ZADRUGARI i poljoprivredna gazdinstva u Srbiji, kao i njihovi kooperanti, moći će da dobiju povoljan kredit za obrtna sredstva od Poštanske štedionice. Kamatu na kredit vraćaće lokalne samouprave iz dela svog budžeta namenjenog za agrar. Na ovaj dogovor danas su svoj potpis stavili ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić (na slici desno) i predsednik IO Poštanske štedionice Bojan Kekić (na slici levo).

- Ideja je da zadrugarstvo i poljoprivredna gazdinstva u Srbiji zažive. Svesni smo da postoji potreba i za obrtnim sredstvima i upravo tu Poštanska štedionica nalazi svoje mesto - rekao je Krkobabić. - To nisu velika sredstva koja opterećuju lokalni budžet ali su dragocena za zadruge.


PROČITAJTE JOŠ: Posao za još 400 radnika

Novac koji će zadrugari moći da dobiju, namenjen je pre svega za kupovinu repromaterijala i drugo. Jedina obaveza zadrugara je da otvore račun u Poštanskoj štedionici. Lokalne samouprave u zavisnosti od veličine svog budžeta imaju na raspolaganju dva do šest procenata novca namenjenog za investiranje u razvoj poljoprivrede, pa im subvencionisanje kamate neće biti problem.