PREDLOG O KOREKCIJI CENA PROŠAO VLADU: Putarina poskupljuje 12 odsto

P. Ž.

04. 06. 2019. u 11:00

ПРЕДЛОГ О КОРЕКЦИЈИ ЦЕНА ПРОШАО ВЛАДУ: Путарина поскупљује 12 одсто

Ilustracija / Foto: D. Dozet

Vlada Republike Srbije usvojila po hitnom postupku predlog preduzeća "Putevi Srbije" o korekciji cena. Primena kada skupštinski poslanici usvoje izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara

VLADA Srbije je, kako saznaju "Novosti", po hitnom postupku usvojila zahtev "Puteva Srbije" o povećanju cena putarine za 12 odsto i prosledila ga Skupštini Srbije, koja će ga razmatrati na prvom sledećem zasedanju.

Novi cenovnici će se primnjivati od trenutka kada poslanici usvoje Predlog zakona o izmeni Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

U obrazloženju predloženih izmena zakona navodi se da je trenutna visina putarina niža od realne vrednosti i da je poslednje poskupljenje bilo 7. januara 2017. godine.

PROČITAJTE I: Putarina i van auto-puta

Tada je putarina povećana deset odsto, a pre toga iznos putarine nije povećavan od 2009. godine. Navedeno je i to da upoređujući cene sa cenama u zemaljama Evrope, koje koriste isti sistem naplate putarine, Srbija ima najnižu cenu putarine. Takođe, povećane su cene materijala, energenata i opreme koja se koristi za održavanje auto-puteva i ostalih puteva.

Treba napomenuti da su pre nekoliko meseci JP "Putevi Srbije" tražili povećanje od 10 odsto ali tada taj zahtev nije usvojen. Prema procenama povećanje će u ovoj godini doneti ukupan prihod od 27,6 milijardi dinara što je više za 1,9 milijardi u odnosu na ranije kalkulacije.

Tako će, na primer, putarina od Novog Sada do Beograda po novom cenovniku koštati 235 dinara, umesto dosadašnjih 210 dinara, a od Beograda do Subotice, umesto 560 koštaće 627 dinara. Od Beograda do Niša umesto sadašnjih 800 koštaće 896 dinara.

Deonica od Niša do Dimitrovgrada koštaće 212, a do sada je putarina iznosila 190 dinara. Od Ljiga do Preljine umesto sadašnjih 140 dinara, vozači putničkih vozila će plaćati 168 dinara.

Od Beograda do Šida novi iznos putarine biće 414 dinara a bio je 370.

VIŠE U PUTEVE

MINISTARKA saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je u utorak da bi trebalo povećati cenu putarine kako bi moglo više da se ulaže u puteve. Ona je navela da se menja Zakon o naknadama, da je Ministarstvo finansija predlagač, a da je Vlada to podržala.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Teodor

04.06.2019. 15:02

Bruka, pre neki dan mi do Ćuprije i nazad uzeše 1020 RSD. Pa u Grčkoj, gde su autoputevi glatki, bez drmusanja kamena u bubregu, uzeli bi mi za ovu deonicu 3 evra. Dabogda vam Rumuni i Bugari napravili autoputeve pa da nas zaobilaze tranzitni putnici.