OPASNE HEMIKALIJE NA NJIVAMA: Zabranjeni pesticidi nam truju bebe!

Aleksandra VASIĆ

14. 04. 2019. u 22:02

Na crnom tržištu nabavljeni i po zdravlje opasni proizvodi koriste se u voćnjacima i na njivama, a često dospevaju i u majčino mleko. Hemikalije nelegalno stižu iz Turske i Ukrajine, ostaci opasnih materija i u hlebu, vodi, vinu, sokovima...

ОПАСНЕ ХЕМИКАЛИЈЕ НА ЊИВАМА: Забрањени пестициди нам трују бебе!

Foto Depositphotos / Foto N. Živanović

TRAGOVI najjačih pesticida, koji su zabranjeni zakonom, pronalaze se u voćnjacima širom Srbije i koriste se u velikim količinama, upozoravaju agronomi. Supstance nabavljene na crnom tržištu dokazano izazivaju karcinome, dijabetes, bolesti endokrinog i disajnog sistema. Ostaci otrova sve češće se otkrivaju čak i u uzorcima majčinog mleka, čime se šansa za pojavu najtežih bolesti kod dece višestruko uvećava.

Oko 60 odsto herbicida, 90 odsto fungicida i 30 odsto insekticida na tržištu su dokazano kancerogeni, pokazuju podaci američke agencije za zaštitu životne sredine. Istovremeno, na više od 65 odsto voća i povrća ostaju štetne hemijske supstance, koje ne mogu da se uklone pranjem ili ljuštenjem kore.

- Osim u svežem voću i povrću, ostaci pesticida mogu da se nađu u gotovim jelima, hlebu, vodi, vinu i voćnim sokovima. Čak i kada se radi o legalnim pesticidima čija količina ne prelazi zakonski određene nivoe, zdravlje može da bude ugroženo kada smo istovremeno izloženi većem broju hemijskih supstanci - kaže dr Staniša Stojiljković, profesor na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu.

Prema njegovim rečima, otkrivena je povezanost između izlaganja organofosfornim pesticidima i kardiovaskularnih bolesti, oboljenja nervnog sistema, demencije i povećanog rizika za pojavu ne-Hočkinovog limfoma. Utvrđena je potencijalna veza između trijazinskih herbicida i povećanja stope obolelih od raka dojke.

- Dugoročno izlaganje roditelja čak i malim dozama toksičnih hemikalija može da ima negativan uticaj i na zdravlje dece. Potvrđena je veza imeđu izloženosti pesticidima u periodu od začeća do rođenja i povećanog rizika od raka, tumora na mozgu i leukemije. Druge studije su prenatalnu izloženost hemikalijama nazvanim organofosfati povezale sa smanjenim koeficijentom inteligencije kod dece - kaže prof. dr Stojiljković.

Među najčešćim zabranjenim supstancama, koje u Srbiju dospevaju iz Turske i Ukrajine, nalazi se hlordan, jedan od najozloglašenijih otrova za tretiranje semena. Kokoška koja pokljuca seme sa ovim otrovom uginuće posle samo nekoliko koraka, kaže, za "Novosti", dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.


PČELE PRVE NA UDARU OSIM što svakodnevno ugrožava zdravlje ljudi, prekomerna upotreba pesticida dovodi do pomora pčela. Pčelari se suočavaju sa velikim gubicima zbog nesavesnog prskanja voća pesticidama, kaže dr Rodoljub Živadinović: - Zakonom je zabranjeno prskanje voća u vreme cvetanja preparatima koji su otrovni za pčele, ali svakog proleća one prve stradaju.

- Insekticid koji se zove DDT već decenijama je zabranjen zbog svoje jačine. NJegovi tragovi dospeli su do Severnog pola. Imidakloprid je 7.000 puta jači, dok postoje dokazi da se i jedan i drugi koriste u našoj zemlji. Prska ko čime želi, bez ikakve kontrole - kaže dr Živadinović.

