osnov za realizuju tog projekta imajcuhi u vidu da je projektno-tehničko dokumentaciju “prilično spremna”.


On je dodao da je eksproprijacija zemljišta od Pojata do Kruševca u završnoj fazi i da je sada neophodno da se izabere strateški partner i finansijska sredstva kako bi se krenulo u izgradnju.


Ukazuje da se Moravskim koridorom povezuje pola miliona stanovnika i da je dugačak 110 kilometara.


“Ovaj koridor je podeljen na tri veće deonice, prva je od Pojata do Kruševca, dužine oko 26,5 km, srednja deonica koja je i najkompleksnija se proteže od Kruševca do Adrana, a treća je od Adrana do preljine dužine 30,6 kilometara”, istakao je Poledica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Niko

21.06.2019. 13:50

Ukinuti putarinu pa 2100 dinara kosta 600km a u ceskoj za te iste pare mozes da se vozis 31 dan 24 sata dnevno..

Golub

25.06.2019. 14:37

Sram Vas bilo za tunel na relaciji do Čačka.Bio sam na letovanju u CG u junu. Pošaljite gospodina Drobnjaka na edukaciju kako se radi tunel kod komšija u CG, sram Vas bilo!!!!