POLjOPRIVREDNI proizvođači su za sobom ostavili ne tako uspešnu godinu. Analiza finansijskih izveštaja govori da je sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 2018. završio u minusu od milijardu dinara. Godinu ranije upisali su profit i to od sedam milijardi dinara. Stručnjaci veruju da je loš rezultat posledica niskih cena poljoprivrednih proizvoda, pre svega ratarskih.

Cene pšenice i kukuruza, tvrde upućeni, bile su niske do skoro poslednjeg dana prošle godine. Jeftino su se, kasnije, prodavale i jabuke.

- Prošla godina je bila loša u nekim sektorima, pre svega u ratarskoj proizvodnji - objašnjava Milan Prostran, agroanalitičar. - Smanjena je proizvodnja šećerne repe, kukuruza, pšenice, a reč je o velikim količinama. Pratila ih je niska cena. Cena pšenice se malo oporavila tek u drugoj polovini decembra, ali cena kukuruza je i danas niska. Verujem da je niska cena proizvoda sirovina, kao rezultat slobodnog tržišta i velike konkurencije, uticala na krajnji finansijski rezultat. Kasnije su bile i niske cene pojedinog voća, mislim pre svega na jabuke. Zbog otvorenog tržišta smo pod velikim pritiskom uvoza. Ostvarujemo oko 3,3 milijarde dolara izvoza, ali je uvoz dostigao dve milijarde dolara. Nekada se kretao oko 1,2 milijarde dolara. To je pritisak na cene.

Pročitajte još - Sad ruski krompir obara srpske cene

Iz Belorusije dolazi krompir, a Rusija je najveći izvoznik žita. Žurili smo ka Evropskoj uniji, pa smo prerano otvorili tržišta.

Analize finansijskih izveštaja firmi koje posluju u ovom sektoru otkrivaju da su lane za 42 odsto porasle dugoročne obaveze i rezervisanja, sa 95 milijardi iz 2017. godine na 135,8 milijardi dinara u 2018. godini. Porastao im je i gubitak iz finansiranja, sa 2,4 na 3,9 milijardi dinara. Za četvrtinu su povećali zalihe.

MANjE RADNIKA

PROŠLE godine u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva je poslovalo 3.875 privrednih društava, pet više nego u 2017. godini. Broj radnika je, međutim, neznatno manji. U 2017. godini upošljavali su 32.197, a lane 32.096 ljudi.