Razlog iz kojeg se opasne supstance uopšte koriste, i to u prekomernim količinama, najčešće je nedostatak stručnosti i strah od gubitka prinosa, kaže, za "Novosti", Siniša Ilinčić, inženjer za zaštitu bilja.

- Grami odlučuju da li će pesticid da bude otrov ili korisna supstanca. Ali budući da u Srbiji postoji oko 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i, istovremeno, svega 200 stručnjaka koji zaista poznaju ovu oblast, jasno nam je zašto nastaje problem po okolinu i zdravlje ljudi - kaže Siniša Ilinčić.

PROČITAJTE JOŠ - Hormoni stižu u tanjire?

Kako bi se ovaj problem rešio, potrebna je primena zakona o obaveznoj toksikološkoj dokumentaciji i veći broj fitosanitarnih inspektora, koji bi obilazili teren, kontrolisali dokumentaciju i uzimali uzorke zemljišta za analizu.

- Obrazovanje poljoprivrednika i stroge kontrole su neophodni. Ne bi trebalo da svako može da kupi tonu pesticida. U razvijenim zemljama, ove supstance uskoro će biti izbačene iz upotrebe i zamenjene biopesticidima, koji nisu štetni po zdravlje ljudi. Nažalost, zbog visokih cena proizvoda i komplikovane primene, mi ćemo morati još da sačekamo na njihovu primenu - zaključuje Ilinčić.

KELJ

KELJ je ove godine treći na listi najkontaminiranijih poljoprivrednih proizvoda, pokazalo je najnovije istraživanje Američke radne grupe za životnu sredinu, koja ovakva ispitivanja sprovodi već 15 godina. Utvrđeno je da je samo jedan uzorak ovog povrća imao čak 18 ostataka pesticida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (32)

Deyan X

14.04.2019. 22:40

Sta se radi da bi se upotreba tih sredstava iskorenila? Dali se razmislja o posebnim zakonima koji bi sankcionisao sve one koji su u lancu, od uvoza do onog koji tretira svoje voce i povrce????

Milica

15.04.2019. 05:27

@Deyan X - Po meni bi optuznica bila ravna masovnom ubistvu. Dozivotna robija, kad vec nemamo smrtnu kaznu. Ali, o ovome ce se sami pisati dva dana i zdravo.

Odgovoran Odgovor

15.04.2019. 05:47

@Deyan X - Ne razmislja se, tj, mozda je tek pocelo da se razmislja.

Vupi

15.04.2019. 10:23

@Deyan X - Džabe zakoni, koji se ne sprovode jer nema morala. On se stiče u porodici i školi i društvu koji koordinisano deluju u istom pravcu. Ne u društvu koje se stalno ispočetka gradi kako se promeni koja vlast, na podelama i lažima i prekrajanju istorije i negaciji svih vrednostima prethodne države ili onih drzava pre nje iako su neke tadašnje vrednosti valjale. Narcizam je ubio narcisa pa ce i nemoralne samozaljubljene i koristoljubive skorojevice. Ko preživi morace da izmisli iz korena bolje drustvo

Чикириз

14.04.2019. 23:02

Инсектициди су заправо најотровнији! Њих сељаци дозирају одокативно! Што јаче "то боље"!! Интересантно је напоменути да су генетски модификоване сорте биљака отпорније на разне болести па се самим тим много мање прскају!! Али ми не знамо како та храна утиче на наше потомство! Тако да како год окренемо увек смо на губитку! Најбоље је ништа не јести!!

