Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se u sredu u Parizu s predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom, čime je otpočela politički deo posete Francuskoj.

Kasnije danas nju očekuje susret i s francuskim premijerom Eduarom Filipom.

Inace dve zemlje ove godine obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Savremene odnose tokom 20. veka je obeležilo savezništvo u Prvom svetskom ratu, kao i snažne političke, privredne i kulturne veze, naročito u međuratnom razdoblju.

Francuska je danas na listi 10 najvećih investitora u Srbiju, oko 100 francuskih kompanija posluje u u njoj i zapošljava 11.000 radnika.

PROČITAJTE JOŠ: Brnabić: Srbija je na evropskom putu, brine me samo stabilnost

Što se tiče obima robne razmene, on je u periodu januar-april 2019. iznosio 401,9 miliona evra (izvoz iz Srbije je bio 152,1 miliona evra, a uvoz u Srbiju 249,8 miliona evra).

U 2018. ukupna robna razmena dostigla je vrednost od oko 1,1 milijarde evra i beleži rast od 6,6 odsto u odnosu na 2017.

Očekuje se dalje povećanje vrednosti trgovinske razmene i rast francuskih investicija, prvenstveno u infrastrukturu, modernizaciju industrije, energetiku, kao i ekološke projekte.

Aktivna saradnja postoji i u sektoru odbrane.

Srbija ima predstavnike u brojnim vojnim misijama EU i UN, a sa Francuskom na tom polju ostvarila je značajnu saradnju u okviru misija u Maliju i Centralnoafričkoj Republici.

OBILAZAK AVIO-KOSMIČKOG SALONA "PARIZ ER ŠOU 2019" U BURŽEU


Premijerka Srbije Ana Brnabić počela je posetu Parizu obilaskom avio-kosmičkog salona "Pariz Er Šou 2019" u Buržeu, a tokom dana imaće sastanke s francuskim premijerom Eduarom Filipom i drugim francuskim zvaničnicima.


Brnabićeva je prvo obišla štand nemačke kompanije MTU "Aeroendžins", koja će investirati u Srbiji u visoke tehnologije.

Ona se susrela sa članom Upravnog odbora kompanije Mihaelom Šrajegom, koji je početkom maja boravio u Beogradu, kada je potpisan Memorandum između MTU i Ministarstva privrede.

Kompanija, vodeći proizvođač avio motora, osnovana je 1934. godine u Minhenu, ima oko 10.000 zaposlenih, a godišnji prihodi dostižu 4,6 milijardi evra.

Prisutna je u 15 država sveta, među kojima su Velika Britanija, Francuska, Holandija, Poljska, SAD, Kanada…


Između ostalog, MTU ima vodeću ulogu u pružanju usluga održavanja i servisa za motor V2500, motor koji se nalazi u avionu "Erbas A 320".

Premijerka je obišla i štand "Erbasa".

Na ovogodišnjem sajmu će inače biti izložen višenamenski helikopter Erbas H145M koji je nabavljen i za potrebe Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije.

Vazduhopolovni sajam na aerodromu Burže održava se od 17. do 23. juna uz učešće 2.381 inostranog izlagača iz 48 zemalja, na površini od preko 130.000 kvadratnih metara zakupljenog prostora, a o sajmu će izveštavati skoro 3.500 novinara iz preko 60 zemalja.

Ustanovljen je 1909. godine a od 1953. se održava svake druge godine.

Do 1991. godine SFRJ je sa proizvodima svoje vazduhoplovne industrije sedam puta učestvovala na izložbi u Parizu - prvi put 1963. kada je svetskoj javnosti prikazan drugi prototip školsko-borbenog aviona Galeb, a poslednji put sa Super Galebom juna 1991.


PROČITAJTE JOŠ: BRNABIĆ U BANjALUCI: Patenti menjaju i jačaju privredu

Predsednica Vlade potom počinje političke razgovore u Parizu, i to prvo s predsednikom francuskog Senata Žerarom Laršerom, a zatim i s premijerom Eduarom Filipom, koji padaju u godini kada dve zemlje obeležavaju 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Za danas je planirana i poseta Kulturnom centru Srbije u Parizu u kome se trenutno nalazi postavka izložbe "Sava Šumanović i tajna pod kupolom" Galerije Matice srpske, otvorene u maju upravo povodom obeležavanja 180 godina diplomatskih odnosa dve zemlje.