Na crno radi 11.000 ljudi

M. N. S.

22. 05. 2019. u 12:13

На црно ради 11.000 људи

Mali, Brnabićeva i Atanasov Foto Tanjug

Na konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije" predstavljen novi akcioni plan za 2019. Premijerka: Predviđa se smanjenje nelegalnog poslovanja za 200 miliona evra

DRŽAVA nastavlja odlučno da se bori protiv sive ekonomije. U toj borbi neće biti kompromisa, jer je to jedini način da obezbedimo fer uslove privredi koja posluje u skladu sa zakonima i plaća poreze. Mi možemo da obezbedimo bolji kvalitet života za sve građane Srbije - istakla je premijerka Ana Brnabić na godišnjoj konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije".

Istakla je da je novim Akcionim planom za 2019. i 2020. godinu predviđeno 36 mera i 153 aktivnosti i da je to dokaz kontinuiranog zalaganja Vlade na suzbijanju sive ekonomije, kao jednog od prioriteta u stvaranju boljih uslova za život i rad u našoj zemlji.

Novi Nacionalni program predviđa smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni za gotovo 200 miliona evra i prevođenje najmanje 11.000 radnika i 9.000 firmi iz sive zone u legalne tokove, u naredne dve godine. Kako je rekla, efikasna borba protiv sive ekonomije će se zasnivati na pet osnovnih stubova:

- Obezbeđivanje povoljnog poslovnog okruženja i optimalnih, ne prevelikih, ali svakako ne ni premalih poreskih stopa, zatim efikasan i transparentan inspekcijski nadzor u čijem su centru stručnost i svest da su inspekcije tu i da pomognu privrednim subjektima, a ne samo da ih kazne, i gde ne sme da postoji nikakva čak ni naznaka korupcije.


PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Otvaranje južnog kraka Koridora 10 istorijski dan


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Ministarstvo finansija u septembru dati predlog za dodatno smanjenje opterećenja zarada:

- Videćemo na koji način, da li kroz poreze ili doprinose i koliko će to da košta budžet. Ali, mnogo više ćemo dobiti kroz smanjivanje sive ekonomije i veću zaposlenost. U septembru izlazimo sa konkretnim predlogom, koje doprinose i koje poreze i u kom iznosu i na koji način, sa ocenom efekata. Dugoročno opredeljenje Vlade je da fiskalnu politiku usmeri ka održavanju niskog deficita, smanjivanju javnog duga i rasterećenju poreza i doprinosa na zarade.


PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Rad službenika vrednovati kroz povećanje plata


PRIJAVA SEZONACA

SRPSKA premijerka je naglasila da je u prvih pet meseci počela prijava seoznskih radnika u poljoprivredi i da je već angažovano 5.095 sezonaca, koji više ne rade na crno.

- Novi sistem je do sada, iako još nismo ušli u sezonu, koristilo 111 poslodavca i platilo u budžet ukupno 29,5 miliona dinara na ime poreza i doprinosa, što su bolji rezultati nego na godišnjem nivou ranijih godina - navela je Brnabićeva


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Вања

23.05.2019. 17:48

Једина брига је да власт не остане ускраћена за неки новац. Ово је превентивна изјава, јер она не може да зна тај податак,јер да има зна се како држава треба да делује за сваки познати случај.