BRNABIĆ U BANjALUCI: Patenti menjaju i jačaju privredu

E. R.

ponedeljak, 17. 06. 2019. u 12:46

БРНАБИЋ У БАЊАЛУЦИ: Патенти мењају и јачају привреду

Foto D. Pozderović

Srbija konkurentna za kreativnu industriju istakla danas premijerka Srbije Ana Brnabić

SRBIJA je jedna od najkonkurentnijih zemalja kada je reč o oporezivanju intelektualne svojine, jer je od početka godine uvela poreske olakšice i time napravila hrabar korak - izjavila je danas u Banjaluci srpska premijerka Ana Brnabić.

Pročitajte još - Turski majstori u Sremskoj Rači

Ona je na konferenciji "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak" istakla da je za one koji ulažu u znanje, edukaciju, razvoj i istraživanja i stvaraju intelektualnu svojinu u Srbiji - koja je i registrovana u našoj zemlji, porez na prihod od intelektualne svojine samo tri odsto umesto 15 procenata, što je opšta stopa poreza.

- Danas imamo interesovanje stranih kompanija da otvaraju patentne biroe, da ulažu u istraživanja i razvoj, da registruju svoja autorska prava i intelektualnu svojinu, jer smo već konkurentni - rekla je Brnabićeva. - Time će Srbija osnažiti svoje ljude i privredu i to će biti najveća transformacija društva i ekonomije.

Ona je ukazala na to da će zemlje Zapadnog Balkana koje žele da se priključe EU morati da uvedu i poštuju nove standarde, kako bi Unija bila sigurna da će njihova intelektualna svojina biti zaštićena od plagijata i piraterije, istakla je Brnabićeva.

- Ekonomije su nam uglavnom bile zasnovane na proizvodnji, što treba da nastavimo, ali sve više treba da prelazimo na to da ovde stvaramo intelektualnu svojinu, što se podrazumeva pod pojmom kreativne industrije kao dodatna vrednost - rekla je Brnabićeva.

U tom smislu, navela je kao značajne zakone o autorskim pravima, o žigu, o patentima, koji se bave zaštitom prava intelektualne svojine, ali je istakla da je neophodno da se stvori podsticajna klima za stvaranje intelektualne svojine, odnosno ekonomije zasnovane na znanju, kako bi se obezbedio što brži napredak.

KUZMIN

Premijerka je danas najavila da će u prvim danima jula početi radovi na deonici Kuzmin - Sremska Rača, čime započinje izgradnja auto-puta Beograd - Sarajevo. Kod Kuzmina su, kako je dodala, u toku pripremni radovi.

SBB-u SE MOŽE

U Srbiji postoje dva dominantna operatera - SBB sa 51 odsto tržišta i "Telekom Srbija" sa oko 36 odsto. Problem je, međutim, to što dominantni operater broj korisnika tretira kao poslovnu tajnu, ne poštujući na taj način ni nadležnu Republičku agenciju za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL). Drugi po veličini operater, državi plaća tri puta više iako ima manje korisnika, rekla je juče Brnabićeva.

To je, kako je istakla, jedno od suštinskih pitanja kada je reč o intelektualnoj svojini, jer direktno utiče na količinu novca koji se prikupi na osnovu naknade za korišćenje intelektualne svojine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije