Na konferenciji "World Minds", koja je u četvrtak okuplja u Beogradu vodeće svetske inovatore, naučnke, biznis lidere i umetnike, i toku je razgovor predsednika Srbije Aleksnadra Vučića i bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera o geopolitičkim pitanjima i bombardovanju Srbije.

Vučić je na pitanje direktora Ringiera Marka Valdera kakva su njegova sećanja na period bombardovanja, rekao da je to svakako bila loša odluka i poručio da moramo da oprostimo, ali da ne možemo da zaboravimo.

"Bilo bi lako da kritikujem Šredera i da kažem da je to bila loša odluka. Mnogo civila je poginulo u NATO bombardovanju, nedužnih ljudi. Moramo da oprostimo, ne možemo da zaboravimo, ali moramo da nastavimo. Moramo da kreiramo ekonomski uspešnu zemlju. Želimo svi da vidimo napredak, a i vi Mark znate da brojke pokazuju da ekonomski odlično napredujemo", kazao je srpski predsednik, prenosi Blic.

Pročitajte još - Nemci tuže NATO zbog bombardovanja Srbije

Na pitanje za bivšeg nemačkog kancelara da je prošlo 20 godina od NATO bombardovanja i šta ih je navelo na tu akciju protiv Srbije, Šreder je rekao da je to bilo vrlo emotivna odluka.

"Prvo je bila doneta odluka povodom Iraka, morali smo da odlučimo da li učestvovati, ili ne. Druga teška odluka je bila to što smo morali da se prihvatimo intervencije u Avganistanu. Zajedno sa NATO partnerima smo morali da odlučimo o napadu na Srbiju. To je bila veoma emotivna odluka, ali morali smo da odlučimo da učestvujemo u bombardovanju nakon razmatranja cele situacije na Kosovu", rekao je Šreder.

Foto Tanjug

Dobeli je najavljujući ovaj razgovor rekao da učestvuju "tri geopolitička mastermajnda" - Vučića, Šredera i direktor Ringiera Marka Valdera.

Organizator konferencije "World Minds" je rekao da ne treba zaboraviti da su pre 20 godina Beograd i Srbija bombardovani i da je to imalo veliki uticaj na zemlju.

Takođe, zemlja se nalazi između Istoka i Zapada i da je zato jako teško njom upravljati, dodao je on.

Foto Tanjug

"Ali, srpska vlada je stupila u kontakt sa nama i mi smo se zaljubili u Srbiju i Beograd", rekao je Dobeli najavljujući razgovor o geopolitici, uz jedan zabavan klip.

Inače, zvanični program je počeo emitovanjem kratkog animiranog filma Ma''agalim, nakon čega je osnivač organizacije "World minds" Dobeli pozdravio publiku na srpskom.

Zahvalio je na gostoprimstvu, uz opasku da je "toliko srpskog naučio za sada", i zaslužio aplauz prisutnih.

BIVŠI NEMAČKI KANCELAR: NAJLAKŠE, PRVO PRIMITI SRBIJU U EU, PA REŠAVATI KOSOVO

Bivši nemacki kancelar Gerhard Šreder izjavio je u četvrtak na konferenciji "World minds" da je najlakše prvo primiti Srbiju u EU, pa onda rešavati pitanje Kosova, na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzvratio da se to, nažalost, neće dogoditi.

"Po mom mišljenju, najlakše rešenje je primiti prvo Srbiju i EU, a onda razmatrati moguće rešenje Kosova. Da ne budem negativan, mislim da je Srbija na veoma dobrom putu", rekao je Šreder.

On je istakao i da kada je reč o ekonomskom delu, Srbija ispunjava sve uslove, a neke i iznad zadatih kriterijuma.

PREMIJERKA NA SKUPU Skup se održava u zgradi Narodnog pozorišta, a prema pravilima "World Minds", razgovori se vode iza zatvorenih vrata,a prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić. Premijerka će predstaviti program digitalizacije Srbije.

Šreder je to rekao, tokom razgovora na skupu "World minds" sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje direktora "Ringiera" Marka Valdera kako mu izgleda pitanje Kosova, pošto "predsednik Vučić kaže da smo izgubljeni".

Predsednik Srbije je, na pitanje Valdera gde smo trenutno kad je reč o Kosovu, rekao da smo "svi izgubljeni u vremenu i prostoru".

"Reći ću vam iskreno, razgovarali smo o tome skoro pet sati i onda sam dobio poruku: Moramo da ubrzamo rešenje, da pojačamo napore da rešimo pitanje Kosova. Priština ne može da se konsoliduje bez Srbije, a mi ćemo uraditi najbolje što možemo da sačuvamo mir i stabilnost", rekao je Vučić.

PREDSEDNIK SRBIJE: DOBRO SARAĐUJEMO S RUSIJOM, ŠREDER: RUSIJA DOBAR PARTNER

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak na konferenciji "World Minds" gde je u toku razgovor sa bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom o aktuelnim geopolitičkim pitanjima, da naša zemlja dobro sarađuje sa Rusijom i da želi da naša zemlja obezbedi dovoljno gasa za svoje građane.

"WORLD MINDS" PRILIKA DA SE PREDSTAVE REZULTATI SRBIJE Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je organizatorima prestižne konferencije "World Minds" što se takav skup održava u Beogradu, što je prilika da se govori o rezultatima i planovima Srbije, koja je, ističe, na dobrom putu. . Hvala što ste doveli "World Minds" u našu zemlju, naš grad i hvala na mogućnosti da govorimo o našim rezultatima i planovima. Moramo da izgradimo ekonomski stabilnu zemlju, moramo da mislimo o našoj budućnosti.

Vučić je na pitanje direktora Ringiera Marka Valdera koji vodi ovaj razgovor, rekao da je jednom posetio posetio Vladimira Putina u njegovoj kući.

Pročitajte još - Vučić: Početak izgradnje gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju u narednih nekoliko dana

"Imamo odlične kontakte i dobro sarađujemo. Kada sarađujemo s Rusijom, naš interes je da imamo gasovod, da imamo dovoljno gasa za naše građane, jer kako ćemo drugačije kada se "zavrne slavina" preko Ukrajine", rekao je srpski predsednik.

Šreder je rekao da je Rusija svakako dobar partner.

"Istorijski postoje veoma pozitivne veze između Srbije i Rusije, ako pogledamo SAD, oni imaju svoju agendu i trenutno su se okrenuli Kini. Rusija je svakako dobar partner, kada je reč o gasovodu i svemu ostalom", rekao je Šreder.