Milovan

15.04.2019. 05:29

@Чикириз - To ionako vi Beograđani jedete, kada budete i plaćali hranu koliko stvarno vredi i mi seljaci ćemo da koristimo skuplje tehnike obrade njiva. Rezultati politike "hoćemo hleb za 1dinar"

sasa

15.04.2019. 09:57

@Чикириз - najedi se onda ti i tvoja deca furadanom i kreozanomcposto masovno trujete i ubijate stanovnistvo. Treba vam suditi za genocid!!!! I gde kipujes otrove koji su vec 20 godina zabranjeni? Kriminalcu obican!

sasa

15.04.2019. 10:00

@Чикириз - malo se prelije viska i za trovace pasa po gradovima, ali MUP to ne zanima jer politicari nemaju poene - do sada... mozda ce pojava ovakvih tekstova da ohrabri politiku da izvrsi pritisak na drzavne organe jer ovo nije neresiv problem, treba unistiti crno trziste i upotreba otrova ce se pribliziti propisanim normama

Kulen

15.04.2019. 10:32

@Чикириз - Naprotiv. GMO biljke su otporne na insekticide i pesticide pa se prsksju JOS VISE. Otrov pobije sve drugo a GMO "stvar" ostane. Problem je sto se ponasa kao sundjer pa em upija otrove em se jos vise prska. To posle jedu vasa deca i vi

Nataša

15.04.2019. 02:43

Tandara broć!!!!Da li je ovo nešto novo što se ne zna?!!Sve što se proizvodi, a ne valja, jedino se može rešiti zabranom i potpunom obustavom proizvodnje i nikako drugčije.A čiji je interes da se to ne radi ili se pravimo ludi kad nešto ne valja, e to je druga priča. Sasvim je pogrešno uvek apelovati na kupce i konzumente da nešto ne kupe i ne koriste. Jer i njih hiladu da to uradi već je nemerljiva šteta, a kamoli ceo svet.

Neko iz mase

15.04.2019. 05:26

Naravno ti koji koriste zabranjene hemikalije su prvi koji će reći da su obolenja zbog osiromašenog uranijuma. Eeeej ! Nato koristio tu municiju na drugom kraju zemlje, to je razlog za obolenja, ne to što oni koriste hemikalije opasne po život. Kriju svoj zločin iza većeg zločina Uvjek je kod nas bilo voće i povrće za domaću upotrebu i ono za pijacu. E bog da vas čuva onoga što je “za pijacu”

Jovan Petrovic

15.04.2019. 05:30

Pesticidi se proizvode u britaniji. Glupi seljaci to neznaju a profana vlada uvozi smrt koju nam salju britanci!

marina

15.04.2019. 08:17

@Jovan Petrovic - Pestecidi se proizvode svuda. Reci da se proizvode samo u Britaniji je totalna glupost I jos jedna zabluda. Da su iz Britanije bili bi skupi I "glupi" seljaci ih nebi kupovali.

Mika

15.04.2019. 05:58

KONACNO DA JE NEKO UBO PRAVU STVAR, NAMA NISU PROBLEM SAMO AMERI VEC I MI SAMI, A ZNAMO KAKO NAM RADE SVE KONTROLE. MOGUCE JE UHVATITI NESTO SAMO AKO ODE U IZVOZ. TO JE NAS GLAVNI UZROK KANCERA !!!!!!

zar mi nismo proizvodjaci"Ekoloske hrane"?

15.04.2019. 07:09

Da li smo i u 21 veku ubedjeni,da je za zvanje "Zemljoradnik","Ratar","Seljak","Stocar",Pcelar" itd.,dovoljno da imas zemlju,domace zivotinje,kosnice sa pcelama?Napisite i objavite,kada smo poceli da se odricemo motike,pa onda izracunajte prosek upotrbe pesticida do danas...Rezultat ce biti strasan!Sta reci coveku,koji kaze da je "dobar domacin",a sve te mucke kupuje na crno?Da li on pre svega,misli na svoju decu,unucice,sebe?Bacale su se motike,pred vece,kako bi gledali "Dinastiju"!Shatate li??

isprskamo bastu njivu,vocnjak....

