Ministar bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović pozvao je u Fudžou najznačajnije kineske IT kompanije da dođu u Srbiju i pokrenu svoje razvojne centre u Industrijskom parku u Beogradu.

Popović je na panelu o pomorskom digitalnom putu svile, u okviru Digitalnog kineskog samita, rekao da je Industrijski park prijateljstva u Beogradu dobio veliku podršku predsednika Kine i Srbije Si Đinpinga i Aleksandra Vučića i da će u bliskoj budućnosti postati ključno mesto, “sa pogledom na ceo regon centralne i istočne Evrope, na više od 150 miliona građana”.

Mi danas počinjemo izgradnju ovog najboljeg i najsavremenijeg sajber grada i sada je pravo vreme da zajedno razmislimo o pokretanju razvojnih centara kineskih kompanija u Srbiji”, istakao je Popović u obraćanju predstavnicima najvažnijih kineskih kompanija koji učestvuju na forumu u Fudžou.

On je naveo da je Vlada Srbije spremna da ponudi najbolje uslove za visokotehnološka radna mesta, koja bi podigla nivo investicija i industrijski razvoj Srbije.

Mi gradimo mesto u kome će zajednička vizija inicijative Pojas i put obezbediti ispunjenje vizije prosperiteta naših zemalja”, rekao je Popović, koji je jedini strani ministar među 1.500 učesnika foruma.

PROČITAJTE JOŠ: Nenad Popović: Pozvati Rusiju da se uključi u dijalog

On je dodao i da Srbija želi da se osnuje Kinesko-balkanski inovacioni investicioni fond, nalik fondu koji je 2017. godine nastao udruživanjem Evropskog investicionog fonda i Kineskog fonda Puta svile.

Taj fond bi projekte, kojih već sada ima mnogo, pretvorio u rezultate koji grade novi put svile”, istakao je Popović.

Kineskim investitorima je preneo i da se u Srbiji grade dva kinesko-srpska industrijska parka, tri hi-teć parka, 15 startap centara, čija vrednost prelazi pola milijarde evra i dodao da je takvo okruženje važno za susret univerziteta, državnih politika i industrije.

U Kini to veoma dobro funkcioniše. Mi želimo da zajedno gradimo takav model. Danas je pravi trenutak da to počnemo”, istakao je Popović i podsetio da Srbija već ima potpisane sporazume sa najboljim univerzitetima u Kini.

Navodeći da su inovacije za Vladu Srbije apsolutni prioritet u privrednom razvoju zemlje, Popović je istakao da srpski univerziteti obučavaju inženjere koji su među najboljima u Evropi.

Dokaz za to su kompanije koje se rađaju oko univerziteta, rekao je Popović, navodeći da jedna od njih ima 1.200 zaposlenih i proizvodi veoma složen softver za daljinsko upravljanje električnom energijom koji se koristi u Kini, Rusiji, SAD, Evropi i Australiji, dok druga proizvodi operativni sistem za automobile, koji koriste svetski brendovi.

Ističući da je kapacitet srpskih inženjera veliki, on je podsetio da se u Srbiji nalazi jedan od dva Microsoftova razvojna centra u Evropi, kao i sto miliona dolara vredna kompanija Seven Brigdes, koja matematičkim modelima povezuje podatke dobijene iz telesne tečnosti predviđajući pojavu malignih ćelija u nultoj ili prvoj fazi.

Istakao je i da je posebno značajan razvoj gejming industrije u Srbiji navodeći da su neke od najvećih svetskih kompanija kupile neke od najboljih startapova u gejmingu.


PROČITAJTE JOŠ: Popović: Ogroman potencijal za saradnju s Nemačkom u digitalizaciji

Popović je rekao da su kineske firme koje su prisutne u Srbiji, poput Hbis grupe ili Ziling grupe najpre uspostavile svoje kontakte sa srpskim fakultetima i prepoznale Srbiju kao zemlju inovacija, u kojoj vredi razvijati biznis.

Ministar je podsetio i da će Srbija i Kina u oktobru zajedno organizovati četvrti samit o inovacijama Kine i centralnoistočnih evropskih zemalja, kojem će prisustvovati 18 ministara za inovacije i više od 200 inovativnih kompanija.

Srbija je zaslužila da povede taj skup zemalja u saradnju sa Kinom i tako postane kapija inovacionog pojasa i puta prema Kini. Srbija je danas prema Kini specijalna ekonomska zona, preko koje je moguće uvoziti u EU, Rusiju, zemlje članice CEFTA, Tursku. Srbija je evropski Šenžen u 21. veku”, istakao je ministar.

Na panelu su govorili i predstavnici Portugala, Australije, Gane i Nigerije, koji su takođe istakli da saradnja sa Kinom na digitalnom putu svile može mnogo da doprinese razvoju u svim sferama njihovog društva, od ekonomije i digitalizacije, do obrazovanja i kulture.

Popović je danas imao više sastanaka, između ostalih i sa poznatim kineskim akademikom Guo Huadongom, koji rukovodi projektom Digitalnog pojasa i puta, sa kojim je dogovorena aktivna saradnja i uključivanje u taj proces, kao i njegova poseta Srbiji u septembru.

Ministar se sastao i sa direktorom Muzeja u Zabranjenom gradu Vangom Sjudongom, koji je rekao da želi da sarađuje sa srpskim muzejima, posebno u sferi digitalizacije, te da upozna srpsku kulturu.