Beograd će u oktobru biti domaćin ministarskog samita o inovacijama u okviru mehanizma saradnje Kine i 17 zemalja Centralne i istočne Evrope, potvrđeno je u ponedeljak na sastanku ministara za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića i ambasadorke NR Kine u Srbiji Čen Bo.

Na sastanku je istaknutno da će na Samitu u Beogradu učestvovati kineski ministar za nauku i tehnologije, Vang Džgang, te da je ovaj Samit najznačajniji događaj za Kinu u oblasti inovacija u Evropi.

Popović je informisao ambasadorku Bo o sastancima koje je održao tokom nedavne posete Kini, gde je učestvovao na Drugom kineskom digitalnom samitu u gradu Fudžou.

On je naveo da je tokom boravka u Kini razgovarao sa liderima najvećih kineskih digitalnih kompanija, kao što su Alibaba, Tencent, Net Dragon, Baidu i drugim, koje je pozvao da otvore svoje inovacione i razvojne centre u Srpsko-kineskom industrijskom parku u Borči.

Pročitajte još - POPOVIĆ KINESKIM INVESTITORIMA: Srbija je evropski Šenžen

Takođe je istakao da će izgradnjom tog parka Srbija postati glavni tehnološki partner Kine u Evropi u okviru inicijative „Pojas i put“.

Popović se zahvalio ambasadorki Čen na principijelnoj podršci Kine u pogledu zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova i istakao da će Srbija nastaviti da pruža snažnu podršku politici „jedne Kine".

Ambasadorka Čen je navela da će inovacije biti jedna od najznačajnijih oblasti za saradnju Kine i Srbije u budućnosti.

Ona je izrazila zadovoljstvo rastom bilateralnih odnosa dve zemlje u oblasti inovacija i digitalizacije, posebno istakavši značaj izgradnje Industrijskog parka u Borči za dalje unapređenje tih odnosa.