Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je da visok nivo ukupnih deviznih rezervi, kakav ima Srbija, predstavlja garant sposobnosti naše zemlje da odgovori na sve ekonomske izazove.

"Kupovina zlata za devizne rezerve dodatno učvršćuje finansijsku stabilnost i ukupnu stabilnost države", rekla je ona u intervjuu za Telegraf.rs podsećajući da je od 2012. godine do danas Srbija kupila blizu sedam tona zlata za devizne rezerve. Ona je navela da u ovom trenutku raspolažemo sa 20,81 tonom zlata ili 6,7 odsto deviznih rezervi. Od susednih zemalja samo Rumunija ima vece procentualno ucešce u deviznim rezervama. "Najveci deo zlatnih rezervi kojima raspolažemo - 95 odsto, cuva se u Srbiji, u trezoru NBS, dok se, kao nasledeno stanje, ostatak rezervi zlata od 1,01 tone cuva kod medunarodne finansijske organizacije BIS u Bazelu", rekla je guvernerka.


PROČITAJTE JOŠ: Šnicla skuplja za petinu

Ona je dodala i da NBS otkupljuje poluge zlata iz domacih izvora, imajuci u vidu da se radi o jednoj od najsigurnijih klasa aktive deviznih rezervi i nastavice sa praksom kupovine zlata.

Ona je navela i da su na domacem deviznom tržištu u poslednje dve godine prisutni pritisci ka jacanju dinara kao rezultat dobrih ekonomskih pokazatelja Srbije i perspektiva za njen dalji razvoj.

"Od aprila 2017. do sada, dinar je ojacao u odnosu na evro za 5,1%, a NBS je neto kupila oko 2,8 milijardi evra da bi sprecila prekomerno jacanje domace valute. Jacanje dinara nastavljeno je u nešto blažoj meri i u 2019. godini. Dinar je tokom prva cetiri meseca ove godine ojacao prema evru za 0,2 odsto", rekla je Tabaković.

Na pitanje kako najbolje sacuvati svoj novac, kaže da je dinarska štednja isplativija i u kratkom i u dugom roku.

"Štednja stanovništva nastavila je da raste i u ovoj godini i dostigla je nove najviše vrednosti. Krajem aprila dinarska štednja iznosila je 66,8 milijardi dinara, a devizna 10,3 mlrd evra. Posebno želim da istaknem rast dinarske štednje stanovništva, jer je ona znak veceg poverenja u domacu valutu. Pošto je u 2018. povecana za 22%, na 61,1 miijardi dinara, što je najveci rast od 2013. kada su kamatne stope na štednju bile na znatno višem nivou, dinarska štednja stanovništva je nastavila snažan rast i u 2019. i za cetiri meseca povecana je za 5,7 mlrd dinara", rekla je tabaković.

Tome doprinose stabilnost cena i relativna stabilnost deviznog kursa, viša kamata na dinarsku u odnosu na štednju u devizama, kao i povoljniji poreski tretman dinarske štednje.

Ona je rekla i d aje zahvaljujući punoj koordinaciji NBS i Vlade, otpornost i stabilnost naše ekonomije ojacana na trajnim osnovama, što našu zemlju cini privlačnom destinacijom za ulaganja.