HEMIJSKA INDUSTRIJA POSUSTAJE: Kese ih oterale u minus

S. B.

sreda, 15. 05. 2019. u 13:02

ХЕМИЈСКА ИНДУСТРИЈА ПОСУСТАЈЕ: Кесе их отерале у минус

Foto D. Dozet

Zabeležen drastičan pad proizvodnje. Među razlozima i naplata plastične ambalaže u radnjama

HEMIJSKA industrija poslednjih meseci posustaje. Samo u martu njena proizvodnja je bila za čak 14,3 odsto manja nego godinu ranije. Rezultat prvog tromesečja je još slabiji - minus od 17,4 odsto. Pad je najveći u proizvodnji osnovnih hemikalija, veštačkih đubriva i azotnih jedinjena, plastičnih i sintetičkih masa.

Stručnjaci objašnjavaju da je nekoliko razloga za pad ove grane prerađivačke industrije. Jedan je remont "Petrohemije", ali je na manju proizvodnju uticao i stečaj "Azotare".

- Zaustavljena je proizvodnja u "Petrohemiji" zbog remonta i to se svako oseća u ukupnom rezultatu - objašnjava Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije. - S obzirom na to da je pad počeo poslednjih meseci prošle godine, to je posledica zaustavljanja proizvodnje u "Azotari". U njoj je stečaj pokrenut avgusta prošle godine. Veliki je pad i u proizvodnji plastičnih kesa. Njihov rezultat je za čak 39,7 odsto manji nego pre godinu dana. To je pre svega zbog toga što je počela naplata kesa u prodavnicama i najava Beograda da će od sledeće godine potpuno zabraniti upotrebu plastičnih kesa. Uticaja ima i uvođenje prištinskih taksa od 100 odsto. Ostali sektori hemijske industrije posluju normalno. "Petrohemija" je stabilna, tako da će posle remonta rezultat biti bolji.

Pročitajte još - Za proizvodnju gume nema krize

Hemijska industrija je, od oktobra prošle godine, mesečno padala u proseku po 2,1 odsto. Njeno posustajanje, međutim, nije izazvano padom tražnje. Tako je uvoz u prvom tromesečju ove godine bio 13,8 odsto veći nego u istom periodu lane. Na kraju marta, zalihe su bile 8,5 odsto manje nego prethodnog meseca.

UTICAJ NA DRUGE

U MARTU je proizvodnja prerađivačke industrije bila za 5,9 odsto manja nego pre godinu. Značajan uticaj na taj rezultat imao je učinak hemijske industrije. Ona je doprinela sa 0,9 odsto ukupnom padu prerađivača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)