VIŠE od 200.000 hekatara državne zemlje u Srbiji je slobodno i ideja Odbora za selo SANU je da se mlađim od 40 godina koji žele da se bave poljoprivredom, bespovratno ustupi do 50 hektara. Očekuje se da će tim povodom javni poziv biti raspisan početkom naredne godine, izjavio je u petak Milan Krkobabić, ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj, koji je u petak posetio Žagubicu i pogone pčelarske zadruge "Homoljemed" u Milatovcu.

PROČITAJTE JOŠ - Krkobabić: Važne teme penzije, Kosovo i zadrugarstvo

Prema njegovim rečima, plan je da se bez nadoknade mladim ljudima koji žele da se bave poljoprivredom podeli slobodna državna zemlja, ali po striktno utvrđenim pravilima korišćenja.

PROČITAJTE JOŠ - Krkobabić o Nacionalnom timu za preporod sela Srbije

- Krajem godine ponudićemo rešenja koja treba da zaustave iseljavanje mladih iz sela - rekao je Krkobabić. - Biće napravljena mapa Srbije, kako bi se utvrdilo šta sve može da se proizvodi u određenom kraju, u zavisnosti od uslova. Mladima na selu mora da bude dostupno sve što njihovi vršnjaci imaju u gradu i zato treba da gradimo puteve, obezbedimo struju, vodu, domove kulture, zdravstvene stanice i sportske objekte.

On je rekao da je Žagubica nekada bila centar zadrugarstva, a da danas imamo čak 457 novoosnovanih zadruga u Srbiji, malih fabrika pod otvorenim nebom. Pčelarskoj zadruzi "Homoljemed" dodeljeno je 15 miliona dinara bespovratnih sredstava iz prošlogodišnjeg Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije, učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za postojeće zadruge i formiranje novih. Zadruga je tim sredstvima nabavila 1.000 košnica, 1.000 rojeva pčela i prateću opremu za pčelarstvo.

Krkobabić je obišao i porodično domaćinstvo Vele Antić u selu Milanovac u toj opštini, koje se bavi pčelarstvom i povrtarstvom a planira da proširi i stočnu proizvodnju.

U 2017. i 2018. godini, na teritoriji Braničevskog okruga dodeljeno je 28,7 miliona dinara za tri zadruge u opštinama Žagubica, Golubac i Kučevo.


SPREMNI DA SE UDRUŽE

PREDSEDNIK opštine Žagubica Safet Pavlović rekao je da je Opština za četiri godine izgradila 400 kilometara puta i da je spremna za osnivanje složene zadruge u koju bi se udružili ne samo pčelari već i stočari i drugi proizvođači.