Od danas se kriptovalutama može trgovati u dinarima preko digitalne platforme Xcalibra koja je počela sa radom u Srbiji i pored besplatne registracije omogućuje nekoliko puta manje troškove zainteresovanima za trgovinu, rečeno je na predstavljanju dinarske Xcalibre održanom u Beogradu.

Pročitajte još: DUGA RUKA ROTŠILDA: Nova mračna teorija o tome ko stoji iza kriptovaluta

Pojedini trgovinski lanci u Japanu već omogućavaju plaćanja bitkoinima, a direktor firme Berzeks Nikola Mićić kaže da u Srbiji postoji oko 10.000 ljudi koji su zainteresovani za ovakvu trgovinu, dok ih u Hrvatskoj oko 25.000 a Slovenci imaju menjačnicu koja je nastala još 2013. godine.

"U našoj menjačnici po prvi put moćiće da se kupuju i prodaju kriptovalute za Srbiju bez posrednika što smanjuje troškove ulaska i izlaska iz trgovine kriptovalutama i do nekih pet puta", kaže Mićić i dodaje da su trenutno listirani bitkoin, kirijum, safeks i safeks keš ali se u budućnosti planira širenje asortimana kriptovaluta u menjačnici.

On kaže da je menjačnica generalno okrenuta ka svetu i da je u strateškom parnerstvu Berzeks i Ekskalibre po prvi put uvedena trgovina dinarom.

Pročitajte još: FEJSBUK SPREMA MONETARNU REVOLUCIJU: Šta je libra?

"Ekskalibra već sada imaju registrovane ljude iz celog sveta, a tri top destinacije su SAD, Egleska i Australija", kaže on i dodaje će preko menjačnice moći da kupuju kriptovalutu ili povuku dinare posle prodaje samo državljani Srbije.

Preko digitalne platforme direktno će se, po modelu "pir tu pir", spajati kupci i prodavci, kaže on.

Mićić je ambijent za razvoj digitalnog u Srbiji ocenio kao dobar i dodao da se stvaraju regulatorni uslovi da se sve vrši u okviru zakona

On podseća da je Narodna banka Srbije izdala saopštenje da kriptovalute nisu novac kao i da se kriptovalute spominju samo u Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

"Mi taj zakon primenjujemo kroz verifikaciju korisnika gde utvrđujemo identitet korisnika i u obavezi smo da pratimo njegove aktivnosti", kaže Mićić.

Osnivač i direktor Ekskalibre Stiven Kajns naglasio je da ova plaforma omogućava trgovanje digitalnim asetima i obezbeđuje siguran ulaz za ovu trgovinu sa svih strana sveta,

" Srbija nas je privukla jer ovde postoji neverovatna zajednica koja se bavi razvojem kao i državna podrška za digitalizaciju", rekao je Kajns.

On je ocenio da će blokčejn uticati na naše život na način na koji ne možemo ni da zamislimo.

"Za pet godina o blokčejnu ćete razmišljati kao što sada razmišljate o svojim mobilnim telefonima i internetu za koja sada kažemo da ne razumemo kako bi bez njih živeli", rekao je Kajns i dodao da Srbija ima priliku da bude lider u ovom procesu, jer ima jake razvojne veštine i jaku podršku države za digitalizaciju".

Softversko rešenje za digitalnu menjačnicu na kojoj se kriptovalutama trguje za srpske dinare osmislila je beogradska firma "Balkaneum".