DRVNA industrija Srbije je jedna od retkih grana koja više izveze nego što uveze. Spoljnotrgovinski deficit lane je dostigao 253 miliona dolara i bio je za 56 miliona veći nego prethodne godine. Gledano prema vrednosti, najviše izvozimo proizvode od drveta - lane smo ih izvezli u vrednosti 340 miliona dolara, ali smo postali i lider u proizvodnji i prodaji pločastog nameštaja.

Drvna industrija sa 1,4 odsto učestvuje u svemu što se stvori u Srbiji, a blizu šest odsto u onome što se iz Srbije izveze. Procenjuje se da je to grana koja će još napredovati.


PROČITAJTE JOŠ: Mali: Očekujemo dobre finansijske rezultate ove godine

- Ovo je grana koja ima izuzetan rast i potencijal za napredak - istakao je juče Miroslav Miletić, savetnik predsednika Privredne komore Srbije. - Ova industrija ima izuzetnu sirovinsku bazu u Srbiji, a resursi su obnovljivi. Ima veliki preduzetnički potencijal. U njoj posluje 2.200 privrednih društava, a čak 1.800 su mikropreduzeća i preduzetnici. Zapošljava 42.000 ljudi. Utiče i na ravnomerni regionalni razvoj, jer je prisutna u većini regiona Srbije. Jedan kilogram drveta ugrađen u nameštaj stvara sedam puta veću dodatu vrednost.

Drvna industrija naročito napreduje u poslednjih pet godina. Od grane koja je beležila spoljnotrgovinski deficit do suficita u međunarodnoj trgovini. Najveći izvoznik nameštaja iz Srbije tokom 2018. godine bila je kompanija "Forma ideale".

- Mi smo izvezli 21 odsto ukupnog izvoza nameštaja iz Srbije - istakao je juče Aleksandar Ružesković, direktor marketinga ove kompanije. - Od ukupno proizvedenih dva i po miliona komada nameštaja, 80 odsto ide u izvoz. Imamo prodajne objekte na četiri kontineta, u 44 zemlje Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike. Lider smo u proizvodnji pločastog nameštaja u jugoistočnoj Evropi.

Firme iz drvne industrije i ove godine mogu da računaju na podršku države. Trenutno su otvorena dva programa Razvojne agencije Srbije na kojima mogu da konkurišu.

- Mogu da konkurišu za podršku prerađivačima, jer subvencionišemo 40 odsto opravdanih troškova uvođenja standarda, sertifikacije i unapređenja opreme - rekao je Miloš Đekić iz RAS-a. - Pokrivamo polovinu troškova nastupa na nekom međunarodnom sajmu. Od sredine maja raspisaćemo i program za one koji hoće da uđu u lanac dobavljača. Budžet je 450 miliona dinara, a svako će moći da dobije do 23 miliona dinar za opremu, mašine i konsultantske usluge.


PROČITAJTE JOŠ: "NOVOSTI" SAZNAJU: "Folksvagenu" lokacija u Inđiji

DAN DOBAVLjAČA

REGIONALNA privredna komora u Kragujevcu krajem maja će organizovati dan dobavljača za "Forma ideale". Biće to prilika da mala preduzeća uključe u lanac snabdevanja ove kompanije. Ciljna grupa su i startap firme koje tek počinju da posluju.