Fasada štedi pola miliona

S. BULATOVIĆ

17. 06. 2019. u 20:30

Фасада штеди пола милиона

Foto O. Radošević

Država za 24 javna objekta u toliko gradova odvojila 325 miliona dinara za poboljšanje energetske efikasnosti. Procena je da će zgrade nakon popravki, ušparati 490.000 evra

NAREDNIH meseci počeće rekonstrukcija ukupno 24 javna objekta u isto toliko gradova i opština u Srbiji. Cilj je da postanu energetski efikasniji, a računica kaže da će nakon renoviranja svake godine uštedeti čak 490.000 evra. Za ove popravke Budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti izdvojio je 325 miliona dinara, a same lokalne samouprave će finansirati sa ukupno 165 miliona dinara. Predstavnici samouprava danas su ugovor potpisali sa ministrom energetike Aleksandrom Antićem.

Od ovog novca popravljaće se pet škola, pet vrtića, četiri doma zdravlja, četiri opštinske zgrade, dve zgrade poslovnih usluga, po jedan doma za fizičku kulturu, kao i dom za decu sa posebnim uslugama, centar za socijalni rad i gerontološki centar. Na konkurs su stigle 62 prijave, što je najveće interesovanje dosad.

- Energetska efikasnost predstavlja ogroman prostor za uštede - poručio je danas ministar Antić. - Nakon realizacije ovih projekata očekuje se godišnja ušteda od 8,2 miliona kilovat-časova, što je u novcu oko 490.000 evra godišnje, kao i smanjenje emisije štetnih gasova za 3.300 tona godišnje. Od 2014. godine iz Budžetskog fonda dosad su izdvojena sredstva za unapređenje energetske efikasnosti 53 javna objekta u lokalnim samoupravama u Srbiji. Ušteda na tim objektima je 40 odsto u finalnoj potrošnji energije. To su ogromne brojke, veliki iznosi. Kada to pomnožite brojem objekata i ukupnom potrošnjom i kada biste je smanjili za 40 odsto, gradovima i opštinama bi to otvorilo daleko veći prostor i za investicije i za ulaganje u komunalnu infrastrukturu.

PROČITAJTE I: Antić: Veliki projekti u toku, energetska efikasnost ključna

Energetski efikasnije ove godine će postati Kikinda, Trgovište, Surdulica, Subotica, Bela Palanka, Majdanpek, Alibunar, Zemun, Svilajnac, Raška, Kanjiža, Irig, Petrovac na Mlavi, Čačak, Mionica, Valjevo, Despotovac, Lučani, Malo Crniće, Kruševac, Ljubovija, Ćuprija, Niš i Knić..

- Dobijena sredstva, reč je o osam miliona dinara, a tri miliona ćemo mi dati, upotrebićemo za unapređenje energetske efikasnosti predškolske ustanove "Kolibri" - rekao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović. - Važno je da se mi sa lokala uključimo u državne projekte i zajednički razvijamo energetsku efikasnost koja je budućnost Srbije.

SPREMA SE FOND I ZA GRAĐANE

DO KRAJA godine mogao bi da se osnuje Fond za energetsku efikasnost koji bi startovao sa oko 20 miliona evra sredstava. Iz njega bi se pomagalo i građanima i privredi.

- Sredstva bi bila dostupna i građanima za unapređenje energetske efikasnosti njihovih stanova i kuća, ali i za komercijalne objekte - rekao je Antić. - Ako sve bude kako treba, mogli bismo sve da završimo do kraja godine. Fond će startovati sa oko 20 miliona evra, a do kraja godine krenuće i pozivi ljudima da konkurišu i za kreditne linije..

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Radmila

05.10.2019. 20:37

Poštovani,Stambena zgrada u Smederevu, u glavnoj ulici, u kojoj živim, izgrađena je 1963.godine. Fasada je oronula, nema izolacije...da li postoji mogućnost pomoći građanima iz pomenutog fonda. Investicija je prevelika da bi stanari sami finansirali rekonstrukciju fasade.Hvala