NAŠA zemlja je započela još jedan streteški projekat. Gradnjom nacionalnog magistralnog gasovoda od srpsko-bugarske do granice sa Mađarskom, kojim će se dopremati gas i iz "Turskog toka", omogućićemo sigurno snabdevanje gasom.

Ovim rečima je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potvrdio pisanje "Novosti" koje su prve objavile da je kroz Srbiju krenula izgradnja gasovoda koji će se povezati na "Turski tok".

PROČITAJTE JOŠ: Gasprom: Turski tok počinje isporuku gasa do kraja decembra

On je za RTS danas rekao da je reč o jednom od strateški najznačajnijih projekata za budućnost i razvoj Srbije.


PROČITAJTE JOŠ: "Turski tok" kroz Srbiju dobio dozvolu! (FOTO/VIDEO)

- Srbija kroz ovaj projekat dobija sigurno snabdevanje gasom - istakao je Antić. - Ovaj gasovod rešava sve one rizike sa kojima smo se suočavali do sada. Srbija postaje tranzitna država kada je gas u pitanju, od čega ćemo imati i prihode. Ovo omogućava novu klasifikaciju, nove industrijske privredne zone, dalju reindustrijalizaciju zemlje.

RAČUNICA - Promena cene struje je ozbiljna računica. Mi sa Svetskom bankom imamo obavezu da razmatramo sve te finansijske parametre koji će garantovati finansijsku održivost EPS-a i njihove performanse da mogu da investiraju, da održavaju sistem - objasnio je Antić.

Prema njegovim rečima, radovi su podeljeni na četiri deonice, koje će se cevima ispod reka - Crni Timok, Velika Morava, Dunav, Tamiš i Tisa, uklopiti u trasu gasovoda.

- Prve količine cevi su počele da pristižu, one su na trasi, tako da izvođači radova, među kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija realizuje taj projekt u skladu sa dinamikom i našim očekivanjima - objasnio je Antić.

Ministar Antić je naglasio da se sa finansiranjem ne očekuju problemi. Akcionari "Gastrans" - "Srbijagas" i "Gasprom" obezbeđuju 30 odsto sredstava, a ostalo je projektno finansiranje.

- Reč je o projektu koji je apsolutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksa taj gasovod i ta čitava investicija otplati - rekao je Antić.