DRŽAVA nastavlja odlučno da se bori protiv sive ekonomije. U toj borbi neće biti kompromisa, jer je to jedini način da obezbedimo fer uslove privredi koja posluje u skladu sa zakonima i plaća poreze. Mi možemo da obezbedimo bolji kvalitet života za sve građane Srbije - istakla je premijerka Ana Brnabić na godišnjoj konferenciji "Izlaz iz sive ekonomije".

Istakla je da je novim Akcionim planom za 2019. i 2020. godinu predviđeno 36 mera i 153 aktivnosti i da je to dokaz kontinuiranog zalaganja Vlade na suzbijanju sive ekonomije, kao jednog od prioriteta u stvaranju boljih uslova za život i rad u našoj zemlji.

Novi Nacionalni program predviđa smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni za gotovo 200 miliona evra i prevođenje najmanje 11.000 radnika i 9.000 firmi iz sive zone u legalne tokove, u naredne dve godine. Kako je rekla, efikasna borba protiv sive ekonomije će se zasnivati na pet osnovnih stubova:

- Obezbeđivanje povoljnog poslovnog okruženja i optimalnih, ne prevelikih, ali svakako ne ni premalih poreskih stopa, zatim efikasan i transparentan inspekcijski nadzor u čijem su centru stručnost i svest da su inspekcije tu i da pomognu privrednim subjektima, a ne samo da ih kazne, i gde ne sme da postoji nikakva čak ni naznaka korupcije.


PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Otvaranje južnog kraka Koridora 10 istorijski dan


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Ministarstvo finansija u septembru dati predlog za dodatno smanjenje opterećenja zarada:

- Videćemo na koji način, da li kroz poreze ili doprinose i koliko će to da košta budžet. Ali, mnogo više ćemo dobiti kroz smanjivanje sive ekonomije i veću zaposlenost. U septembru izlazimo sa konkretnim predlogom, koje doprinose i koje poreze i u kom iznosu i na koji način, sa ocenom efekata. Dugoročno opredeljenje Vlade je da fiskalnu politiku usmeri ka održavanju niskog deficita, smanjivanju javnog duga i rasterećenju poreza i doprinosa na zarade.


PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Rad službenika vrednovati kroz povećanje plata


PRIJAVA SEZONACA

SRPSKA premijerka je naglasila da je u prvih pet meseci počela prijava seoznskih radnika u poljoprivredi i da je već angažovano 5.095 sezonaca, koji više ne rade na crno.

- Novi sistem je do sada, iako još nismo ušli u sezonu, koristilo 111 poslodavca i platilo u budžet ukupno 29,5 miliona dinara na ime poreza i doprinosa, što su bolji rezultati nego na godišnjem nivou ranijih godina - navela je Brnabićeva