Srbi u Hrvatskoj kuvaju za 5.000 €

J. KERBLER

sreda, 15. 05. 2019. u 21:02

Срби у Хрватској кувају за 5.000 €

Srpski kuvari su na ceni kod hrvatskih ugostitelja

Zbog odliva radne snage vlasnici restorana i hotela duž Jadrana rado zapošljavaju naše radnike. Konobarima nude startnu platu od 1.000 evra

ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

KONOBARI i kuvari iz Srbije, BiH, Rumunije, Bugarske, ali i Indije i sa Filipina, ove će turističke sezone na Jadranu pokušati da spasu hrvatski turizam koji već godinama ima problema sa sezonskim radnicima. Predviđanja za ovogodišnju sezonu nisu briljantna, rezervacija je mnogo manje nego što se očekivalo, čak za 15 odsto, ali uprkos tome potrebe za zapošljavanjem stranaca su sve veće, jer Hrvati masovno odlaze na rad u inostranstvo. Restorani duž Jadrana mogli bi da zatvore vrata bez stranaca, tako da svi hvale Srbe kao odlične radnike.

- Kod nas su od prošle sezone kuvari iz Srbije i bez problema su kuvali dalmatinske specijalitete, kao da su ovde rođeni. Radiće i ove godine, a u pregovorima smo sa nekoliko vrsnih kuvara - kaže za "Novosti" vlasnik nekoliko splitskih restorana koji kuvare iz Srbije mesečno plaća od 2.000 do 5.000 evra. - Ono što je Hrvatima Irska, za Srbe je Hrvatska, jer sezonski radnici zaista mogu više da zarade nego kod kuće.

Pročitajte još - Srbi i Hrvati će morati da rade zajedno i da budu bliži ukoliko žele da opstanu

I vrhunski hrvatski kuvar Duje Pisac se nedavno uputio u Srbiju da nađe kolege koji će mu pomoći u restoranu, ali uz kuvare zove i konobare.

- Ne bojimo se da će biti bilo kakvih provokacija kada naši gosti čuju srpski, nije ih bilo ni prošlih godina. Uostalom, hrvatski ugostitelji željno čekaju kvalitetne radnike - kaže Pisac.

Postoje već i specijalizovane agencije i menadžeri koji nude radnike iz Srbije hrvatskim ugostiteljima. U Splitu je tako nedavno organizovana i prezentacija, a raspisan je i konkurs na koji se javilo 400 kuvara i konobara iz Srbije. Neki od njih su već dobili posao i počeli da rade na Jadranu, a neki će stići početkom juna i ostati na moru sve do kraja oktobra. Zarada je dobra, pa tako konobari mogu da računaju na startnu platu od 1.000 evra, dok kuvari sa svim dežurstvima mogu zaraditi i mnogo više. Većini je obezbeđen stan i hrana za vreme boravka na Jadranu, a iako je do sada bilo nepoštovanja ugovora svi se nadaju da će ova sezona biti uspešnija i za sezonce.

Pročitajte još - Srbi pete trošadžije u Hrvatskoj, prijaju im naše napojnice

BEZ PRIGOVORA

RADNIKE za turizam traže i sva ostala mesta duž Jadrana, posebno na ostrvima gde se traže i sobarice u hotelima i odmaralištima.

- Hrvati su sve nezadovoljniji uslovima, odlaze u Austriju i Italiju za vreme leta, a mi onda ostanemo bez radnika kada je sezona već počela. Tako su i ove godine širom otvorena vrata za strance, pre svega one iz država bivše Jugoslavije - kažu nam turistički radnici iz Pule i Rovinja. - I ranije kod nas je radilo mnogo sezonaca iz Srbije i svi redom su dobri radnici. Nemamo prigovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Marko

16.05.2019. 06:17

Kad je frka, dobri su vam i Srbi...ali samo dok ne prodje sezona! Posle cete opet po starom...

Deda Panta

16.05.2019. 07:54

Sada kume, mole i plaćaju a posle sezone će da pljuju,biju i zovu ih Srbo četnicima.

sale

16.05.2019. 09:37

Lepo. Odeš, uzmeš pare i vratiš se. Zaradiš duplo više nego što bi to bio slučaj u Srbiji još si i na moru.

olga

16.05.2019. 13:01

Pa,šta će te Srbi u Hrvatskoj?Takve patriote idu da služe kod ustaša-Dokaz da za novac Srbe možeš jebati kad god ti se digne kurac.Nema nemoralnijeg i kvarnijeg naroda u regionu od Srba.

w

16.05.2019. 15:05

Zarada je dobra, pa tako konobari mogu da računaju na startnu platu od 1.000 evra, dok kuvari sa svim dežurstvima mogu zaraditi i mnogo više. Većini je obezbeđen stan i hrana za vreme boravka na Jadranu, a iako je do sada bilo nepoštovanja ugovora svi se nadaju da će ova sezona biti uspešnija i za sezonce. toliko primaju migranti u njemackoj da ne rade nista ...

Мр Радомир Шћепановић

16.05.2019. 17:05

Бојкот словеначке и хрватске робе у Србији!