Masimo Garvalja: Slatko ulaganje od 50 miliona evra

Dušan STOJAKOVIĆ

petak, 19. 04. 2019. u 10:02

Масимо Гарваља: Слатко улагање од 50 милиона евра

Masimo Garvalja

Regionalni direktor "Beri Kalebuta": U Novom Sadu naša 61. fabrika. Donećemo regionu nov doživljaj čokolade

SA proizvodnjom od preko dva miliona tona čokolade, mi smo vodeći proizvođač proizvoda od kakaa i čokolade na svetu. Svaki četvrti čokoladni proizvod na svetu je napravljen od naše čokolade. Ovo je raport regionalnog predsednika kompanije "Beri Kalebut" (Barry Callebaut) Masima Garvalje, koji je u četvrtak u Beogradu stavio paraf na izgradnju njihove 61. fabrike u svetu, koja će u Novom Sadu snabdevati srpsko i regionalno tržište sirovinama neophodnim za pravljenje slatkiša.

- Širenje poslovanja je jedan od stubova strategije naše kompanije. Kroz geografsko širenje zauzimamo poziciju u regionu i dopunjavamo svoju mrežu nabavke. To nam omogućava da budemo bliže kupcima i da im nudimo visokokvalitetne čokoladne proizvode - kaže u ekskluzivnom intervjuu gospodin Garvalja, nekoliko minuta nakon što je potpisao dokumentaciju za investiciju u našoj zemlji vrednu 50 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ - ŠVAJCARSKI SLATKIŠI PRAVIĆE SE U SRBIJI: Najslađa fabrika u Novom Sadu

* Zašto ste izabrali Novi Sad za svoju investiciju?

- Novi Sad je savršena lokacija za nas: drugi je po veličini grad u Srbiji, ima odličan univerzitet i time nam omogućava pristup kapacitetima koji su nam neophodni da bismo ostvarili svoje planove. Isto tako, njegov geografski položaj je takav da predstavlja najbolju lokaciju za naše potrebe izvoza u zemlje regiona.

* Šta ćete konkretno proizvoditi u novoizgrađenoj fabrici od 2021. godine?

- Fabrika će proizvoditi širok asortiman čokolada, smesa i čokoladnih punjenja.

ČETVRTA VRSTA ČOKOLADE KOMPANIJA "Beri Kalebut" je izmislila četvrtu vrstu čokolade - "rubi". Reč je o proizvodu nastalom od posebne obrade kakaoa koji je na kraju roze boje. Već je "Nestle" prepoznao ovu inovaciju i rubi "kitket" je postao svetski hit. Ova firma je zaslužna i za preliv na sladoledima "magnum".

* Koliko radnika mislite da zaposlite?

- Naše poslovanje je zahtevno u pogledu kapitala i tehnologije. Donosimo najsavremenije tehnologije i najmoderniju opremu, zato je i važno da budemo blizu Novog Sada kao univerzitetskog grada poznatog po prehrambenoj industriji.

* Kako biste opisali pregovore sa srpskim zvaničnicima pre postizanja dogovora?

- Naš utisak o srpskim zvaničnicima je da su profesionalni, okrenuti biznisu i da odlično razumeju potrebe investitora.

* Kada bi vas neki biznismen iz sveta pitao da li da investira u Srbiji, kako bi glasio vaš odgovor?

- Do sada je naše iskustvo pozitivno, ali smo trenutno u ranoj fazi investicije, tako da se radujemo bliskoj saradnji u budućnosti.


PROČITAJTE JOŠ - "NOVOSTI" OTKRIVAJU: "Folksvagen" pravi fabriku u Šumadiji

* Koliko vaša kompanija brine o svojim zaposlenima, njihovim uslovima rada, standardu, o društveno odgovornom poslovanju?

- Naši zaposleni su naša najveća vrednost. Kao jedan od lidera u svom sektoru, postavljamo ne samo najviše standarde za svoje proizvode, već i radno okruženje, razvoj zaposlenih, obuku i dugoročne programe održivosti.

PLANOVI

ZAHVALjUJUĆI dobroj reputaciji studenata sa Novosadskog univerziteta, izgradnja fabrike bi bila samo početak. U nastavku rada, investitor sa belgijske adrese, mogao bi da zahvaljujući stručnim kadrovima u Srpskoj Atini napravi centar u kojem bi se generisao dalji razvoj tehnologije i proizvodnje.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Jasmina

19.04.2019. 10:34

Što im ne bi bilo slatko kada su svetski brendovi Takovo, Pionir, Štark, Bambi... prodani, neki koje nisam ni navela i upropašteni i prodani kso poljoprivredno zemljište !

Gloria S.

19.04.2019. 11:07

Jos jednom hvala predsedniku i strucnom timu za investicije i suzbijanje nezaposlenosti.Samo da se zna ko vodi brigu o narodu i zemlju.Da se ne zaboravi!!!