Brnabić u Dubrovniku: Sa Kinom saradnja na svim poljima

E. R.

petak, 12. 04. 2019. u 12:59

Брнабић у Дубровнику: Са Кином сарадња на свим пољима

Premijerka sa Li Kećjangom i kolegama iz regiona

Premijerka Srbije na Ekonomsko-trgovinskom forumu Samita "16 +1". Brnabićeva: Još smo na vrhu liste zemalja sa najvećim brojem projekata

SRBIJA je i dalje na vrhu liste zemalja s najvećim brojem zajedničkih realizovanih i ugovorenih projekata u oblasti infrastrukture s Kinom. Za osam godina, od prvog Samita u Varšavi, postigli smo mnogo, ali pravi rezultati ove saradnje nas tek očekuju.

To je u petak istakla premijerka Ana Brnabić, na Ekonomsko-trgovinskom forumu u okviru 8. Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope koji se održava u Dubrovniku. Kako je naglasila, Srbija jeste prepoznatljiva po kapitalnim infrastrukturnim projektima, a veoma je zainteresovana za jačanje saradnje, pre svega u oblastima digitalizacije, inovacija i obrazovanja.


PROČITAJTE JOŠ - Kineski premijer: Saradnja unutar inicijative ima ključni zanačaj; Plenković: Hrvatska je top destinacija

- Zainteresovani smo, takođe, za saradnju u oblasti poljoprivrede, posebno izvoza jagnjećeg i goveđeg mesa, i mleka i mlečnih proizvoda, iz zemalja centralne i istočne Evrope u Kinu - rekla je srpska premijerka. - Zadovoljni smo napretkom projekta modernizacije železnice Beograd - Budimpešta, koji je i prvi regionalni projekat u okviru inicijative "16+1".

Prema njenim rečima, u toku je druga faza rekonstrukcije TE "Kostolac", kao i projekat izgradnje Koridora 11, koji će doprineti povezivanju jugoistočne Evrope sa evropskom TEN-T mrežom.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić na 8. samitu Kine i 16 država istočne i centralne Evrope u Dubrovniku

- Kina gradi nove finansijske mehanizme u cilju prosperiteta na globalnom planu, poput Azijske infrastrukturne investicione banke, i zadovoljstvo mi je da kažem da je bord guvernera ove banke odobrio prijem Srbije u članstvo, čime smo postali deo zajednice koja sada broji 93 zemlje - istakla je premijerka. Od prethodnog Samita u Sofiji, Srbija je otvorila Kulturni centar u Pekingu, a uskoro očekujemo i otvaranje Kineskog kulturnog centra u Beogradu.


KORIDOR 11

MINISTARKA Zorana Mihajlović potpisuje dva memoranduma za nastavak izgradnje Koridora 11 i to za deonice Novi Beograd - Surčin i Požega - Boljare. Ona očekuje da će radovi na deonici Novi Beograd - Surčin početi u martu iduće godine, i trebalo bi da traju oko godinu i dva meseca. Vrednost izgradnje deonice Požega - Boljare procenjuje se na između 1,6 i dve milijarde evra. Sa kineskom stranom razgovaraće se i o modelu finansiranja.

KREDITNA LINIJA SA ŠTEDIONICOM

BANKA Poštanska štedionica je potpisala istorijski značajan ugovor o ino kreditnoj liniji sa Kineskom razvojnom bankom. Ovo je prvi oblik finansijske saradnje između jedne kineske i jedne srpske banke - kaže Bojan Kekić, predsednik IO Banke Poštanska štedionica. On naglašava da su ugovori izuzetno povoljni i konkurentni, a sredstva će biti upotrebljena za strateški važne razvojne projekte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije