TROŠILI su više novca nego što po zakonu smeju. Zaobilazili su propisane procedure kod javnih nabavki. Isplaćivali veće plate, pogrešno računali prekovremene sate, uvećavali profite u poslovnim knjigama. Ovo su samo neke od grešaka i nepravilnosti u trošenju javnih sredstava koje su državu lane koštale gotovo dve milijarde evra, tačnije 217 milijardi dinara. I to je samo ono što su državni revizori "na terenu" utvrdili, kontrolišući 209 korisnika javnih sredstava - od opština i gradova, do javnih preduzeća, bolnica, fakulteta... Od ukupnog iznosa se na pogrešno iskazane podatke u finanijskim izveštajima odnosi 195 milijardi dinara.

Duško Pejović, predsednik Državne revizorske institucije (DRI) u sredu je javnosti predstavio Izveštaj o radu DRI za 2018.

Pročitajte još: DRI: Neke lokalne samouprave nenamenski trošile subvencije

U njemu je potvrđeno da je obavljanje javnih nabavki mimo propisa večita "boljka" onih koji raspolažu državnim parama. Revizori su kontrolisani javne nabavke ukupne vrednosti 25,82 milijarde dinara. Od toga je 3,1 milijardu dinara utrošeno mimo propisa, što je 12 odsto.

Pročitajte još: Revizori: Izvan knjiga dugovi, oprema, telefoni...

Situacija na lokalu je drastično lošija. Vrednost ugovorenih javnih nabavki kod korisnika koje je DRI lane kontrolisala na lokalu iznosi 1,42 milijarde dinara. Od toga je čak 1,32 milijarde vrednost nabavki koje nisu obavljene po propisu. Iznos učešća nepravilnosti utvrđenih u javnim nabavkama u odnosu na iznos obuhvaćen revizijom iznosi čak 92,96 odsto.

Više od pola milijarde dinara vrednost je nabavki gde su korisnici u konkursnoj dokumentaciji stavljali dodatne uslove koji nemaju logičke veze sa predmetom nabavke. Ovakva nepravilnost utvrđena je kod sedam korisnika. Njih deset nije ni sprovelo postupak javne nabavke vredne 277,97 miliona dinara, dok šest korisnika nije precizno definisalo šta je predmet nabavke. Pet korisnika je narušilo načela javnih nabavki, vrednih 53 miliona dinara, a pet je sprovelo nabavke za koje prethodno nisu planirali i opredelili novac (44 miliona dinara). Kod deset korisnika revizori su utvrdili ostale nepravilnosti u iznosu iznad 195 miliona dinara.

ŠTA NABAVLjAJU

Na pitanje "Novosti" šta korisnici najviše nabavljaju mimo Zakona, Pejović kaže da je najčešće reč o - investicijama.

- Najčešće su to ulaganja u nove objekte, mada mogu da budu i određene usluge, ponekad i nabavka same robe - navodi Pejović. - Tako bi, kod predškolskih ustanova, to bila nabavka hrane, kod opština bi to bilo održavanje puteva, posebno uoči izbora. Prisutna je tendencija da se pojačano održavaju putevi, uz pojačano oslanjanje na nevalidne računovodstvene dokumentacije. Najčešće se to dešava kada je finansiranje sa dva nivoa. Takav je slučaj kod izgradnje ili popravke škola, kada se investicija finansira i sa republičkog i sa lokalnog nivoa. Isti je slučaj sa izgradnjom i obnavljanjem domova zdravlja i drugih objekata. Kod finansiranja sa dva nivoa, "gube se konci", pa imamo dosta objekata koji se godinama grade, dok su neki zastali u izgradnji i nisu dovršeni.

ZARADE

Državni revizori otkrili su nepravilnosti i kod rashoda za zaposlene u ukupnoj vrednosti od 1,4 milijarde dinara. Najveći deo, 779 miliona dinara, odnosi se na više isplaćene plate, dok je 366 miliona dinara isplaćeno bez pravnog osnova.

Na lokalu su nepravilnosti kod obračuna zarada, utvrđene u vrednosti od 390,41 milion dinara. Najveći deo, 348,49 miliona dinara, odnosi se na više isplaćene plate, naknade i pogrešno utvrđene koeficijente, kod pet kontrolisanih korisnika.

odstupanja

Na pitanje kod kojih korisnika javnih sredstava je utvrđeno najviše nepravilnosti i grešaka, Duško Pejović odgovara da je pravi odgovor na to - kojim korisnicima su revizori dali negativne ocene, tj. finansijski izveštaji za koje su revizori dali negativno mišljenje.

- To znači da iskazi u njihovim izveštajima znatno odstupaju od onoga što smo mi utvrdili i da ono što smo mi utvrdili znatno menja sliku stanja i poslovanja tog korisnika javnih sredstava - objasnio je Pejović.

DRI je finansijske izveštaje šest korisnika ocenila negativnim mišljenjem - Beogradska filharmonija, Opština Lapovo, Sportski centar "Blace", Dom zdravlja Leskovac, Zdravstveni centar Vranje, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije.

Kod revizije pravilnosti poslovanja negativno mišljenje je dobilo sedam korisnika: Opština Blace, Opština Gadžin Han, Opština Ljig, Sportski centar "Blace", Opšta bolnica "Dr Radivoj Simonović" Sombor, Vodoprivredno-privredno društvo "Galovica" iz Beograda i Vodoprivredno društvo "Regulacija" Sremska Mitrovica.

DRI je tokom 2018. godine subjektima revizije dala 2.130 preporuka da otklone greške i nepravilnosti što je manje nego godinu dana ranije kada je bilo 2.518 preporuka od kojih je, kako je konstatovano, izvršeno 73 odsto.


LOŠA OCENA ČEDINOJ STRANCI

- Za pohvalu nije ni ocena "uzdržavanje od davanja mišljenja" - istakao je predsednik DRI. - Za finansijske izveštaj imamo tri korisnika sa ovakvom ocenom. To su JP "Komunalac" iz Bujanovca, Agencija za bezbednost saobraćaja i Liberalno-demokratska partija. A za pravilnost poslovanja ocenu revizora "uzdržavanje od davanje mišljenja" dobila je ponovo stranka Čedomira Jovanovića - Liberlno-demokratska partija.

PODNETA 21 KRIVIČNA PRIJAVA

Na osnovu revizija koje je DRI uradio prošle godine podneta je 21 krivična prijava a od toga protiv devet lica u Jagodini, za šest lica u Novom Pazaru, po dva lica u Lučanima i Kraljevu, i po jednom licu u Vranju i Preševu.

DRI je tokom 2018. godine podnela i 26 prijava za privredni prestup, kao i 242 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka a nadležnim tužilaštvima DRI je podneo i 30 informacija na dalje postupanje i ispitivanje da li postoje krivična dela u radnjama koje su revizori utvrdili.