15.04.2019. 07:17

...pa trk pred ekran..."Rijalirti"!Nekada "Dinastija",kvizovi,muckalice,slagalice...Naravno,sada nam treba sve vise vremena i za "catovanje","cvrkutanje","blogovanje"...Pomocni radnik(fizikalac),na gradilistu,vadi "pametni"iz dzepa,i "gugluje",kako se guraju kolica sa malterom!Drzi isti pod nosom majstora i prica mu kako da slaze cigle i blokove...Neko rece,"samo svoja basta",zanemarujuci cinjenicu,da je ona uz moju njivu koju "zestoko" POLIVAM!!!Pesticidima i imamo zajednicki bunar na uvratima!

bager

15.04.2019. 07:19

Kao da citam evropske novine od pre 5-6 godina,,ista histerja izazivanja straha u narodnim masama,zalosno je sto niko nista ne potkrepljuje brojkama i dokazanim analizama - proverljivim,,ovako gledano jasno je da industrijsko-politicki lobi stoji iza cele ove halabuke ,jer su u pitanju nove takse i globe za taj isti narod ,koji ih svejedno finansira,,amerika ratovima i oruzjem odrzava sebe ,a evropa taksama i porezima,,zajednicko je izazivanje straha u masama i mase pristaju da daju novac,,

sasa

15.04.2019. 09:53

@bager - kad se tebi bude neko otrovao jer je prisao na 15cm kreozanu, inace bojnom otrovu koji je zabranjen jedno dvadeset godina kod nas, pitacu te da li isto mislis. Taj otrov je opste prisutan na nasem crnom trzistu jer se Policija bavi samo politikom a ne zivotima gradjana

zeljko

04.05.2020. 12:08

@bager - care ja godinama trazim kreozan i nemogu da ga nadjem nigde a prskao sam sa njim dok je bilo da se kupi bar 30 godina

Vojo

15.04.2019. 08:35

pa imas brojke sve nas ne manje, unistili smo insekte ,ptice ... sećam se kad sam bio mali čim udjem u malo vecu travu budem pun kojekakvih čičkova , ožarim se od koprive ,a sad... ????

Rajna

15.04.2019. 08:54

1985.godine sam čitala članak u poljoprivrednom časopisu i tada je sve rečeno, i da su pesticidi u mleku krave i u mleku majke. Dakle, pre 36 godina. I od tada država nije ništa preduzela u toj oblasti, obrnuto. Uništila je zadruge koje su imale stručnjake i pratile seljake i seljake, zemlju dala veleposednicima koji sigurno neće platiti da se radi motikom, za vekiki profit ih nije briga za zdravlje. Da su zemlju dali seljacima po 5 ha i uslocili organsku proizvodnju, jeli bi zdravu hranu.

domi

15.04.2019. 08:58

Pravilno korišćenje sprečava bilo kakav rizik. Obično se iza ovakvih vestti nalaze multinacionalne kompanije koje žele tržište samo za sebe. A svi proizvode prave na istom mestu (kina, indija itd). Sve je samo biznis...

Aleksandar Markovic

15.04.2019. 09:51

ja sam nekoliko puta pokusao da prijavim nezakonitu upotrebu otrova (citaj bacanje ma javnoj gradskoj povrsini) koji su zakonom zabranjeni vise od deceniju i MUP je uvek nenadlezan uz poruku "ako ti smeta, ti skloni"

Svilenbuba

15.04.2019. 10:06

Mi trujemo tako sto koristimo nedozvoljena sredstva na neprihvatljiv i nelegalan način. Davanje ljudskih osobina stvarima nas ne oslobađa moralne i krivične odgovornosti sto trujemo sebe i druge, pa i bebe. U medijima se udomaćio a mi preuzeli i u životu takav animizam i uvrstili ga u svakodnevni govor pa smo poverovali da je UVEK neko drugi kriv za nase greške. Zato nas uvek iznenadi sneg, gužva u saobracaju, bolest i nesreće kojima sami doprinosimo.

Ceca

15.04.2019. 10:27

Da drzava brine o javnom zdravlju, to se ne bi dogadjalo. Ovako uvozni lobi usicari, drzavu nije briga a mi sve bolesniji!

losmi89

15.04.2019. 11:25

Kakvi ste licemeri vecina vas. A ne smeta vam sto jedete GMO smece iz raznih marketa,to ne izaziva KANCER,ne...!!