Kompanija za proizvodnju motora za avione MTU saopštila je danas da će svoju fabriku u Srbiji graditi u Novoj Pazovi i da očekuju da će početkom 2022. početi proizvodnja.

Kako se navodi, ubrzo će biti osnovana lokalna podružnica koja će biti zaduzena za zapošljenje kadrova, a koji će raditi na pripremnoj fazi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozdravila je ranije danas odluku ove kompanije i rekla da će prisustvo ovog svetskog giganta na srpskom tržištu biti ključno za kreiranje nacionalnog vazduhoplovnog klastera.

PROČITAJTE JOŠ - PREDSEDNIK VUČIĆ SA NEMAČKIM INVESTITOROM: MTU Aero Engines AG stiže u Srbiju, vraćamo se na nebo svetske avio industrije

Kompanija MTU Aero Engines AG za proizvodnju motora za avione vodeći je prozvođač takvih motora i jedan od najvećih proizvođača u svetu.

Plan je, kako se navodi, da fabrika za remont ima kapacitet od 400.000 radnih časova godišnje.

Ovo će biti novo postrojenje i dodatni kapacitet na već postojeći od 1,9 miliona radnih časova godišnje ove kompanije.

MTU će otvoriti u Srbiji novu podržnicu MTU Maintenance d. o. o. koja će, kako je saopšteno, biti operativna 2022. godine.

Foto MTU

Tokom boravka na Pariskom sajmu, sprska premijerka Ana Brnabić je posetila štand kompanije MTU i predstavila vladine planove za nacionalni vazduhoplovni klaster.

Memoranduma o razumevanju kompanija MTU i Vlada Srbije potpisali početkom maja ove godine.

U toku ove godine MTU će osnovati projektnu kancelariju u Beogradu koja će koordinisati dalje osnivanje kompanije i njen razvoj.

Foto MTU

Investicija u Srbiji, navode, doneće nekoliko stotina novih radnih mesta, uz naglo povećanje broja zaposlenih u prvim godinama rada.

"Uspostavljanje nove fabrike je deo priče o globalnom rastu MTU. Uključivanje imena Srbije u naš brend podvlači naše poverenje da ćemo postati vredan i posvećen igrač u Srbiji", kaže se između ostalog u saopštenju.